Γόνιμη επίσκεψη αντιπροσωπείας Δήμου Β. Κέρκυρας στη Ν.Υ.

0
O πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας, Παναγιώτης Παπαδάτος, αριστερά, η αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Σπυριδούλα Κόκκαλη και ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Γόνιμη χαρακτήρισαν την επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη η αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Σπυριδούλα Κόκκαλη, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Παπαδάτος, την επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη με στόχο την συμμετοχή τους στην ημερίδα για τη διαχείριση των αποβλήτων που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η κ. Σπυριδούλα Κόκκαλη και ο κ. Παναγιώτης Παπαδάτος το απόγευμα της Τετάρτης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις επαφές που είχαν στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και με εκπροσώπους των Κερκυραίων.

Τα στελέχη του Δήμου παρουσίασε ο πρόεδρος της Ιονίου Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, κ. Νίκος Μπάρδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχαν με την αντιδήμαρχο Σπυριδούλα Κόκκαλη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Παπαδάτο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία μιας γονίμου και επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των αποδήμων και του Δήμου Βορείας Κέρκυρας.  

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Παπαδάτος στους δημοσιογράφους Χριστόδουλο Αθανασάτο, αριστερά και Δημήτρη Τσάκα, δεξιά.

Ερωτηθείσα για την ημερίδα για τη διαχείριση των αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο Κολύμπια η κ. Κόκκαλη επεσήμανε ότι εντάσσονταν στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Greece As It Is 2024» (GRis), που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 12 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024.

Η ημερίδα για την διαχείριση των αποβλήτων, όπως επεσήμανε, ήταν προϊόν της σύμπραξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), με τους Έλληνες καθηγητές, Μαρία Λοϊζίδου και Δρ. Θάνο Χ. Μπουρτσάλα, διευθυντή του «Columbia University Earth Engineering Center» που ήταν και οι βασικοί εισηγητές της πρώτης ημέρας.

«Επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων στη Νέα Ιερσέη, όπου ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για την διαδικασία αξιοποίησης των υπολειμμάτων και τη μετατροπή τους σε ηλεκτρική ενέργεια. Το εργοστάσιο αυτό παράγει ενέργεια για 30.000 οικίες και επιχειρήσεις. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μπρούκλιν (SMR), όπου τα υλικά έρχονται διαλεγμένα και αναλαμβάνουν τον περαιτέρω διαχωρισμό αλλά και την πώλησή τους. Έχει κι έναν εκπαιδευτικό τομέα το εργοστάσιο αυτό, καθότι το επισκέπτονται σχολεία και γίνεται επιμόρφωση στο κομμάτι της ανακύκλωσης», τόνισε η κ. Κόκκαλη.

Ερωτηθείσα για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την ημερίδα και τις συζητήσεις που είχαν με τους καθηγητές και τα διευθυντικά στελέχη που τους ξενάγησαν στο Μπρούκλιν και στη Νέα Ιερσέη κ. Κόκκαλη επεσήμανε: «Είδαμε τους δύο τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων σε μια προηγμένη κοινωνία, όπως αυτή της Νέας Υόρκης, συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους που ουσιαστικά είναι υπεύθυνοι λειτουργίας στα εργοστάσια αυτά, είδαμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε τεχνολογίας. Η δικτύωση που έγινε θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε τελικά την κατάλληλη τεχνολογία για το νησί μας».

Αναφερόμενη στην διαχείριση των απορριμμάτων και γενικότερα στην εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας στον δήμο της Βόρειας Κέρκυρας, η. Κόκκαλη επεσήμανε ότι ο δήμος έχει βραβευτεί επτά φορές για τις καλές πρακτικές και για τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης.  

Το κλείσιμο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι της Κέρκυρας, όπως επεσήμανε, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην θέσπιση νέων στάνταρ στην διαχείριση των απορριμμάτων και σήμερα ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Αυτή την στιγμή έχουν 19 απορριμματοφόρα και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανακύκλωσης.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας με συνέπεια ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας να είναι από τους πιο καθαρούς δήμους.

Στην παρούσα φάση επενδύουν στην κομποστοποίηση των οικιακών απορριμμάτων και των επιχειρήσεων της εστίασης. Έχουν δωρίσει κάδους κομποστοποίησης και έχουν συμμάχους πάνω από 1.200 μαθητές και εκπαιδευτικούς που ενημερώνονται για τα προγράμματα ανακύκλωσης.   

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Βόρειας Κέρκυρας, κ. Παπαγιώτης Παπαδάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της επίσκεψης και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η επίσκεψή μας εξελίχθηκε σε μια τέλεια συγκυρία προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με την ομογένεια της Αμερικής και αξιόλογους ανθρώπους που έχουν προσφέρει, όπως είναι ο Νίκος Μπάρδης, ο οποίος είναι ένας συνδετικός κρίκος με την Κέρκυρα και ειδικά με τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, αφού κατάγεται από εκεί».

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.