Το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή είναι πολιτική αρχών, Διεθνούς Δικαίου και εθνικού συμφέροντος εξέπεμψε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
«Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό διεθνές κεφάλαιο. Έχει κερδηθεί με τη συνεπή, ειλικρινή, ακέραιη στάση την οποία έχουμε τηρήσει τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτόν το λόγο μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές όχι μόνο των περιφερειακών κρατών αλλά και όλων των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε. Η στάση μας και στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή είναι στάση αρχής.
Εμείς είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε επιθετικότητα και σε οποιονδήποτε αναθεωρητισμό. Άρα, είμαι πάρα πολύ σαφής ότι θα παραμείνουμε υπέρμαχοι του Διεθνούς Δικαίου, των αξιών της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη, αλλά θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της έτσι ώστε να έχει μία δημιουργική και ενεργή διπλωματία για να μπορέσει να απομειώσει τις εντάσεις και να αποκατασταθεί η ειρήνη τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία.
Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις και η υπόθεση Μπελέρη
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ερωτήθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκθεση της Επιτροπής για τα Βαλκάνια. Τι στάση θα κρατήσει η Ελλάδα στην αξιολόγηση της Αλβανίας, με δεδομένο ότι η δίκη Μπελέρη είναι σε εξέλιξη; Η υπόθεση του Μπελέρη μπορεί να εκτροχιάσει τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας;
Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι η στάση της Ελλάδας είναι πάντα θεσμική. Ήταν η Ελλάδα, η επισπεύδουσα χώρα για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πλευρά των Δυτικών Βαλκανίων. Θεωρούμε ότι ο φυσικός δρόμος των χωρών αυτών είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ξεκινήσαμε το 2003 στη Θεσσαλονίκη. Το κεφαλαιοποιούμε σήμερα και με τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός όταν κάλεσε τους αρχηγούς κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και επιπλέον της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Αθήνα. Και νομίζω ότι επί της αρχής η στάση μας θα είναι πάντοτε στάση ενθάρρυνσης απέναντι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ειδικά με ρωτάτε για το θέμα της Αλβανίας, το οποίο θέλω να επισημάνω ότι έχει αποκτήσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πράγματι, εξαιτίας της υπόθεσης Μπελέρη. Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε μια θέση, η οποία ήταν πάρα πολύ σαφής. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο ένας αιρετός δήμαρχος, αιρετός εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο εξέλεξε το εκλογικό σώμα της Χειμάρρας, να μην μπορεί αυτήν τη στιγμή να αναλάβει τα καθήκοντα που του ανέθεσε ο λαός της πόλης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από την απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης, την οποία σεβόμαστε, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν την αφορά το ζήτημα της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη. Είναι ένα ζήτημα αμιγώς διοικητικό.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την αλβανική διοίκηση και κυβέρνηση. Θα πρέπει οπωσδήποτε και ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη να ορκιστεί, είτε μέσω σύντομης άδειας εξόδου είτε εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, όπως άλλωστε συμβαίνει στα περισσότερα κράτη. Είναι αυτονόητο ότι για όσο χρόνο παραμένει η εκκρεμότητα αυτή, κλυδωνίζονται οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας. Εμείς θεωρούμε ότι το ζήτημα του Φρέντυ Μπελέρη είναι ένα ζήτημα θεμελιωδών αρχών του κράτους Δικαίου, το οποίο προασπίζει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών και ιδίως των μειονοτήτων μέσα σε κάθε χώρα και θα φροντίσουμε έτσι ώστε αυτό το ζήτημα να ανάγεται σε όλα τα διεθνή φόρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το έχουμε πράξει και μέχρι σήμερα, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Πηγή: https://dropolinews.gr/
Η εκκρεμότητα του Μπελέρη είναι
τρανή απόδειξη της αδυναμίας της
Κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα
αυτονόητα και προσβάλει την Εθνική
μας ταυτότητα διεθνώς.