Γιόρτασαν την νικηφόρο Μάχη του Κλαπάδου που σφράγισε την Απελευθέρωση της Λέσβου

0
Το Μνημείο Πεσόντων στην Μάχη του Κλαπάδου, δημιουργήθηκε για να εκφράζει την ευγνωμοσύνη μας, σε όσους αγωνίστηκαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1912. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής.

Γράφει ο Μιχάλης Χριστοδούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με επιτυχία διοργανώθηκε τηλεπαρουσίαση για την απελευθερωτική Μάχη του Κλαπάδου. Η τηλεπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε την 8η Δεκεμβρίου 2023 και άρχισε με χαιρετισμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο.

Στην συνέχεια τον Εθνικό Ύμνο έψαλε με υπερηφάνεια ένα εφτάχρονο παιδάκι, ο Μιχαλάκης που έχει γεννηθεί στην Νέα Υόρκη και έχει ρίζες στην Μυτιλήνη και στα Βέρβενα της Αρκαδίας. Παρουσιαστής στην τηλεπαρουσίαση ήταν ο Δρ. Γιώργος Ασημέλλη, που τώρα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο «New England College of Optometry».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο συγγραφέας Δρ. Στρατής Αναγνώστου, που έχει γράψει το βιβλίο: «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923) – Η περίπτωση της Λέσβου».

Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Άγνωστες πτυχές από την απελευθέρωση της Λέσβου». Ο Δρ. Στρατής Αναγνώστου αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και η καταστροφή της πόλης της Μυτιλήνης.

Οι προσπάθειες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να δοθεί χρονική προθεσμία στον Οθωμανικό στρατό για να φύγει μέσα από την πόλη της Μυτιλήνης και να στρατοπεδεύσει στο εσωτερικό του νησιού. Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης έδωσε την συγκατάθεση και έκανε γνωστό ότι δεν θα εμπόδιζε την αποχώρηση του Οθωμανικού στρατού, για να μην γίνει ο πόλεμος μέσα στην πόλη.

Ο Οθωμανικός στρατός αποφάσισε να στρατοπεδεύσει στην περιοχή της κοινότητας του Κλαπάδου, με την πρόθεση να προβάλει αντίσταση για να διατηρήσει την Οθωμανική εξουσία. Την 8η Νοεμβρίου 1912 έγινε η Μάχη του Κλαπάδου και έφερε την πολυπόθητη λευτεριά.

Γι αυτόν τον λόγο, η Μάχη του Κλαπάδου θα γιορτάζεται κάθε χρόνο με ευγνωμοσύνη προς τους Ήρωες του 1912 που έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης.

Η Λεσβιακή Φάλαγγα ήταν ενάς Λόχος Εθελοντών που δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1912 από μετανάστες της Λέσβου, που έτρεξαν να βοηθήσουν την Πατρίδα τους να ελευθερωθεί απο την πολύχρονη σκλαβιά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής.

Εκτενή περιγραφή για το θέμα αυτό θα βρείτε στο βιβλίο της Δρ. Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που έχει τίτλο: Η κατάληψη της Μυτιλήνης με αρχηγό το θωρηκτό Αβέρωφ.

Επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο του Δρ. Στρατή Αναγνώστου: «Ελληνική Εθνική Ταυτότητα στο Αιγαίο (1821-1923) – Η περίπτωση της Λέσβου» και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που έχει τίτλο: Η Λεσβιακή Φάλαγγα του 1912-1913.

Στην τηλεπαρουσίαση απηύθυναν χαιρετισμούς οι εξής: Εκ μέρους του Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ο επιστημονικός του συνεργάτης Γιώργος Στρατηγελλης. Ο Βουλευτής Λέσβου Δρ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δρ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς. Εκ μέρους του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δρ. Στρατής Γελαγώτης.

Ο Άγγελος Μουζάλας από τις Εκδόσεις «Μύθος». Η Δρ. Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή συγγραφέας του βιβλίου «Η Λεσβιακή Φάλαγγα». Ο Νεκτάριος Βακάλης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ). Ο Παναγιώτης Κουτλής Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης.

Για την επιτυχία της τηλεπαρουσίασης εργάστηκε εντατικά η οργανωτική επιτροπή και βοήθησαν σε οργανωτικά θέματα πολλοί εθελοντές.

Εάν θέλετε να δείτε την τηλεπαρουσίαση, μπορείτε να επισκεφτείτε τον κάτωθι σύνδεσμο (Link) https://youtu.be/MnN1k51Uens.

Για μία ακόμη φορά ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους Ήρωες που αγωνίστηκαν στην νικηφόρο Μάχη του Κλαπάδου όπου σφραγίστηκε η Απελευθέρωση της Λέσβου.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.