ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ανάπτυξη της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου και η προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του μαρτυρικού Ελληνισμού, καθώς επίσης και η σύσφιξη των σχέσεων των αποδήμων με την γενέτειρα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 41ου Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής.
Το Συνέδριο έλαβε χώρα το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023, στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια και συμμετείχαν αντιπρόσωποι από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, καθώς επίσης ο βουλευτής των Αγίων Σαράντα Δρ. Νίκος Κουρής, ο δήμαρχος Δρόπολης και Πωγωνίου Δημήτρης Τόλης, ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας», της μονίμου και νομικού εκπροσώπου του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, Βασίλης Κάγιος, η υπεύθυνη Μειονοτήτων της Αλβανικής Βουλής Κωνσταντίνα Βεζιάνη και ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου.
Ο σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γευτούν την φιλοξενία του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και «Θυγατέρες της Ηπείρου και του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» και «Σουλιώτισσες», η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με την ξενάγηση στο Ηπειρώτικο Λαογραφικό Μουσείο και το δείπνο και ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το επίσημο δείπνο.
Το βράδυ της Παρασκευής οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι είχαν μια μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τον Πρόξενο Δημήτριο Παπαγεωργίου.
Το Συνέδριο
Το Συνέδριο ξεκίνησε με την εκλογή του προεδρείου το οποίο αποτελούνταν από τον Χαράλαμπο Μέλλο, την Ειρήνη Τσούκα και τον Δημήτρη Κούτουλα.
Οι σύνεδροι τήρησαν ενός λεπτού σιγής για τους πρώην προέδρους της Πανηπειρωτικής, Βασίλειο Μικέλη και Μιχάλη Σέρβο, που απεβίωσαν την περίοδο της πανδημίας.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Παναηπειρωτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Κατσίμπαρης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης και στις επισκέψεις στην Ήπειρο και στην Βόρειο Ήπειρο και στις επαφές τους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον επίτιμο πρόεδρο Νικόλαο Γκατζογιάννη, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις επαφές που είχαν στην Ουάσιγκτον και στην γενέτειρα.
Εκτενή αναφορά έκανε στην βοήθεια που η Πανηπειρωτική προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην Βόρειο Ήπειρο με πιο πρόσφατη την δωρεά για την ανακαίνιση του ιστορικού ναού της Αγίας Παρασκευής στο Χλωμό του Πωγωνίου, νομού Αργυροκάστρου.
Αναφερόμενος στους στόχους της νέας εποχής που διανοίγεται με την ολοκλήρωση του συνεδρίου επεσήμανε ότι θα επιδιώξουν μια πιο δυνατή παρουσία στο διδίκτυο και την θέσπιση προγραμμάτων για τα Ηπειρωτάκια.
Η ταμίας Όλγα Φώτου παρέδωσε στους συνέδρους τον απολογισμό του τρέχοντος λογαριασμού και το συνέδριο ανέθεσε σε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Πέτρο Γκικουρία, Χρυσούλα Ζηκοπούλου και Δήμητρα Βαρσάμη να ελέγξουν την κατάσταση των τριών αποθεματικών λογαριασμών της Πανηπειρωτικής.
Μετά την αναφορά του αντιπροέδρου Γιώργου Νάνη το βήμα έλαβαν οι αιρετοί αντιπρόσωποι από την Βόρειο Ήπειρο οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου και στον αγώνα για την διασφάλιση και προάσπιση των διεθνών αναγνωρισμένων δικαιωμάτων του.
Αν και η Αλβανία έχει επικυρώσει την Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες, εν τούτοις δεν υπάρχουν εφαρμοστικοί νόμοι.
Αν και οι ομιλίες του βουλευτή Νίκου Κουρή, του Δημάρχου Δημήτρη Τόλη, του προέδρου της «Ομόνοιας» Βασίλη Κάγιου και της Κωνσταντίνας Βεζιάνη διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων και την ευγνωμοσύνη για τους διαρκείς αγώνες της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας.
Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου αναφέρθηκε στην έμπρακτη υποστήριξη που παρέχουν στην Ήπειρο στην Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, καθώς επίσης και στην τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Εκτενή αναφορά έκανε στην συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο των Ιωαννίνων και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Μετά τις συζητήσεις για τα θέματα που σχετίζονται με την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για τους ομογενείς και την προστασία των περιουσιών των Βόρειο Ηπειρωτών.
