ΧΙΟΣ. «Η άλλη Ελλάδα», είναι ένα σχήμα λόγου το οποίο υιοθετήσαμε εμείς οι δημοσιογράφοι και το οποίο την εποχή των Μνημονίων το χρησιμοποιούμε κατά κόρον και πολλές φορές καταχρηστικά για να περιγράψουμε καταστάσεις που δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα.
Πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο χρησιμοποιούμε για υπενθυμίσουμε ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που προσπαθούν να σερβίρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και στον κόσμο προκειμένου να δικαιολογήσουν ότι οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε η χώρα ήταν μονόδρομος.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες αναμφίβολα είναι από τους πιο εργατικούς και ιδιοφυείς λαούς του πλανήτη. Περίτρανη απόδειξη η ηλικιωμένη Καλλιόπη Χονδράκη, την οποία συνάντησε το Σάββατο ο Στέλιος Τάτσης στα μαστιχοχώρια ανάμεσα στους δύο ναούς του Προφήτη Ηλία.
Πρόκειται για τον Προφήτη Ηλία της Κοινής και τον Προφήτη Ηλία των Πατρικών που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας του άλλου και υπό διαφορετικές συνθήκες θα αποτελούσαν οξύμωρο σχήμα. Στην πράξη όμως κάθε άλλο παρά οξύμωρο είναι διότι κάθε χωριό ήθελε τον δικό του προστάτη.
Η κ. Καλλιόπη είχε φορέσει τη μαγουλίκα, όπως ονομάζουν στην δική τους τοπολαλιά οι Χιώτες την άσπρη μαντήλα για να προφυλαχτεί από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία, μια γρίζα μλούζα και μακριά φούστα και με στηριζόμενη στο μπαστούνι της κατέβηκε στα χωράφια για να παρακολουθήσει την παραγωγή.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας η κ. Καλλιόπη καθημερινά πηγαίνει στα χωράφια και ταυτόχρονα ασχολείται με το νοικοκυριό. Και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση για τη Χίο και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα.
Η κ. Καλλιόπη αποτελεί την προσωποποίηση της Ελλάδας του μόχτου, της Ελλάδας που επιμένει ελληνικά, διδάσκει και εμπνέει.