ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Σήμερα τις δικτατορίες δεν τις επιβάλλουν οι στρατιωτικοί και τα τανκς αλλά οι τραπεζίτες», επεσήμανε ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς απαντώντας σε ερωτήσεις στο πάνελ που ακολούθησε μετά την προβολή της ταινία «Ενήλικοι στην Αίθουσα».
Όπως επισημάνθηκε στο πάνελ των ομιλητών, σήμερα πέντε χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα που πραγματεύεται η ταινία υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, όπως η σχετική μείωση της ανεργίας, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη.
«Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και το χρέος επιμένει. Για να επιστρέψουν τα πράγματα στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα» επεσήμανε ο κύριος Γαβράς.
Η ταινία προβλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου 2020, στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αστόριας (The Museum of the Moving Image) και διοργανώθηκε από οργανισμό «Hellenic Film Society» και τον πρόεδρό του Τζέιμς ΝτεΜέτρο (Δημήτριο Χατζηδημητρίου) στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Κώστα Γαβρά. Στο αμφιθέατρο δεν έπεφτε καρφίτσα και πολλοί ήταν αυτοί που αναζητούσαν το μαγικό χαρτί εισόδου αλλά όλα τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί. Sold Out.
Η απόφαση του Τζέιμς ΝτεΜέτρο να προβάλει το βράδυ του Σαββάτου, 8 Φεβρουαρίου 2020 στην ίδια αίθουσα την ταινία «Ζ», παραγωγής 1969 του Κώστα Γαβρά με θέμα τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, και την «Ενήλικες στην Αίθουσα» παραγωγής του 2019 κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Στόχος, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» ο ιδρυτής και πρόεδρος του «Hellenic Film Society» Τζέιμς ΝτεΜέτρο, ήταν να προβάλλουν την προσφορά στην έβδομη τέχνη του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα που ζει και εργάζεται στη Γαλλία στο διάβα των πέντε δεκαετιών.
Οι «Ενήλικοι στην Αίθουσα» είναι μια από τις πολυσυζητημένες ταινίες, διότι βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα του 2015 στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες με ορατό τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο και πέρασε το μήνυμα της ανεξέλεγκτης ισχύς των δανειστών και την προδιαγεγραμμένη μοίρα των οφειλετών.
Οι ομογενείς θεατές χειροκροτήσαν με ενθουσιασμό όταν ο υπουργός οικονομικών όρθωνε ανάστημα στους ανυποχώρητους δανειστές και αργότερα αγανακτισμένοι αναστέναζαν διότι έβλεπαν να ξετυλίγονταν μπροστά τους οι συμπληγάδες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την διαπραγμάτευση του χρέους και την αποτίναξη του καθεστώτος των Μνημονίων.
Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη και ερμηνεία για τα γεγονότα του 2015 αλλά ένα είναι σίγουρο αν λάβουμε υπόψιν μας τις αντιδράσεις και τα χειροκροτήματα του κοινού που παρακολούθησε την ταινία στην Αστόρια. Αντίσταση και όπου μας βγάλει. Αντίσταση κι’ όπου μας βγάλει μέχρι πιθανό αφανισμό ή βαριά τραυματισμένοι πίσω στα χαρακώματα και προετοιμασία για αντεπίθεση;
Η ταινία το προσεγγίζει χωρίς να δίνει απάντηση. Ο χρόνος και η ιστορία θα δείξουν.
Το ευρηματικό τέλος του έργου χωρίς happy ending να δανειστεί ο Γαβράς το χορό αρχαίας τραγωδίας έδωσε έναν άλλο δραματικό τόνο στην ισχύ των αδυσώπητων ισχυρών της Ευρώπης. Είχαν περικυκλωμένο, εγκλωβισμένο τον Αλέξη. Τον στριφογύριζαν κατά μόνας και όλοι μαζί μέχρι τελικής εξάντλησης. Συγκλονιστική σκηνή!
Μετά την προβολή της ταινίας ο Κώστας Γαβράς, η σύζυγός του Μισέλ- Ρέι Γαβρά και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, Χρήστος Λούλης, ο οποίος υποδύθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος υποδύθηκε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μίλησαν για την ταινία στο πάνελ που ακολούθησε.
Τη συζήτηση διεύθυνε ο καθηγητής του Τμήματος Κινηματογράφου του Brooklyn College Φόστερ Χιρς (Foster Hirsch).
Ο Τζέιμς ΝτεΜέτρο επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ότι καταβάλλουν προσπάθειες ούτως ώστε η ταινία να προβληθεί σε άλλες κινηματογραφικές αίθουσας ανά την Αμερική.