ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η παρέλαση της ομογένειας στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 14 Απριλίου 2019 κατά κοινή ομολογία ήταν επιτυχημένη, μεγαλειώδης και με παλμό. Τα στιγμιότυπα από την παρέλαση που αναρτήθηκαν στο Facebook των Αναμνήσεων, καθώς επίσης και η απ’ ευθείας μετάδοση και τα βίντεο στο «Youtube» μιλούν από μόνα τους και αποδεικνύουν ότι η εν λόγω παρέλαση ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες.
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο ανοιξιάτικος καιρός. Αν και οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις την ώρα της εκκίνησης της παρελάσεως, εν τούτοις όχι μόνο δεν έβρεξε κατά τη διάρκεια της παρέλασης, αλλά παρείχε τη δυνατότητα στους παρελαύνοντες να αποχωρήσουν από την 5η Λεωφόρο την ώρα που άρχισαν οι πρώτες στάλες της βροχής.
Η παρέλαση ήταν υποδειγματική τόσο ως προς τα θέματα της τάξεως, όσο και ως προς την καθαριότητα και κατέστησε πανεύκολο το έργο της Αστυνομίας και της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου της Νέας Υόρκης.
Γενοκτονία του Πόντου
Η παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και πολλά άρματα ήταν αφιερωμένα στη Γενοκτονία.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και ο Αρχιδιάκων Παντελεήμων Παπαδόπουλος ηγήθηκαν της παρελάσεως των Ποντιακών Συλλόγων και εξέπεμψαν σαφέστατα μηνύματα υπέρ της συνέχισης του αγώνα της ομογένειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης μιλώντας στις Αναμνήσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της παρέλασης και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η χθεσινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας και απέδειξε ότι λαός και κλήρος βρίσκονται σε μια κοινή συνισταμένη πορεία. Πρωτοπόροι στην παρέλαση τρεις ποντιακής καταγωγής κληρικοί όλων των βαθμίδων. Στο κέντρο ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής μας, στα δεξιά του ο αιδεσιμότατος ιερέας Παύλος Παλαιστίδης (Paul Palesty), ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Flushing, NY, και στο αριστερό άκρο ο ιερολογιότατος αρχιδιάκονος Παντελεήμων Παπαδόπουλος, υπηρετών παρά του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου. Και οι τρεις κληρικοί γαλουχημένοι με το νάμα της Ρωμιοσύνης του Πόντου και ευωδιασμένοι με το αξεπέραστο άρωμα της Ανατολής. Και δίπλα τους, οι αιρετοί ηγέτες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και ποντιακών φορέων. Λαμπρή συμπόρευση, συγκινητική, εξαιρετική».
«Αυτόν το σύνδεσμο πιστών και Ορθοδοξίας θέλησαν να σπάσουν οι γενοκτόνοι και πότισαν κάθε γωνία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τους με αίμα αθώων και τάισαν αγρίμια με σάρκες πιστών. Το τίμημα τεράστιο αλλά οι δεσμοί δεν καταλύθηκαν. Λαός και κλήρος δίπλα-δίπλα τότε αλλά και τώρα, στο οικονομικό κέντρο του κόσμου, στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, έτοιμοι να αγωνιστούν για δικαίωση και αποκατάσταση», συμπλήρωσε.
«Όλα τα θύματα έχουν αγιοκαταταχθεί ήδη στο Συναξάρι της ψυχής μας. Δεν μένει παρά να καταταχθούν και επίσημα στο Ιερό Συναξάρι της Εκκλησίας μας. Και σε διεθνές πολιτικό επίπεδο πρέπει η θυσία τους να αναγνωριστεί διεθνώς και οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν ώστε να επέλθει δικαίωση, γαλήνη και ηθική αποκατάσταση», κατέληξε ο Δρ. Βασιλειάδης.
Δηλώσεις ηγετών
Οι Αναμνήσεις επικοινώνησαν με πολλούς από τους παρελαύνοντες οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της παρελάσεως.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος παρακολούθησε όρθιος ολόκληρη την παρέλαση και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Ήταν μια πάρα πολύ ωραία παρέλαση. Είχε ενθουσιασμό, πολύ κόσμο και πλούσια και πατριωτική συνθηματολογία. Ήταν – γενικώς – μια πολύ καλή παρέλαση. Και είχαμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα διότι ενώ χθες και προχθές μιλούσαν για βροχή, είχαμε έναν καταπληκτικό καιρό».
Όσον αφορά την παρέλαση επεσήμανε ότι «ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη».
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική πολιτεία στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 198η επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως επεσήμανε: «Το να εκφράσω την υπερηφάνεια και τον θαυμασμό μου γι αυτή την παρέλαση είναι πάρα πολύ λίγο. Είναι πρωτοφανή τα συναισθήματα που βιώσαμε σήμερα. Σχεδόν τέσσερις ώρες παρέλαση και η συμμετοχή τουλάχιστον για τα τρία τελευταία χρόνια που είμαι εδώ είναι πρωτοφανής. Ο παλμός, το φρόνημα ήταν υψηλό και απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή εκτός των συνόρων της».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου επεσήμανε: «Είχαμε μια υπέροχη παρέλαση. Πλημμύρισε η 5η Λεωφόρος από ομογενείς. Εφέτος τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας πρόσθεσε: «Ο Θεός σήμερα είναι μαζί μας και μας χάρισε έναν υπέροχο καιρό. Έχει πλημμυρίσει η 5η Λεωφόρος και από τους παρελαύνοντες και από τους θεατές. Πιστεύω πως ο κόπος όλων όσων εργάστηκαν για την παρέλαση δικαιώνεται από τη μαζική συμμετοχή και από τα μηνύματα τα οποία εξέπεμψαν. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε τούτη τη δημοκρατική χώρα και μπορεί ο κάθε ένας να εκφράζεται ελεύθερα».
