ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να προσφέρουμε το Στεφάνι της Δόξας στην Βασιλική Κασαπίδη, που πάνω από όλα έβαζε την Εκκλησία και την οικογένεια» επεσήμανε ο Μητροπολίτης Σάρδεων κ. Ευάγγελος κατά την διάρκεια της Εξόδιου Ακολουθίας της αείμνηστης που τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου, 7ης Ιανουαρίου 2023, στην Πατριαρχική Μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια.
Η Βασιλική (Μπέσυ) Κασαπίδη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» άφησε την τελευταία της πνοή στις 27 Δεκεμβρίου 2022, σε ηλικία 95 ετών έχοντας στο πλευρό την οικογένειά της.
Ο θάνατός της προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια και τόσο στο προσκύνημα που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 6ης Ιανουαρίου 2023 στο ομογενειακό Γραφείο Τελετών «Αντωνόπουλος» στην Αστόρια, όσο και στην αρχιερατική Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν ομογενείς από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και από την μείζονα περιοχή της Φιλαδέλφειας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών προσήλθαν τόσο την Παρασκευή, για το τρισάγιο που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος, όσο και το Σάββατο για το στερνό αντίο διανύοντας πάνω από 200 μίλια κάθε φορά.
Στο προσκύνημα παρέστησαν ομογενείς και Αμερικανοί γιατροί μεταξύ των οποίων και οι τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας.
Ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τον καθηγούμενο της Μονής της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Επίσκοπο Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεο που τέλεσαν από κοινού την Εξόδιο Ακολουθία και στην συνέχεια μετέφερε στην οικογένεια της εκλιπούσης τα εγκάρδια συλλυπητήρια και την αγάπη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου.
«Προ τεσσάρων μηνών στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια σκύψαμε ευλαβικά το γόνυ και αποχαιρετήσαμε έναν μεγάλο Έλληνα, έναν γιατρό, φιλάνθρωπο και ακαταμάχητο αγωνιστή που συν τοις άλλοις αγωνίστηκε όλη του την ζωή για να διατηρήσει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής την ελληνική της ταυτότητα και να παραμείνει ελληνική τόσο πνευματικά όσο και γλωσσικά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος για να τονίσει ότι η Βασιλική Κασαπίδη υπήρξε συναγωνίστρια και συνοδοιπόρος του Δρα. Αναστασίου Κασαπίδη.
Αναφερόμενος στην αείμνηστη επεσήμανε ότι ο Θεός την αξίωσε να φέρει στον κόσμο δύο παιδιά και να χαρίσει στην ομογένεια και στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία δύο γιατρούς τον Δρ. Σωτήριο Κασαπίδη και την Δρ. Αμαλία Σπυρέα, να αποκτήσει νύφη και γαμπρό, την Δρ. Ράνια Κόντου και Δρ. Σπύρο Σπυρέα και να δει την εγγονή της να αποφοιτά από την Ιατρική. Ο Θεός την αξίωσε επίσης να απολαύσει και την χαρά του δισέγγονού της.
«Η αείμνηστη έθετε πάνω από όλα την Εκκλησία και την οικογένεια και όλοι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αλλά και εκείνοι που προσεύχονται μαζί μας της προσφέρουμε το στεφάνι της Δόξας», επεσήμανε ο κ. Ευάγγελος υπενθυμίζοντας ότι η αείμνηστη έβλεπε τους δικούς της ανθρώπους ως συνεχιστές του πολυσχιδούς και πολυδιάστατου έργου του πολυαγαπημένου συζύγου της Δρα. Αναστασίου Κασαπίδη.
Δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα – μητέρα Γιατρών
Η Βασιλική Κασαπίδη ήταν ευρύτερα γνωστή ως η σύζυγος και συνάμα γραμματέας του γιατρού – χειρουργού της ομογένειας, Δρ. Αναστάσιο Κασαπίδη, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε προ τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου 2022 σε ηλικία 94 ετών.
Ο Αναστάσιος και η Βασιλική Κασαπίδη έζησαν μονοιασμένα και αγαπημένοι για 64 χρόνια και μόνον ο Χάρος κατάφερε να τους χωρίσει.
Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1927 στο Λιν της Μασαχουσέτης και ήταν κόρη των αειμνήστων Ευστρατίου και Ειρήνης Τραγέλλη (Tragellis) που κατάγονταν από την Μυτιλήνη. Ο πατέρας της είχε έρθει στις αρχές του περασμένου αιώνα (περί το 1910) εγκαταστάθηκε στην Μασαχουσέτη και ασχολήθηκε με τα εστιατόρια. Με το δαιμόνιο της φυλής απέκτησε το δικό του εστιατόριο. Πρόκειται για το «McBride’s» επί της πλατείας Harvard Square, που την εποχή εκείνη αποτελούσε προορισμό για τους καθηγητές και τους φοιτητές του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Οι γονείς της έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα την Βασιλική, τον Γρηγόριο που ήταν δικηγόρος και τον Ιωάννη που έγινε γιατρός.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 γνώρισε τον εκλεκτό της καρδιάς της, τον Δρ. Αναστάσιο Κασαπίδη που είχε έρθει από την Ελλάδα για να ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην χειρουργική.
Τον Νοέμβριο του 1958 η Βασιλική και ο Αναστάσιος χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Βοστώνης.
Ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης προσελήφθη στο «Wyckoff Heights Hospital» στο Μπρούκλιν και η Βασιλική τον ακολούθησε. Αρχικά εργάστηκε στο νοσοκομείο και μετέπειτα στην Βιβλιοθήκη του Hunter College.
Το 1961 το ζεύγος έφερε στον κόσμο το πρώτο τους τέκνο, τον Σωτήριο και μετέπειτα την Αμαλία.
Εν τω μεταξύ ο Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης απέκτησε το δικό του ιατρείο στην Αστόρια και η Βασιλική ανέλαβε τα καθήκοντα της γραμματέως και αφουγκράζονταν όσο ελάχιστοι τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών, ενημέρωνε τον σύζυγό της και όχι μόνο τους εξέταζαν δωρεάν, αλλά τους έδιναν δωρεάν και τα φάρμακα.
Και τα δύο τους τέκνα, ο Σωτήριος και η Αμαλία ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα τους και ο μεν Σωτήριος έγινε πνευμονολόγος και εντατικολόγος, ενώ η Δρ. Αμαλία παιδίατρος.
Ο Δρ. Σωτήριος Κασαπίδης είναι παντρεμένος με την Δρ. Ράνια (Ουρανία) Κόντου, η οποία είναι πνευμονολόγος και διατηρούν το δικό τους ιατρείο στην Αστόρια.
Η Δρ. Αμαλία Κασαπίδη – Σπυρέα είναι παντρεμένη με τον Δρ. Σπύρο Σπυρέα – καθηγητή φαρμακολογίας, ερευνητή, επιστήμονα και συνάμα ιδρυτή, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της ανερχόμενης βιομηχανίας «Sigmapharm Laboaratories» με έδρα το Μπενσάλεμ της Πενσιλβάνιας.
Εξ άλλου κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το γεγονός που την αείμνηστη στην Αστόρια την αποκαλούσαν μητέρα των Γιατρών.
Ο αείμνηστος Δρ. Αναστάσιος Κασαπίδης ήταν μέντορας όχι μόνο για τα παιδιά του, αλλά και τα ανίψια του και έλεγε πάντα με έκδηλη την υπερηφάνεια ότι οι Κασαπήδηδες μπορεί να στελεχώσουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο.
Διαβάστε επίσης:
Ατυχής η προσφώνησή σας Σεβασμιώτατε
Σάρδεων. Δηλαδή η Μητέρα που βγάζει
γιατρούς είναι ανώτερη από την Μητέρα
που βγάζει εργατόπαιδα σπάνιου ήθους και
κοινωνικά παραδείγματα;.
Οι Μανάδες που διαφέρουν είναι οι γυναίκες
που αρνούνται την Μητρότητα και επιλέγουν
τις αμβλώσεις.
Η δόξα στεφανώνει τα λαμπρά παληκάρια…
και περπατά ολομόναχη ανάμεσά τους.
Προσέξτε διότι η γλώσσα είναι δίκοπο μαχαίρι
που αν δεν το χειριζόμαστε σωστά κινδυνεύουμε.