ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια συγκινητική και γεμάτη ενθουσιασμό και περηφάνια τελετή, η οργάνωση AHEPA τίμησε την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνική Επανάστασης, στη πόλη Ypsilanti του Μίσιγκαν, όπου και έχει ανεγερθεί μνημείο στην μνήμη του Δημήτρη Υψηλάντη στην πόλη που φέρει το όνομά του και κοσμεί επίσης το άγαλμα του στρατηγού Υψηλάντη.
Ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές ενότητας και συμβολής της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην ιστορία δύο χωρών. Τόσο η παρουσία του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικόλαου αλλά και όλων των τοπικών αξιωματούχων της οργάνωσης καθώς και της δημάρχου της πόλης κ. Λόις Ρίτσαρντσον, επιβεβαίωσε τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης της Ομογένειας με την πόλη και την ιστορία της.
Το παρών του έδωσε και ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA κ. Γιώργος Χωριάτης.
Εκεί όπου οι κάτοικοι, εμπνευσμένοι από την Ελληνική Επανάσταση, έδωσαν το όνομα του Υψηλάντη στην πόλη τους το 1829 και πολύ αργότερα δημιουργήθηκε το πρώτο μνημείο αφιερωμένο σε έναν από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης.
Αργότερα η οργάνωση AHEPA είχε συμβάλλει με ειδικό έρανο στην δημιουργία ειδικού μνημείου που τοποθετήθηκε πολύ κοντά στο άγαλμα του Υψηλάντη και δίπλα από τον Πύργο υδροδότησης της πόλης.
Αρχικά η περιοχή που αποτελεί σήμερα την πόλη Ypsilanti, ονομάστηκε Woodruff’s Grove.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στην διάρκεια του 6ου ετήσιου συνεδρίου της οργάνωσης το 1928 και την τελετή κατέγραψε με λεπτομέρειες η εφημερίδα Detroit Free Press.
Κύριος συντονιστής στην εκδήλωση της Κυριακής, ήταν ο ύπατος Κυβερνήτης του τμήματος 195 της AHEPA (της πόλης Αν Αρμπορ) κ. Νικ Ριγόπουλος. Παρόντες επίσης ο κυβερνήτης του District 10 κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου και πολλοί πρώην κυβερνήτες. Όλοι, ενωμένοι και με τις σημαίες των δύο χωρών στα χέρια.
Η τελετή ξεκίνησε με τους Εθνικούς ύμνους των ΗΠΑ και της Ελλάδας (που απέδωσαν η Yan Theros και ο Σωκράτης Παπαγεωργίου) και στην συνέχεια έγιναν οι ομιλίες των αξιωματούχων. Ο ιστορικός της AHEPA κ. Νίκολας Στάμος έκανε αναφορά στην σημασία και την χρονολογική σειρά των γεγονότων της δημιουργίας του μνημείου.
Κατόπιν η καθηγήτρια κ. Ελένη Τράτρας-Κόντι αναφέρθηκε εκ μέρους του γυναικείου τμήματος «Θυγατέρες της Πηνελόπης» στην συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση.
Ο ύπατος Πρόεδρος κ. Γιώργος Χωριάτης μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και την σημασία που έδωσαν στην σχέση οι προπάτορες της οργάνωσης επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην συμβολή των Αμερικανών Φιλελλήνων.
Απευθυνόμενος στον δήμαρχος της πόλης ο κ. Χωριάτης επεσήμανε ότι αποτελεί υψίστη τιμή η μετονομασία μιας πόλης προς τιμή του Υψηλάντη και η δημιουργία μνημείου.
Όπως προαναφέρθηκε, το 1928 η εφημερίδα Detroit Free Press, είχε καταγράψει την επικείμενη άφιξη των μελών της AHEPA το 1928 ως γεγονός μεγάλης σημασίας.
«Εκατοντάδες Ελληνοαμερικανοί αναμένονται στην πόλη για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη που είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό όπως τα μνημεία της Αρχαιότητας όπως και ο Παρθενώνας».
Μετά την τελετή ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Ανατολικού Μίσιγκαν (Eastern Michigan University), από την καθηγήτρια κ. Ελένη Τράτρας – Κοντή και ο κ. Χωριάτης παρέλαβε ενα αντίγραφο του μνημείου του Ίκαρου, απο την Πανικαρικιακή Αδελφότητα, λόγω της καταγωγής της οικογενειά του απο την Ικαρία.