ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδελφοι διπλωμάτες το μεσημέρι της Παρασκευής, 19 Απριλίου 2029, αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο πατριώτη, τον πρώτο Ελληνοαμερικανό πρέσβη που διορίστηκε στην Ελλάδα, τον Μάικλ Σωτήρχο, στην εξώδιο ακολουθία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων κ. Δημήτριος συμπαραστατούμενος απο τον Μητροπολίτη Βοστόνης κ. Μεθόδιο.
Ο πρώην πρέσβης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Νίκολας Μπέρνς, λίγο μετά το τελευταίο αντίο, σε αποκλειστικές δηλώσεις του, στο «Αναμνήσεις.net» τόνισε ότι «ο πρέσβης Σωτήρχος ήταν ενας σπουδαίος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ένας σπουδαίος πατριώτης και ενας άνθρωπος της Εκκλησίας, τον οποίο σεβόμουν και αγαπούσα και είναι τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ».
Λίγα λεπτά αργότερα και αφού ολοκληρώθηκε η ακολουθία αλλά και οι λόγοι, η σωρός του πρώην πρέσβη, τυλιγμένη με την αμερικανική σημαία, εξήλθε για τελευταία φορά απο τον καθεδρικό, πριν πάρει τον δρόμο για την τελευταία κατοικία. Ενας αστυνομικός απο το Νάσαου Κάουντι του Λόνγκ Αιλαντ, αποχαιρετούσε την σωρό του εκλιπόντος, με τον σκοπό «Αμέιζιννγκ Γκρέις» με την σκωτσέζικη γκάιντα (μπάγκπαιπ).
Μέσα λοιπόν σε μια ατμόσφαιρα, όπου το χρέος και η τιμή στον πατέρα, τον σύζυγο, τον παππού, αλλά και τον πρώην συνάδελφο ήταν τα στοιχεία που κυριαρχούσαν στο μυαλό όλων, έγινε η κηδεία του Μαικλ Σωτήρχου, που έφυγε στις 14 Απριλίου.
Βουβή, αλλά με την θλίψη ζωγραφισμένη στο προσωπό της, η σύζυγος του Εστελ, η γυναίκα που του χάρισε δύο παιδιά, τον Μάικλ και τη Στέιση, ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ζωή τους.
Ήταν μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της νεκρώσιμης ακολουθίας όταν ένας απο τους στενούς φίλους του πρώην πρέσβη, την εποχή που υπηρέτησε στην Τζαμάικα, έψαλλε έναν ύμνο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποχαιρετήσει τον άνθρωπο που βοήθησε σημαντικά στην σύσφιγξη των σχέσεων με το τροπικό αυτό νησί της Καραβαικής.
Ακολούθησε μια σύντομη νεκρολογία απο τον στενό του συνεργάτη Τζορτζ Σάλεμ που μίλησε για την δράση του Μάικλ Σωτήρχου στην πολιτική.
Η κόρη του Σωτήρχου, Στέιση, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, μίλησε με απλή γλώσσα, με τρεμάμενη φωνή σε αρκετά σημεία, ενώ δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυα σε άλλα. Μίλησε για τις αξίες, το πάθος και την δίψα για δημιουργία που εμφύσησε ο πατέρας στα παιδιά του. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η ίδια σαν νεαρή εκπαιδευτικός τον παρουσίασε μια μέρα στην τάξη της σαν μυστηριώδη επισκέπτη. Κι εκείνος όταν οι μαθητές της τον ρώτησαν ποιος είναι, τους είπε, «είμαι ο μπαμπάς της δασκάλας σας», γεμάτος από υπερηφάνεια.
Με την σειρά του ο γιός του Μάικλ μίλησε για την αγάπη του πατέρα του για το μπέιζμπολ και την ομάδα των Yankees, αλλά και για τα ψήγματα σοφίας που έδινε σε καθημερινή βάση στα παιδιά του ο εκδημήσας. Δούλευε σκληρά, είπε, αλλά έδινε σημασία στην ομαδική συνεργασία και τους συμβούλευσε να διαβάζουν την εφημερίδα «Νιου Γιόρκ Τάιμς». Μιλώντας για την σχέση αγάπης με την μητέρα τους ο Μάικλ, είπε ότι ο πατέρας και η μητέρα ήταν μια ανεξάντλητη πηγή δύναμης
Ο πρέσβης Σωτήρχος είχε διατελέσει και πρόεδρος του συμβουλίου του Καθεδρικού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όταν αποφασίστηκε να εκμεταλλευτεί ο καθεδρικός το πάρκινγκ που υπήρχε δίπλα απο το ναό και μέσα σε αυτό ανεγέρθηκε ενας ουρανοξύστης, που σήμερα προσφέρει σημαντικό εισόδημα για τις ανάγκες του Καθεδρικού.
Ο γιός του Μάικλ, δάκρυσε αποχαιρετώντας τον πατέρα του και φώναξε: «θα μου λείψεις».
Για τον χαρακτήρα και την προσφορά στην Εκκλησία μίλησε ο μητροπολίτης Βοστόνης κ. Μεθόδιος. Ο αποθανών, τόνισε, είχε τρεις αγάπες στην ζωή του. Η πρώτη ήταν η συζυγός του, η δεύτερη η Αμερική και η τρίτη η Εκκλησία. Και επεσήμανε ότι ήταν αυτός που μελέτησε και πρότεινε την δημιουργία της Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξης Νεολαίας, που έγινε γνωστή ως GOYA.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον πρέσβη Σωτήρχο από την εποχή που υπηρετούσε στην Αθήνα ως πρέσβης και ο Σεβασμιώτατος ήταν Επίσκοπος Βρεσθένης. “Ξεχώριζε”, είπε σαν διπλωμάτης “γιατί κάθε Κυριακή” όπου κι αν βρισκόταν πήγαινε στην Εκκλησία. Μια από τις Κυριακές αυτές στην Μητρόπολη Αθηνών ο κ. Σωτήρχος ξεχώρισε μέσα από το πλήθος των επισήμων και προσήλθε πλησίον του Ιερού για να μεταλάβει της θείας κοινωνίας.
Άλλωστε, ως πρέσβης, ο εκλιπών είχε οργώσει όλη τη Ελλάδα, “απ΄ άκρου εις άκρον”, εργαζόμενος για την βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και απέναντι σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα αντιαμερικανισμού.
Στην διάρκεια της καριέρας του ο αποθανών τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια και παράσημα. Όλα αυτά εκτέθηκαν δίπλα από την σορό του, το βράδυ της Πέμπτης, εντός του Καθεδρικού, όταν πολλοί από τους στενούς φίλους της οικογένειας πέρασαν για να απευθύνουν τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και να αποχαιρετήσουν τον ίδιο.