ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πολλές εκπλήξεις επεφύλαξαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό Αντώνη Η. Διαματάρη και στον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα, οι οποίοι το μεσημέρι της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη.
Το εν λόγω σχολείο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», είναι ένα από τα προηγμένα και μεγαλύτερα ημερήσια σχολεία της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης. Έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, προηγμένα προγράμματα, εργαστήρια και εφάμιλλο των δημοσίων σχολείων σχολικό εξοπλισμό.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παύλος Παλαιστίδης, ο πρώην πρόεδρος και συνάμα ευεργέτης της ελληνικής παιδείας Στέφανος Τσερπέλης, η διευθύντρια Μαίρη Τζάλλα, η υποδιευθύντρια Γεωργία Κακιβέλη και τέσσερις μαθητές, δύο από την 8η τάξη και δύο από το νηπιαγωγείο υποδέχτηκαν τον κ. Διαματάρη με ανθοδέσμες.
Στη συνέχεια εισήλθαν στο γραφείο του ιερατικού προϊσταμένου, όπου αντάλλαξαν απόψεις για τα θέματα που αφορούν το Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος», το Απογευματινό «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη», τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, καθώς επίσης και για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί το ενδεχόμενο δημιουργίας τσάρτερ ή άλλης μορφής σχολείου στις εγκαταστάσεις του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν το φθινόπωρο του 2020.
Πρόκειται για το Ημερήσιο Σχολείο «Ειρήνη Λαδά» το οποίο όπως αποκάλυψαν οι «Αναμνήσεις» έκλεισε προ ημερών και το οποίο είναι το έκτο στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης το οποίο έκλεισε την τελευταία δεκαετία.
Η διευθύντρια του Σχολείου Μαίρη Τζάλλα επεσήμανε ότι η νέα χρονιά στο Ημερήσιο Σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος» ξεκίνησε με 370 μαθητές και με άλλα 120 παιδιά στον βρεφονηπιακό σταθμό.
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Διαματάρη σχετικά με τους αποσπασμένους δασκάλους από την Ελλάδα, η κ. Τζάλλα επεσήμανε ότι ουδέποτε είχαν αποσπασμένους, διότι οι δάσκαλοι των Ελληνικών είναι από τους καλύτερους και συνάμα από τους παλαιότερους εκπαιδευτικούς.
Όσον αφορά βιβλία του ελληνικού προγράμματος η κ. Τζάλλα επεσήμανε ότι άλλοι προτιμούν τις ελληνικές εκδόσεις, ενώ άλλοι προτιμούν τα βιβλία της σειράς «Τα ελληνικά μου», τα οποία είχε εκδώσει η συντακτική ομάδα εκπαιδευτικών υπό την εποπτεία του διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλου.
Ο κ. Ευθυμιόπουλος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του δύο περίπου εβδομάδες πριν την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.
Η κ. Τζάλλα επεσήμανε ότι έχουν ήδη παραγγείλει βιβλία από την Ελλάδα και τα οποία είναι καθοδόν προς την Αμερική.
Ο κ. Διαματάρης διευκρίνισε ότι δεν είναι αρμόδιος για τέτοιου είδους θέματα παιδείας και τους συνέστησε να έρθουν σε επαφή με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη προκειμένου να αποκτήσουν έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας.
Παράλληλα υποσχέθηκε ότι αρχής γενομένης από το επόμενο καλοκαίρι θα φιλοξενούνται σε διάφορες κατασκηνώσεις στη γενέτειρα παιδιά ομογενών και με την πάροδο του χρόνου η κυβέρνηση στοχεύει να παράσχει σε όλα τα παιδιά της ομογένειας τα δικαιώματα της γενέτειρα όπως παρέχουν οι Εβραίοι στα παιδιά τους που γεννιούνται στην Αμερική.
Αμέσως μετά οι κ. κ. Διαματάρης και Κούτρας περιηγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας.