ΑΘΗΝΑ. (www.mononews.gr) Να «γυρίσει σελίδα», αφήνοντας πίσω το σκάνδαλο του insider trading (εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών) φαίνεται πως επιχειρεί ο Γιώργος Νίκας.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας που βρέθηκε να διώκεται από την αμερικάνικη δικαιοσύνη και να κινδυνεύει με φυλάκιση ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να εισέλθει στην ανερχόμενη αγορά της ενέργειας, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών στην περιοχή της Βοιωτίας.
Ποια είναι η επιχειρηματική πορεία του Γιώργου Νίκα μέχρι σήμερα; Με τι ασχολήθηκε επαγγελματικά πριν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading); Παρά τη βαριά οικογενειακή κληρονομιά που έφερε ως ο γιός του «πατριάρχη» της ελληνικής αλλαντοβιομηχανίας, Παναγιώτη Νίκα, κατάφερε να «αυτονομηθεί» από πολύ νωρίς και να παρουσιάσει τα δικά του projects.
Από το Βατερλό των Wendy’s…
Από τις πρώτες, αν και όχι τόσο επιτυχημένες απόπειρες, ήταν η ενασχόλησή του, με την Wendy’s στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αν και ξεκίνησε πολύ καλά, αποσπώντας θετικά σχόλια, το εγχείρημα είχε άδοξο τέλος. Η αμερικάνικη αλυσίδα, η οποία είχε φθάσει να αριθμεί πάνω από 10 καταστήματα –με το κατάστημα στο Σύνταγμα να αποτελεί τη ναυαρχίδα-, αποχώρησε από την Ελλάδα στην αυγή της νέας χιλιετίας.
Καλύτερη τύχη είχε η προσπάθεια του με τη διεθνή εταιρεία παγωτού Haagen Dazs που τόλμησε πριν από περίπου 27 χρόνια ενώ από τις πλέον επιτυχημένες κινήσεις του, ήταν η συμμετοχή στη δημιουργία του «Mega Yeeros». Η ελληνική εταιρεία παραγωγής ελληνικού γύρου με βάση τον Ασπρόπυργο κατάφερε να διαγράψει ραγδαία ανάπτυξη και σήμερα «φιγουράρει» στις κορυφαίες θέσεις του χώρου της, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενώ έχει ισχυρή παρουσία και στις ΗΠΑ.
Στην «παλέτα» των επενδυτικών επιλογών του περιλαμβάνεται και η GRK Fresh, η αλυσίδα εστίασης που «έστησε» στην αμερικάνικη αγορά όταν αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στα μέσα της δεκαετίας του 2010, για να κυνηγήσει το «αμερικάνικο όνειρο». Μάλιστα, τότε, η οικογένεια Νίκα έδωσε εντολή σε γνωστό μεσιτικό γραφείο των Αθηνών να πωληθεί η εντυπωσιακή βίλα που είχε στη Σαρωνίδα, έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνη την εποχή, ήταν από τα πιο ακριβά ελληνικά ακίνητα που βγήκαν προς πώληση.
… στις κόντρες με τον πατέρα του
Οι επιχειρηματικές επιλογές του Γιώργου Νίκα τον έφεραν συχνά πυκνά σε σύγκρουση με τον πατέρα του. Τον δαιμόνιο Παναγιώτη Νίκα, τον βιομήχανο που έμαθε τους Έλληνες να εκτιμούν το «καλό αλλαντικό», ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 85 ετών.
Η μεγάλη ρήξη ήρθε το 2003, όταν ο 71χρονος τότε Παναγιώτης Νίκας, αποφασίζει να πουλήσει το δημιούργημά του στην Global Finance έναντι 60 εκατ. Ευρώ. Εκείνη την περίοδο, ο Γιώργος Νίκας επέμενε να μην πουλήσουν την εταιρεία στον Άγγελο Πλακόπιτα, υπενθυμίζοντας στον πατέρα του, την πρόταση εξαγοράς που είχε φέρει ο ίδιος λίγα χρόνια πριν από αμερικάνικη εταιρεία. Τότε η πρόταση ήταν περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Η διαπραγμάτευση με την SEC
Τα τελευταία δυο χρόνια, ο Γιώργος Νίκας με καταγωγή από την Σπάρτη και φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού εστίαζε στην αντιμετώπιση των κατηγοριών της αμερικάνικης επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι ανέμελες ημέρες που επισκέπτονταν τα κοσμικά στέκια των βορείων προαστίων, μεταξύ των οποίων και το I Frati στην Κηφισιά με την εντυπωσιακή σύζυγό του ήταν πλέον παρελθόν. Επιπλέον, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της «Νίκας» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου . Θέση που κατέλαβε τιμής ένεκεν…
Στο διάστημα αυτό, λέγεται πως ήταν σε διαπραγματεύσεις με τη SEC, με αντικείμενο την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού, μέσα από την μεταβίβαση του πολυτελούς διαμερίσματος που διατηρούσε ο επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Μανχάταν, η αξία του οποίου υπολογιζόταν ότι ήταν περί τα 6 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι η SEC διεκδικούσε από τον Νίκα 2,6 εκατ. δολάρια τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποκόμισε από παράνομες πληροφορίες που πήρε από τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν.
Προφανώς, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από πουθενά, ο Γιώργος Νίκας «βρήκε την άκρη» με την αμερικάνικη δικαιοσύνη.
Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να επιστρέψει και μάλιστα με προσωπική του εταιρεία στο επιχειρείν. Μάλιστα, πριν από λίγα 24ώρα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως στην εταιρεία Icon Energy ΙΚΕ -στην οποία φέρεται να είναι ο βασικός μέτοχος- για την κατασκευή δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 220 MW, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στη θέση Σούλα της κτηματικής περιφέρειας Αγίων Θεοδώρων Θηβών.