ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τις παλιές προ κορωνοϊού εποχές θύμισαν σε όλους και στον γράφοντα η προσέλευση των πιστών στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, στο σαρακοστιανό γεύμα της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ με την επωνυμία «Φασολάδα» και στον αρχιερατικό Εσπερινό.
Πρόκειται για την ιστορική κοινότητα του Μπρονξ, η οποία επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Επίσκοπο Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα που πραγματοποίησε ολοήμερη επίσκεψη στην κοινότητα και ο οποίος είχε μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ομογενείς που διατηρούν αναμμένο τον πυρσό της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής Παιδείας. Να γνωρίσει από κοντά το νέο διοικητικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Κώστα Καρούνο, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα με επικεφαλής την Σούζαν Κορρέ και τους εκπροσώπους της νεολαίας, τους ιεροψάλτες τους γονείς και τους δασκάλους.
Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν πάνω από τριακόσιοι ομογενείς – πολλοί από τους οποίους ήρθαν από πολύ μακριά – για να παρακολουθήσουν την Λειτουργία και να στηρίξουν το φιλανθρωπικό γεύμα της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Παρέστησαν επίσης άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μεταξύ των οποίων και ο ευεργέτης της Εκκλησίας και της Παιδείας Στυλιανός Ζερβούδης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», ο οποίος ήρθε με την οικογένειά του και άλλα στελέχη για να τιμήσουν τον π. Βασίλειο Λούρο, καθώς, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», είναι ο πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της νέας γενιάς και ειδικά των παιδιών και των νέων οι οποίοι συμμετείχαν και στην Θεία Κοινωνία.
Οι ομογενείς δεν αρκέστηκαν μόνο με την συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία και στο γεύμα της Φιλοπτώχου, αλλά προσήλθαν και το βράδυ και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τον αρχιερατικό Εσπερινό προεξάρχοντος του Επισκόπου Ναζιανζού, κ. Αθηναογόρα βοηθούμενου υπό του π. Βασιλείου Λούρου και των ιερέων από διάφορες κοινότητες της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.
Ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας τόσο κατά την διάρκεια ΄του κηρύγματός του στην Θεία Λειτουργία, όσο και του Εσπερινού συνεχάρη τον π. Βασίλειο Λούρο και τους ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Ευστράτιο Γατανά γιατί με την άψογη απόδοση των ύμνων κατάφεραν να παράσχουν στους πιστούς την δυνατότητα να απολαύσουν μια πραγματική μυσταγωγία.
Παράλληλα συνεχάρη την κοινότητα για το ενδιαφέρον της για την διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων. Η εν λόγω κοινότητα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έχει την τύχη και το προνόμιο να διατηρεί ένα από τα ιστορικά ημερήσια σχολεία. Πρόκειται για το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ το οποίο εφέτος γιορτάζει την 110η επέτειο της ιδρύσεώς του.
Ο π. Βασίλειος Λούρος καλωσόρισε τον Επίσκοπο Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο γιατί με τις ευλογίες του κατέστη δυνατή η ολοήμερη ποιμαντορική επίσκεψη του κ. Αθηναγόρα στην κοινότητα.
Η Φασολάδα
Η συμμετοχή του κόσμου στο νηστίσιμο γεύμα με την επωνυμία «Φασολάδα» ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ήταν εφάμιλλη της γιορτής της Τσικνοπέμπτης που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διοργανώθηκε με πρωτοφανή επιτυχία στην ίδια αίθουσα.
Δεκάδες κυρίες της Φιλοπτώχου ασχολήθηκαν με την προετοιμασία των εδεσμάτων με τον στολισμό της αίθουσας και των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς.
Ο πρόεδρος της κοινότητας, π. Κώστας Καρούνος, ο οποίος είναι γέννημα και θρέμμα της κοινότητας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον άνεμο δημιουργίας και προσφοράς, που πνέει τους τελευταίους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον π. Βασίλειο Λούρο και ο οποίος έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μελών και των στελεχών της κοινότητας, ακόμη και εκείνων που είχαν μετακομίσει σε άλλες περιοχές της Νέας Υόρκης και δεν λησμονούν την κοινότητα.
Ο π. Βασίλειος Λούρος συνεχάρη της κ.κ. Σούζαν Κορρέ (Susan Korres), Κάθριν Καγκάνη (Catherine Kaganis) και Λευκοθέα Καραγιάννη (Lefkothea Karagianni) που μερίμνησαν για τα πάντα και παρείχαν την δυνατότητα σε τριακόσιους περίπου ομογενείς να απολαύσουν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.
Επειδή όλοι ακούνε και διαβάζουν και
δεν αναρωτιώνται τι σημαίνει Επίσκοπος
Ναζιανζού , ενημερώνω πως η Ναζιανζό ήταν
πόλος της πάλαι ποτέ Καππαδοκίας από όπου
καταγόταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζού.
Όσο για την κατάνοιξη και την ευλάβεια αυτή
ήταν παντού σε όλες τις Εκκλησιές ανεξάρτητα
αν υπήρχε η δεν υπήρχε Αρχιεπίσκοπος η
Επίσκοπος.