Το συνέδριο έληξε με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Πρόεδρος επανεκλέχτηκε παμψηφεί ο Γιάννη Κατσίμπαρης, αντιπρόεδρος Γεώργιος Νάνης, γενική γραμματέας η Ολγα Φώτου, βοηθός γραμματέα η Νίκη Πάλλα, ταμίας η Χρυσούλα Ζηκοπούλου, βοηθός ταμία η Εύα Καντλή. Σύμβουλοι εκλέχτηκαν οι Δήμητρα Βαρσάμη, Πέτρος Γκικουρίας, Αλέκα Καλουδέλη, Κωνσταντίνος Λέκκας και Σταύρος Ζώγκας.
Επίσημο δείπνο
Το βράδυ του Σαββάτου παρατέθηκε στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια το επίσημο δείπνο, στο οποίο παρέστησαν τριακόσιοι περίπου Ηπειρώτες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση του «Πολυφωνικού της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας» και του Χορευτικού Ομίλου Ενηλίκων «Ηπειρώτες Παιδιά».
Μετά τις προσφωνήσεις των αιρετών αντιπροσώπων της Βορείου Ηπείρου ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Γιάννης Κατσίμπαρης και ο εκτελών χρέη προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρου» Δημήτρης Τσαβέγιας απένειμαν τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Μενέλαο Τζέλιο.
Ο κ. Τζέλιος αφιέρωσε το βραβείο στον αείμνηστο ήρωα Δάσκαλο της Πολύτσιανης, της ιδιαίτερής του πατρίδας Μηνά Πάρα.
Ο Μηνάς Πάρας πέρασε μισό περίπου αιώνα στα κάτεργα τα ανήλια και στις εξορίες του κομμουνιστικού καθεστώτος του αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα.
«Όταν συναντήθηκα μαζί του μετά την κατάρρευση του σιδηρούν παραπετάσματος τον ρώτησα πώς άντεξε τόσο χρόνια στις φυλακές και στα καταναγκαστικά έργα και μου απάντησε: «Δουλεύαμε όλη την ημέρα στα ορυχεία και μας σίτιζαν με φασολάδα και μπομπότα – περισσότερο νερό παρά φασόλια – και μας κράτησε ζωντανούς η ελπίδα. Ακούγαμε στην τηλεόραση την προπαγάνδα κατά του αγώνα των Βορειωηπειρωτών Αμερικής για την Αυτονομία και κάθε φορά που εντεινόταν ο πόλεμος, εμείς αντλούσαμε περισσότερη δύναμη και κρατούσαμε την ελπίδα της ελευθερίας και της λύτρωσης ζωντανή».
Η οργανωτική επιτροπή της οποίας ηγούνταν ο Χρήστος Πανταζής και ο Σταύρος Ζιώγκας κατέβαλλε άοκνες προσπάθειες για την διοργάνωση του συνεδρίου, καθώς επίσης και την έκδοση του αναμνηστικού λευκώματος.
[…] Διαβάστε τη συνέχεια στο anamniseis […]
Στα συνέδρια συνήθως προβάλλονται και
συζητούνται τοπικά θέματα. Παράκκλησή μου
θερμή να συμπεριλάβετε και το μείζον θέμα
της Ομογένειας που είναι η ψήφος των
αποδήμων. Ο νόμος που πέρασε είναι
καταρράκωση της αξιοπρέπειάς μας και το
πέρασε η Βουλή των Ανθελλήνων και δεν
είναι μόνο αυτό , αλλά μας βομβαρδίζουν
καθημερινά και μας προτρέπουν να πάμε να
ψηφήσουν εφόσον , άκουσον; άκουσον τα
τελευταία 35 χρόνια ζήσαμε δύο συνεχόμενα
χρόνια στην Πατρίδα .Μας περνούν και για
ΗΛΙΘΙΟΥΣ. Το διατυμπανίζουν σε όλα τα ΜΜΕ
μεγάλα μικρά ακόμη και σε όλες τις ιστιοσελίδες,
βρήκαν ωραίο ….. τρόπο να τους μοιράσουν
χρήματα. Η παρέλαση έρχεται, να παρελάσουμε
όλοι κρατώντας μια βρεγμένη σανίδα ….. γι’αυτούς που θα τολμήσουν να μας επισκεφθούν.