ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι έρευνες για το μυστήριο της Ομηρικής Ιθάκης, τις οποίες διεξάγει το ίδρυμα «Odysseus Unbound – The search for Homer’s Ithaca» (Οδυσσέας Άνευ Ορίων: Η αναζήτηση της Ιθάκης του Ομήρου) βρέθηκαν στο επίκεντρο της διάλεξης που φιλοξενήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 5 Απριλίου 2019, στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια.
Ο καθηγητής Δρ. Harmar D. Brereton και ο κλασικιστής John Crawshow, ο οποίος επιβλέπει τις έρευνες που διεξάγουν τα τελευταία χρόνια στην Κεφαλονιά αναφέρθηκαν στο έργο του εν λόγω ιδρύματος και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να εντοπίσουν την Ιθάκη, όπως περιγράφεται στα Ομηρικά Έπη «Ηλιάδα» και «Οδύσσεια» και να διαλευκάνουν το πέπλο μυστηρίου που για τρεις χιλιετίες καλύπτει την Ομηρική Ιθάκη.
[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=u3QN3q1_7Dk&feature=youtu.be” width= https=”yes”]
Ο John Crawshow μέσω διαφανειών παρουσίασε τα ευρήματα των ανασκαφών, των γεωλογικών ερευνών και της παλαιοντολογίας τα οποία συνεπικουρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό της Ομηρικής Ιθάκης.
Αμέσως μετά οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις του ακροατηρίου σχετικά με το τις εν εξελίξει έρευνες που διεξάγονται τόσο στα νησιά, όσο και στα πελάγη.
Ο καθηγητής John Crawshaw μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του κοινού για τη διάλεξη και τη συζήτηση που ακολούθησε .
«Απόψε διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον του κοινού για την «Οδύσσεια» και το μυστήριο που υπάρχει σχετικά με την Ιθάκη που βρίσκεται στο επίκεντρο των Ομηρικών Eπών. Ελπίζω το κοινό να βρήκε κάποιες απαντήσεις στη ρομαντική ιστορία της αναζήτησης της Ιθάκης και εύχομαι μια μέρα να βρούμε και το ίδιο το παλάτι», επεσήμανε.
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» Κώστας Βαγγελάτος ο οποίος μαζί με το Νίκο Αλυσανδράτο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση της διάλεξης απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τη διάλεξη επεσήμανε: «Το βιβλίο το έχω διαβάσει και το θέμα το παρακολουθώ και ξέρω όλες τις εκδοχές που υπάρχουν. Υπάρχουν θεωρίες ότι η Ιθάκη, ήταν στο σημερινό νησί της Ιθάκης, στον Αγιο Θανάση όπου κάποιες ανασκαφές γίνονται αλλά ποτέ σε ολοκληρώνονται. Στα Τζανάτα υπάρχουν ευρήματα. Στη Λευκάδα υποστηρίζουν ότι εκεί ήταν το παλάτι του Οδυσσέα, όπως και στην Παλική. Όπως είπα και στην παρέμβασή μου στη συζήτηση το 1988 έχει εκδοθεί ένα βιβλίο που υποστηρίζει τα ίδια πράγματα».
«Βέβαια εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για να τεκμηριώσουν κάποια πράγματα πρωτόγνωρα. Το λυπηρό είναι ότι η προσπάθεια αυτή δε γίνεται από εμάς. Γίνεται από κάποιους ερασιτέχνες με μεράκι, από εραστές του Ομήρου και του ελληνικού πολιτισμού. Δυστυχώς εμείς δεν κάνουμε αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει. Συγκεκριμένα στην Ανατολική Κεφαλλονιά όπου γίνονται παρόμοιες ανασκαφές και έχει βρεθεί τάφος που χρονολογείται τρεις γενιές πριν τον Οδυσσέα και κάποια στοιχεία που ανήκουν στη οικογένεια του Οδυσσέα, το επίσημο κράτος τις πολεμάει».
Αναφερόμενος στις εν λόγω ανασκαφές επεσήμανε: «Εκεί τις ανασκαφές τις κάνει το Πανεπιστήμιο «Simon Frazer University» του Βανκούβερ. Το έχουμε κρατήσει με νύχια και με δόντια, γιατί πολλές φορές έχει προσπαθήσει να φύγει, γιατί το πολεμάνε οι ντόπιοι. Ένα τουριστικό ξενοδοχείο του ’60, το οποίο δε λειτουργεί και το οποίο οι φοιτητές του Βανκούβερ και οι αρχαιολόγοι το χρησιμοποιούσαν και για να μένουν και να αφήνουν προσωρινά τα ευρήματα μέχρι να πάνε στο Μουσείο της Πάτρας οι τοπικές αρχές το ξαναπήραν».
