Επιθεώρηση του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

0
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ επιθεωρεί τον Ελληνικό Στόλο. Φωτογραφία: Ευωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

ΑΘΗΝΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολεμικού Ναυτικού «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», προχώρησε σε επιθεώρηση του Στόλου.

Ο ΠτΔ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Παναγιώτη Ρήγα και σύσσωμη την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιβιβάσθηκαν στην φρεγάτα «Σαλαμίς», στον όρμο του Φαλήρου και απέπλευσαν για τον Σαρωνικό Κόλπο όπου βρισκόταν παραταγμένα 28 πλοία του Στόλου, που επέστρεφαν από την μεγάλη άσκηση «Καταιγίς 2019». Κατά την διάρκεια της επιθεώρησης τα πληρώματα βρισκόντουσαν στα καταστρώματα των πλοίων από οπού απέτισαν τιμές στον ΠτΔ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την γέφυρα της φρεγάτα «Σαλαμίς» απευθύνθηκε, μέσω ασυρμάτου, στα πληρώματα των πλοίων και, μεταξύ άλλων, τους επισήμανε ότι δεν υπερασπίζονται μόνο την ελληνική επικράτεια, αλλά και τα σύνορα της ΕΕ καθώς και τη διεθνή νομιμότητα.

Στιγμιότυπο από την επιθεώρηση του Ελληνικού Στόλου. Φωτογραφία: Ευωκίνηση / Χρήστος Μπόνης.

Στην συνέχεια ακολούθησε δεξίωση επί του Θ/Κ “Γ.ΑΒΕΡΩΦ”, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, των σωμάτων ασφαλείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της επικράτειας και των συνόρων μας, συνακόλουθα δε της επικράτειας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της επιθεώρησης του Στόλου.

 Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.

 Απευθυνόμενος στην Τουρκία σημείωσε: «Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή. Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους» πρόσθεσε. 

Επισήμανε, επίσης, ότι ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση και κατέληξε: «η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση».

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.