ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης μέσω μιας επιστολής προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. António Guterres, απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι όλες οι γεωτρήσεις που διεξάγει στην Ανατολική Μεσόγειο λαμβάνουν χώραν επί της δικής της υφαλοκρηπίδα.
Η επιστολή εστάλει στις 20 Ιουλίου 2020 και το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με αριθμό A/74/962.
Στην επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει ότι τα προβαλλόμενα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο καταπατούν σαφώς τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου καθώς και άλλων παράκτιων κρατών στην περιοχή. Πρόκειται, τονίζει, μια σαφή περίπτωση σφετερισμού και μονομερών προσπαθειών, κατά οποιασδήποτε έννοιας νομιμότητας, σε θαλάσσιες περιοχές όπου η Τουρκία δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα δυνάμει του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την ιμπεριαλιστική της πεποίθηση ότι τα δικαιώματα της επικρατούν και μηδενίζουν τα δικαιώματα όλων των άλλων και ότι το διεθνές δίκαιο μπορεί να παραμορφωθεί και να προσαρμοστεί για να ταιριάζει στα δικά της συμφέροντα.
Όσον αφορά την Κύπρο, προσθέτει ο κ. Μαυρογιάννης, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει να ενεργεί σαν να μην υπάρχει το νησί και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντιπροσωπεύει το νησί το σύνολό του. Η γεωγραφία δεν μπορεί να διαμορφωθεί εκ νέου ώστε να ταιριάζει με τα γεωπολιτικά σχέδια μιας χώρας, ούτε μπορεί ένα κράτος να παρουσιάσει τα όρια των θαλάσσιων περιοχών του, με βάση το ιδιοτελές του συμφέρον και την αυθαίρετη έννοια που αποδίδει στους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Επιπλέον, τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το μοναδικό υποκείμενο του διεθνούς δικαίου στο νησί, έχει κυριαρχία σε ολοκληρο το νησί της Κύπρου και όλα τα δικαιώματα που εκπηγάζουν από αυτή την κυριαρχία. Η έννομη αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μόνη νόμιμη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νησί, εκτείνεται σε ολόκληρο το νησί της Κύπρου και διασφαλίζει και θα συνεχίσει να προστατεύει όλα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Κύπρου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Μαυρογιάννη υπενθυμίζει ότι η Κύπρος έχει τα ίδια δικαιώματα με όλα τα παράκτια κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου και ότι οι γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου είναι εξίσου δεσμευτικές για την Τουρκία, ανεξάρτητα από τη μη-προσχώρηση της στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκική δήλωση περί δήθεν ετοιμότητας για εξεύρεσης λύσεων με όλους σε όλα τα εκκρεμή θέματα, εκτός από την Κύπρο, είναι απλώς μια δημόσια επιβεβαίωση της έλλειψης προθυμίας να εφαρμόσει την πιο θεμελιώδη πτυχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που σχετίζεται με την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι το «μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της Εθνικής Συμφωνίας-Λιβύης», σε αντίθεση με τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι μια έγκυρη διεθνής συμφωνία και ακόμη λιγότερο θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί προς οποιαδήποτε τρίτη χώρα ή να επηρεάσει τα δικαιώματα τρίτων χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.