Η Ελένη Ψαράς πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν επεσήμανε: «Η παρέλαση ήταν πάρα πολύ ωραία. Και του χρόνου να είμαστε καλά. Μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστούμε όλον τον κόσμο που ήρθε και όλους όσους συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση αυτής της μεγαλειώδους παρελάσεως».
H πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, η οποία παρέλασε κρατώντας μαζί με δασκάλους και μαθητές τη σημαία της Ακρόπολης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχία της παρελάσεως και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η παρέλαση της Νέας Υόρκης είναι μια από τις πιο μαζικές και πιο δυναμικές εκδηλώσεις της ομογένειας. Σήμερα είδαμε με ικανοποίηση τα παιδιά και τα εγγόνια μας να παρελαύνουν με τις παραδοσιακές στολές, με τις σχολικές ενδυμασίες και να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο και το «Μακεδονία Ξακουστή». Είδαμε τους δασκάλους, τους γονείς και τα παιδιά τους να αναφωνούν «Ζήτω η Ελλάδα», «Ζήτω η ομογένεια».
«Οι δάσκαλοι, οι διευθυντές, οι μαθητές και οι γονείς προσέφεραν τη δική τους σφραγίδα στην επιτυχία της παρελάσεως, μας κάνουν υπερήφανους και μας δίδουν το έναυσμα να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πάθος τον αγώνα για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την καλλιέργεια της ελληνικής ταυτότητας σε παιδιά που ανήκουν στην τρίτη και σε πλείστες περιπτώσεις στην τέταρτη και πέμπτη γενιά των Ελληνοαμερικανών», κατέληξε η κ. Κοκόλη.
Ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης Σάββας Τσίβικος πρόσθεσε: «Μεγάλος παλμός, μεγάλη υπερηφάνεια και αποδεικνύουμε σε όλον τον κόσμο ότι όταν οι Έλληνες θέλουν, μπορούν. Ομόνοια, ενότητα και καλύτερο μέλλον για τον ελληνισμό».
Κληθείς να βαθμολογήσει την παρέλαση επεσήμανε: «Είναι από τις καλύτερες παρελάσεις και για κάποιο λόγο υπάρχει πάρα πολύς κόσμος. Αν και μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε βροχή, εν τούτοις όλοι ήρθαν από γινάτι έξω και να αναφωνήσουν ο Θεός είναι μαζί μας».
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων επεσήμανε: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα υπερηφάνειας. Η καρδιά της ομογένειας και της Ελλάδας χτυπάει δυνατά στην Πέμπτη Λεωφόρο. Για άλλη μία φορά η Ελλάδα έδειξε την ιστορική της δύναμη. Προφανώς η συμμετοχή αυτή είναι πρωτόγνωρη. Έρχομαι κάθε χρόνο και μπορώ να πω ότι η σημερινή παρέλαση υπερέχει όλων των προηγουμένων. Συγχαρητήρια στους εθελοντές και στις χιλιάδες των ομογενών που παρέλασαν με υπερηφάνεια και αναφώνησαν ζήτω η Ελλάδα».
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Δημήτρης Καλαμαράς επεσήμανε: «Η παρέλαση ήταν λαμπρή, όπως και κάθε χρόνο. Πολύς κόσμος και πολλά νεαρά παιδιά και αυτό αποτελεί ένα επί πλέον δείγμα ότι η νεότερη γενιά ετοιμάζεται να παραλάβει τη σκυτάλη. Ωραία μέρα και ο ελληνισμός παρέλασε ενωμένος».
Ερωτηθείς για την επιτυχία επεσήμανε ότι «για την παρέλαση της Νέας Υόρκης ισχύει το ρητό κάθε χρόνο και καλύτερη».
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στην παρέλαση επεσήμανε: «Έχω έρθει τέσσερις – πέντε φορές στη Νέα Υόρκη. Φεύγω με γεμάτες τις μπαταρίες σαν πατριώτης και σαν Έλληνας και θαυμάζω τον ελληνισμό της Διασποράς και ιδιαίτερα της Νέας Υόρκης.
Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ Γιώργος Τσιλφίδης επεσήμανε: Ήταν μια πάρα πολύ υπέροχη μέρα. Είχε πάρα πολύ κόσμο και αυτό είναι άκρως ενθαρρυντικό».
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Ηλίας Τσεκερίδης πρόσθεσε : Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τα μικρά τα παιδάκια και συνομιλώντας με έναν καθηγητή του λέω. Είναι δυνατόν με τέτοια παιδιά να χαθεί ο ελληνισμός στην Αμερική;»