ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ακολουθώντας την παράδοση που εδώ και 32 χρόνια θέλει ενα θεατρικό έργο κάθε άνοιξη η Πολιτιστική Ομάδα «Η Κύπρος μας» παρουσίασε το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019, στην σκηνή του Σταθάκειου Κέντρου την κωμωδία «Οι Γαλίνες του Νικόλα», που ο σκηνοθέτης και παραγωγός Πέτρος Πετρίδης αφιέρωσε με φανερή την συγκίνηση στο προσωπό του στην μνήμη του Νίκου Μουγιάρη. Αλλωστε ήταν εκεί και παρακολουθούσε στην πρώτη σειρά ο αδερφός του Γιώργος με την συζυγό του.
Η παράσταση πέρα από την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό μια ακόμα κυπριακή ηθογραφία με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στο πέρασμα του χρόνου, ήταν και ενα βήμα για να αναγνωριστεί η προσφορά των συντελεστών, όπως ο Στέφανος Στεφάνου που αγαπάει αυτό που κάνει και όχι μόνο το κάνει σωστά αλλά ταυτόχρονα το μεταδίδει και το μεταλαμπαδεύει με μεράκι στις νεότερες γενιές. Ο κ. Στεφάνου τιμήθηκε με ειδική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του και την παρουσία του στο Ομογενειακό θέατρο. Μάλιστα μαζί με την πλακέτα ο κ. Στεφάνου συγκινημένος παρέλαβε με το γνωστό πλατύ χαμόγελο και μια αναμνηστική φωτογραφία απο παλαιότερη παράσταση.
Αν και οι απογευματινές παραστάσεις και μάλιστα το Σάββατο, σπάνια συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο, εντούτοις αυτή την φορά το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο και μάλιστα πολλά και εκλεκτά μέλη της Κυπριακή παροικίας ήταν εκεί για να χαρούν άλλη μια όμορφη παράσταση και αναμεσά τους ο γενικός πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ με την συζυγό του Μελίνα, ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, η κ. Φανή Χολιντέι, ο κ. Νίκος Τζιάζας, ο Ανδρέας Καρακώστας και πολλοί άλλοι.
Η παράσταση ήταν άλλη μια ευκαιρία για το κοινό να δει απο κοντά την ζωή σε ενα χωριό της Κύπρου με πρωταγωνιστές τον Νικόλα και την γυναίκα του Αννου. Η Αννού όμως είναι πολύ αυταρχική και κρατάει όλα τα λεφτά του συζυγού της απο την δουλειά του και αυτός έτσι απένταρος δεν μπορει να κεράσει τους φίλους του στο καφενείο, οι οποίοι στην ονομαστική του εορτή του ετοιμάζουν μια εύγεστη εκπληξη.
Μια δεύτερη παράσταση του ίδιου έργου θα δοθεί την Παρασκευή 29 μαρτίου και πάλι στο Σταθάκειο Κέντρο, στις 8 μ.μ.
Όλοι οι ηθοποιοί έχουν απο καιρό αποδείξει ότι διαθέτουν τα προσόντα, το μεράκι και δικαιούνται να ανεβαίνουν στην σκηνή και να παρουσιάζουν με τον δικό τους ιδαίτερο τρόπο, τον αυθεντικό τρόπο ζωής στην Κύπρο. Ιδιαίτερα βέβαια εντύπωση προκάλεσε και πάλι η συμμετοχή (για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά) των νεαρών Χρίστο και Κυπριανό Μιχαήλ που ενθουσίασαν με την συμμετοχή τους.
Στο ρόλο του Νικόλα ήταν ο Ανδρέας Χατζηιωάννου, την Αννού ερμήνευσε η Ισμήνη Μιχαηλίδου, την Σούλα η Εύτη Βίκυ, τον Σωτήρη ο Κωνσταντίνος Πολυδώρου, τον Δημήτρη ερμήνευε ο Κώστα Μιχαήλ, τον Μιχάλη ο Στέφανος Στεφάνου, τον Κωστάκη τον Δάσκαλο, ο Αλέξανδρος Αμμοχωστιανός, τον Σοφοκλή τον Καφετζή, Γιάννης Πελοπίδας και την Τζένιφερ την τουρίστρια, η Μαρία Πελοπίδα.
Στο τραγούδι ήταν ο γνωστός τενόρος Ιωνάς Αρτεμίου και στο βιολί ο νεαρός Λεωνίδας Ηρακλέους. Ενδυματολόγος της παράστασης η κ. Λένια Λοϊζου, τα σκηνικά ήταν του Γιώργου Χριστοφή και στον ήχο και τον φωτισμό συνέβαλε ο Θανάσης Τζούβελης.
Η έκπληξη όμως δεν ήταν αυτή, αλλά η κατάληξη της ιστορίας στο ευχάριστο γεγονός των γάμων τεσσάρων πρωταγωνιστών και μάλιστα για την περίσταση ο γνωστός μελετητής-ερευνητής της κυπριακής παράδοσης Μιχαήλ Χατζιμιχαήλ έγραψε τα Τσιαττιστά του γάμου.
Ο συγγραφέας το έργου Ανδρέας Κουκίδης σε ειδικό σημείωμα στο πρόγραμμα της παράστασης αφού ευχαρίστησε τον ιδρυτή και σκηνοθέτη της ομάδας κ. Πέτρο Πετρίδης επεσήμανε ότι είναι η Πέμπτη φορά που έργο του ανεβαίνει στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, όπως ανέφερε,το έργο είχε γραφτεί σαν τηλεοπτικό σενάριο και προβλήθηκε απο την τηλεόραση του ΡΙΚ. Εκτοτε, όπως σημείωσε, ξαναέγραψε το έργο για σκηνική παρουσία και μάλιστα ανέβηκε σε δύο παραστάσεις στην Κύπρο.