«Δυστυχώς το επίσημο κράτος όχι μόνο απουσιάζει, αλλά πολεμάει και αυτούς που ενδιαφέρονται και δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω. Με αγανάκτηση τα λέγω. Ευτυχώς που υπάρχουν και ξένοι που μας ξελασπώνουν και προσπαθούν να αναδείξουν τον πολιτισμό μας».
Ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης επεσήμανε: «Σύμφωνα όχι μόνο με τη θεωρία, αλλά και την επιστημονική μελέτη, βάσει επιστημονικών στοιχείων της Σεισμικής, της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας σε συνδυασμό με την Αρχαιολογία φαίνεται ότι η Παλική ήταν η Ιθάκη, χωρίς να είναι 100% βέβαιη.
Και το ερώτημά μου είναι πού βρίσκεται το παλάτι το οποίο Όμηρος περιγράφει με τόση ακρίβεια; Σαν παιδιά διαβάζαμε τον Όμηρο και μας εντυπωσίαζε το παλάτι και τι συνέβαινε μέσα σε αυτό. Η Πηνελόπη, ο Τηλέμαχος, οι μνηστήρες και το τι συνέβη στο τέλος με τους μνηστήρες.
Η απάντηση του καθηγητή ήταν ότι προσπαθούν να καθορίσουν το σημείο που βρισκόταν το παλάτι, διότι αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο εύρημα τεράστιας σημασίας όχι μόνο για την Αρχαιολογία, αλλά και για την επιβεβαίωση του πόσο ακριβής ήταν ο Όμηρος.
«Ο καθηγητής John Crawshaw απέδειξε ότι είναι γενικά αποδεκτό ότι τα ομηρικά έπη Ηλιάδα και Οδύσσεια αποτελούν το θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού. Και το επιβεβαιώνουν οι διάσημοι καθηγητές που μίλησαν σήμερα», κατέληξε ο Δρ. Ιωαννίδης.
Ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών «Κέφαλος» Νίκος Αλυσανδράτος μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια αποτελεί έναν πολιτιστικό φάρο της Ομογένειας της Νέας Υόρκης».
«Εδώ φιλοξενούνται διαλέξεις, συναυλίες και πλείστες ερανικές εκδηλώσεις και θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς διότι μας παρέχεται η δυνατότητα να προσφέρουμε τη δική μας συμβολή στην πολιτιστική και όχι μόνο δράση της ομογένειας», πρόσθεσε.
Ο πρώην πρόεδρος του «Κέφαλου» Κώστας Λουρδάς επεσήμανε: «Ήταν μια αξιόλογη διάλεξη. Αυτό που έγινε και γίνεται ακόμη και σήμερα ανήκει στη σφαίρα των υποθέσεων. Αλλά για να φτάσουμε στις αποδείξεις πρέπει να ξεκινήσουμε από τις υποθέσεις. Βλέπουμε μια αξιόλογη δουλειά που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι πιο ολοκληρωμένο και να αποδείξει που βρίσκεται η Ομηρική Ιθάκη. Μπορεί η Ομηρική Ιθάκη να ήταν όλο το πλέγμα των νησιών Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά είτε Ζάκυνθο, γιατί αναφέρονται όλα στον Όμηρο. Μπορεί να ήταν ενωμένα τα νησιά, αλλά λόγω των σεισμικών δονήσεων, των τσουνάμι και των γεωλογικών αλλαγών να υπήρχαν ρήγματα και να χώρισαν τα νησιά».
«Οπότε ενδέχεται να βρίσκεται κάπου μεταξύ αυτών των νησιών η Ομηρική Ιθάκη. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμιά συγκεκριμένη απόδειξη. Η δουλειά που κάνουν αυτοί οι ερασιτέχνες ερευνητές μπορεί αν φτάσουν σε καλύτερα αποτελέσματα από τους ειδικούς», κατέληξε.
Ο Δρ. Εμμανουήλ Κουρουπός απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων επεσήμανε πως η διάλεξη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, διότι εμπεριείχε πολλές πληροφορίες για τις έρευνες. Μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα»
Και η Λευκαδα και η Ιθακη και η Κεφαλλονια διεκδικουν τον τιτλο της Ομηρικης Ιθακης ,πατριδας του Οδυσσεα.Απορια:Μηπως η Λευκαδα η Ιθακη και η Κεφαλλονια ηταν ενα ενιαιο νησι,που αποκαλουταν Ιθακη;Ας μη ξεχναμε οτι ειναι μια πολυ σεισμογενης περιοχη,που δινει πολυ δυνατους σεισμους,με αποτελεσμα να σπασει αυτο το νησι και να διαμορφωθουν οπως ειναι σημερα;Αν υπαρχει τετοια πιθσνοτητα τοτε ολοι εχουν δικιο στο να θεωρουν οτι το νησι τους ειναι η πατριδα του Οδυσσεα.