ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ τίμησε την ημέρα των Βετεράνων, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των Βετεράνων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται στο ύψος της 67ης οδού στην 5η Λεωφόρο. Τα κίτρινα φύλλα που είχαν ήδη πέσει και αυτά που έπεφταν εκείνη την ώρα, από τα δέντρα, κατά μήκος της λεωφόρου αλλά και από τα δέντρα στο Σέντραλ Πάρκ, δεν ήταν αρκετά για να καταμετρήσουν με ακρίβεια τις χιλιάδες των πεσόντων στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του District 6 κ. Λού Κάτσο ο πρώτος πεσών βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένας Ελληνοαμερικανός με το όνομα John Gillboy είχε βραβευθεί με το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ, το λεγόμενο «Purple Heart» και η ιστορία του είναι μια από τις ιστορίες που δεν είναι πάρα πολύ γνωστές, αλλά τουλάχιστον την γνωρίζουν οι άνθρωποι της ΑΧΕΠΑ και την μεταδίδουν στα μέλη της. Με την ενέργειά της αυτή, η ΑΧΕΠΑ τίμησε επίσης και όλους τους Ελληνες βετεράνους των Πολέμων.
Το στεφάνι που κατέθεσαν παρουσία του Υπάτου Προέδρου κ. Τζορτζ Χωριάτη, δυο μέλη της οργάνωσης, στήθηκε δίπλα στο στεφάνι που νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης κατέθεσαν εκπρόσωποι των Βετεράνων και των οργανώσεων τους στη Νέα Υόρκη, στο ίδιο μνημείο, που στήθηκε για να τιμήσει τους πεσόντες του 7ου Συντάγματος Πεζοναυτών.
Η τελετή, όπως ήταν φυσικό, τράβηξε και τα βλέμματα των περαστικών και πολλοί ήταν εκείνοι που συνεχάρησαν τους ιθύνοντες για την πρωτοβουλία τους.
Ένα μικρό σε ηλικία κοριτσάκι, περνώντας από το σημείο φώναζε μάλιστα την ώρα της τελετής «Χάπι Βέτερανς Ντει». Και ενας άλλος περαστικός, ευχαρίστησε με έκδηλα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, τους υπεύθυνους για την πρωτοβουλία τους.
Στην ίδια τελετή η ΑΧΕΠΑ τίμησε τον κ. Λου Κάτσο ως «Κυβερνήτη της Χρονιάς» και ταυτόχρονα απένειμε το παράσημο της οργάνωσης στον πρώην Ελληνοαμερικανό επικεφαλής του FBI κ. Τζορτζ Βενιζέλο.
Συγκινημένος ο κ. Βενιζέλος, ευχαρίστησε τον Υπατο Πρόεδρο της οργάνωσης και αναφέρθηκε στον παππού του (από την πλευρά της μητέρας του, που έφερε το όνομα Παναγιωτόπουλος) που έγινε μέλος της οργάνωσης στην Μασαχουσέτη το 1922.
Παρών στην τελετή και ο Τζον Κατσιματίδης, που σύμφωνα με έντονες φήμες στους πολιτικούς κύκλους, ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, χωρίς όμως ακόμα να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Ο φακός των «Αναμνήσεων» κατέγραψε την τελετή που πραγματοποιήθηκε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι.
Εκ μέρους του τοπικού τμήματος «Δελφοί 25» της ΑΧΕΠΑ στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος κ. Τέντ Κλίνγκος, ενώ μίλησε για την σημασία της ημέρας ο βετεράνος, Ιατρός και πρώην πρόεδρος του τμήματος 25 κ. Μαρίνος Πετράτος.
Ο κ. Πετράτος τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή να εκπροσωπεί όλους τους βετεράνους, που υπηρέτησαν στην Αμερική και στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του τμήματος 25 κ. Κλίνγκος αναφέρθηκε και στο μνημόσυνο για όλα τα μέλη του τμήματος 25 της ΑΧΕΠΑ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στον Καθεδρικό ναό της Νέας Υόρκης.
Ο ύπατος αντιπρόεδρος κ. Τζίμυ Κοκοτός ευχαρίστησε το τμήμα 25, γιατί κατόρθωσε να κρατήσει ζωντανή την παράδοση που θέλει την ΑΧΕΠΑ να τιμάει τους βετεράνους και να μεταδίδει την ιστορία στα νεότερα μέλη της.
Με την σειρά του ο ύπατος πρόεδρος κ. Τζορτζ Χωριάτης επεσήμανε ότι σήμερα είναι μια ειδική ημέρα για μας, τους Αμερικανούς, τους Ελληνοαμερικανούς και τους Φιλέλληνες, στην πόλη που θεωρείτε η πρωτεύουσα του Κόσμου, τη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Χωριάτης αναφέρθηκε και στο μνημείο των Ηρώων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τόνισε ότι ήταν ο πόλεμος που στην διαρκειά του χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σύγχρονα όπλα.
«Αγωνιζόμαστε», είπε ο κ. Χωριάτης, «για δικαιοσύνη και ελευθερία και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους βετεράνους».
Μετά την τελετή ο κ. Κατσιματίδης μίλησε «οφ δι ρέκορντ» σε κλειστό κύκλο και υπενθύμισε σε όλους ότι ενας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες της Αμερικής ο Τόνι Ορλάντο είναι πλέον μέλος της ραδιοφωνικής οικογένειας του WABC 77 AM.
Ο Τόνι Ορλάντο-Κασαβίτης, (το βαφτιστικό του όνομα ήταν Μιχάλης-Αντώνης), γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι, όπως είπε ο κ. Κατσιματίδης, «Ελληνο-Πορτορικανός». Με Ελληνα πατέρα που ήταν γουνοποιός στο επάγγελμα και μητέρα από το Πουέρτο Ρίκο.
Είχε, μεταξύ άλλων επιτυχιών, τραγουδήσει μαζί με την Dawn την γνωστή και μεγάλη επιτυχία «Tie a yellow ribbon round the ole oak tree”. To 1973 το τραγούδι του κέρδισε το βραβείο Grammy ως το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς.