ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ντανιέλ Κουσούλη» της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης το απόγευμα της Κυριακής, 26 Ιανουαρίου 2020 είχε πλημμυρίσει από τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους διευθυντές των Ελληνικών Σχολείων της Κοιλάδας του Ντελαγουέρ, καθώς επίσης τους ιερείς και τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και των ευεργετών και δωρητών της ελληνικής παιδείας οι οποίοι προσήλθαν για να γιορτάσουν την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Γραμμάτων.
Πρόκειται για τη δεύτερη γιορτή που διοργάνωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος και η οποία είχε ως κεντρικό ομιλητή τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κωνσταντίνο Κούτρα.
Η πρώτη εκδήλωση, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 25 Ιανουαρίου 2020 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης και είχε ως κεντρικό ομιλητή τον γενικό Πρόξενο της Κύπρου, Αλέξη Φαίδωνος – Βαντέ.
Η απόφαση του κ. Ευαγγέλου να παραχωρήσει το βήμα των εκδηλώσεων στους γενικούς Προξένους της Ελλάδας και της Κύπρου προκάλεσε τον ενθουσιασμό των παρισταμένων και στις δύο εκδηλώσεις διότι ήρθε να υπενθυμίσει στους οκτακόσιους περίπου ομογενείς (συνολικά) που παρακολούθησαν τις ομιλίες και τις εκδηλώσεις ότι ο αγώνας για την διατήρηση και την καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης και την προώθηση της ελληνικής παιδείας που διεξάγουν η Εκκλησία και η Ομογένεια έχουν την πολύπλευρη στήριξη της Ελλάδα και της Κύπρου.
Αυτό σε συνδυασμό με την απόφαση του Μητροπολίτη Ευαγγέλου να διορίσει στο αξίωμα του διευθυντή παιδείας τον πεπειραμένο εκπαιδευτικό και διευθυντή του Γυμνασίου της κοινότητας της Αναλήψεως του Φέρβιου, Δημοσθένη Τριανταφύλλου, ήρθαν να αποδείξουν την αποφασιστικότητά του για την έναρξη ενός αμείλικτου αγώνα κατά της στασιμότητας και να υπενθυμίσουν σε όλους ότι η Μητρόπολη και οι κοινότητες μπορούν και πρέπει να επιδιώξουν μια γενικότερη αναβάθμιση των σχολείων και τη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Γεωργία Χαλάκου, ο ευεργέτης της Μητροπόλεως, της Παιδείας και κατ΄ επέκταση της ομογένειας, Δρ. Σπύρος Σπυρέας και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.
Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Θωμά Τσάρλης Σαντήλος και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χριστόφορος Οικονομίδης απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Ροζανίτης ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση των προγραμμάτων του κάθε σχολείου.
Οι ομιλίες του Μητροπολίτη Ευαγγέλου και του γενικού Προξένου, Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα, είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και τόνισαν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του έργου των εκπαιδευτικών, των διευθυντών, των ιερέων και των κοινοτήτων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού και τη γαλούχηση της νεότερης γενιάς των ομογενών με τα νάματα της Ελληνορθοδόξου Πίστεως.
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας με δηλώσεις προς του συναδέλφους της ιστοσελίδας www.Cosmosphilly.com εξήρε τις προσπάθειες των ομογενών εκπαιδευτικών και των κοινοτήτων και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα σχολεία επιτελούν τεράστιο έργο».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη βοήθεια που παρέχει η ελληνική παιδεία στα σχολεία της ομογένειας με τους απεσπασμένους εκπαιδευτικούς και με σχολικό υλικό, καθώς επίσης και στο ρόλο του γραφείου του συντονιστή παιδείας.
Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας, ιδρυτής, πρόεδρος του Δ. Σ. και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας «SigmaPharm Laboratories» στο Μπένσαλεμ της Πενσιλβάνιας και συνάμα ευεργέτης της ελληνικής παιδείας απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Ροζανίτη, που ανέλαβε χρέη «ρεπόρτερ» για το www.Cosmosphilly.com, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ευρισκόμενος εδώ αισθάνεσαι χαρά και ικανοποίηση. Θυμάσαι τα παλιά όταν τα παιδιά μας έλεγαν τα ποιήματα, τραγουδούσαν και χόρευαν».
«Εκδηλώσεις όπως η αποψινή αποδεικνύουν ότι η φυλή μας και η κουλτούρα μας διαιωνίζονται και ότι ο ελληνισμός παραμένει ζωντανός και ακμαίος», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δρ. Σπυρέας υπενθυμίζοντας ότι «οι ομογενείς έχουν τον ελληνισμό στην καρδιά τους ακόμη και όταν δεν μιλούν ελληνικά».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της ελληνικής παιδείας ο Δρ. Σπυρέας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η γλώσσα, ο πολιτισμός και η Ορθοδοξία θα μεταλαμπαδευτούν και θα διαιωνιστούν γιατί η αγάπη και η υπερηφάνεια για την Ελλάδα είναι στο DNA των ομογενών».
Παράλληλα τόνισε ότι στην Αμερική υπάρχουν πάρα πολλοί επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν σε όλους τους τομείς διότι «έχουν φιλότιμο, τσαγανό και εξυπνάδα».
Ομιλία Ευαγγέλου
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος στην ομιλία του ανέφερε: «Σήμερα λοιπόν, τιμούμε ως Ελληνορθόδοξος Εκκλησία της Διασποράς και της Ομογένειας, τους Οικουμενικούς αυτούς φωστήρες, οι οποίοι απέδειξαν παντού την αξία της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Σκέψης.
Ως Κοινότητα και Κοινωνία Ελλήνων που ζούμε στην όμορφη αυτή Χώρα, προσπαθούμε µε κάθε τρόπο να διατηρήσουμε το μήνυµα αυτό των Τριών Ιεραρχών. Ας µην ξεχνούμε όμως ότι εδώ στην Διασπορά, οι Έλληνες µοιραζόµαστε όχι µόνο την κοινή µας καταγωγή, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη µας πίστη, η οποία είναι η πραγματική και αληθινή «εξ αίματος Θείου»» συγγένειά µας.
Και αυτό το λέγω διότι όπως βλέπετε κάθε φορά, µε κάθε ευκαιρία, η Εκκλησία µας µας συγκεντρώνει όλους, και µας ενώνει, και µας κάνει να νιώθουμε αδέλφια. Μέσα στην Εκκλησία χαιρόμαστε και κλαίμε, πονούμε και προσευχόμαστε, µοιραζόµαστε τους πολλαπλούς σταυρούς που ο καθένας σηκώνει στην ζωή του.
Η Εκκλησία µας λοιπόν είναι η «Μάνα» µας, που µας τυλίγει στην αγκαλιά της και µας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Μέσα στην Εκκλησία µιλούµε την Ελληνική Γλώσσα. Ο Λόγος του Θεού, τα Ιερά Μυστήρια, οι Ιερές µας Ακολουθίες, η υπέροχη Υμνογραφία µας και Υμνολογία µας, είναι παραδεδομένα σε µας στα Ελληνικά.
Και τα νοήματα που διέπουν όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να περάσουν κατά την µετάφραση. Γνωρίζουμε ότι κάποιες ελληνικές λέξεις όπως «φιλότιμο», «συγχώρηση», «άνθρωπος», «φιλοξενία» δεν µπορούν να αποδοθούν επακριβώς σε καμία γλωσσική µετάφραση. Και αυτό γιατί έχουν βαθιά ερμηνεία, µε πολλαπλές έννοιες.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και µε την Εκκλησιαστική Γλώσσα. Για παράδειγμα, όταν λεµε «Θεία Λειτουργία», εννοούμε το έργο του λαού και την προσφορά του στον Θεό. Αυτή η έννοια δεν κατανοείται στην αγγλική λέξη «Liturgy». Ο όρος «Ευχαριστία» σημαίνει πολλά περισσότερα από το απλό «Eucharist». Οι όροι «Επίκλησις», «Αναφορά», «Δοξολογία», «Εσπερινός», «Όρθρος» δεν µπορούν να αποδοθούν νοηματικά µε τις λέξεις: «Epiclesis, Anaphora, Doxology, Vespers, Matins etc.».
Όλα αυτά τα αναφέρω για να κάνω σαφές και φανερό το µεγάλο δώρο και την µεγάλη ευλογία που έχουμε από τον Θεό να γνωρίζουμε Ελληνικά. Την Γλώσσα του Ευαγγελίου µας, των Γραφών, των Πατέρων µας.
Και αυτή την Γλώσσα πρέπει να την κρατήσουμε µε κάθε τρόπο. Να την διδάξουμε στα παιδιά µας. Να τα κάνουμε όχι να µάθουν τα Ελληνικά µε το ζόρι και µε πίεση, αλλά πρώτα να τα αγαπήσουν. Αν δεν αγαπήσουν την Γλώσσα µας, αν δεν καταλάβουν την αξία της, αν δε τους εξηγήσουμε πόσο ευλογημένα είναι που έχουν αυτήν την δυνατότητα να µάθουν την Γλώσσα του Ευαγγελίου, της Ιατρικής αλλά και κάθε Επιστήμης, τότε τα παιδιά µας δεν πρόκειται να συνεχίσουν αυτό το πανέμορφο ταξίδι της Ελληνικής Γνώσης, και έτσι θα σπάσει αυτή η αλυσίδα που κρατάει ζωντανό το Ελληνικό πνεύμα σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της Οικουμένης.
Με αυτές τις σκέψεις µου ολοκληρώνω τον Χαιρετισμό µου και εύχομαι οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, οι Προστάτες των Ελληνικών Γραµµάτων, να φωτίζουν τα παιδιά µας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς µας ώστε όλοι µαζί ενωμένοι να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα της Ελληνικής Γνώσης και Γλώσσης¨, κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Ευάγγελος.
Άλλες εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης θα συνεχιστούν το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 6.00 μ.μ. στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου της Βαλτιμόρης, όπου θα λάβει χώρα η Γιορτή των Γραμμάτων για τις κοινότητες της πολιτείας του Μέριλαντ και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου, 8 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 5.00 μ.μ. με την Γιορτή των Γραμμάτων που θα διοργανωθεί στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Νόρφολκ και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία και οι κοινότητες της Βιρτζίνια.