Επίσκεψη Γ. Γ. Αποδήμων, Μάιρας Μυρογιάννη, στην Ουάσιγκτον

1

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 8-12 Φεβρουαρίου, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και συμμετείχε στο 6ο Φόρουμ των Δελφών.

Η κα Μυρογιάννη, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, έλαβε μέρος σε συζήτηση με τίτλο “Μια Στρατηγική για τη Διασπορά για τους Ελληνοαμερικανούς του 21ου αιώνα” (A Diaspora Strategy for the 21st Century Greek-Americans) παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας για τη στήριξη της τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελληνοαμερικανών και των νέων της Ελληνικής Διασποράς, καθώς και για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών και Ελληνικής γλώσσας, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο των Ομογενών και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη διατήρηση του ελληνισμού.

Η κα Μυρογιάννη πραγματοποίησε συναντήσεις με τους ελληνικής καταγωγής Πολιτειακούς Γερουσιαστές του Rhode Island, του Delaware και του Wyoming, καθώς και με μέλη της βουλής των αντιπροσώπων της Arizona και του Καναδά, με τους οποίους συζήτησε για πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και για τον ρόλο της ομογένειας στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στο εξωτερικό, η κα Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Georgetown University, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με την Dr. Ismini Lamb, Διευθύντρια του Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών,  το οποίο η Γενική Γραμματεία έχει υποστηρίξει. Επίσης, συναντήθηκε με τη Δρ. Πολυβία Παραρά από το Πανεπιστήμιο του Maryland, με την οποία συζήτησαν θέματα ελληνικής γλώσσας και παιδείας.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, η κα Μυρογιάννη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς ελληνικών σχολείων της περιοχής.

Η κα Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε επαφές με τους ομογενειακούς φορείς AHEPA και American Hellenic Institute (AHI) και συνομίλησε με τους Βασίλειο Μωσαΐδη, Executive Director της AHEPA και Nick Larigakis, Πρόεδρο του AHI, αντίστοιχα, για θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τον κομβικό ρόλο της ομογένειας στις ΗΠΑ. Με ανάλογη θεματολογία συνομίλησε με τους προέδρους και μέλη κοινοτήτων της ομογένειας, του Hellenic American National Council, της National Heritage Society, Hellenic Center του πολιτιστικού  συλλόγου Προμηθέας, των Λακώνων.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Θεατές του ίδιου έργου για πολλοστή
    φορά. Το Υπουργείο απόδημου Ελληνισμού
    είναι άχρηστο , διότι με κάθε αλλαγή
    Κυβέρνησης για πολλούς και ευνοήτους λόγους, αλλάζουν και τα προγράμματα .
    Αυτό που χρειάζεται είναι ο διορισμός
    μιας τριμελούς μόνιμης επιτροπής από
    διακεκριμένους Έλληνες Πατριώτες. Την
    επιτροπή αυτήν δεν θα έχει δικαίωμα καμία
    κυβέρνηση να την αλλάζει και όταν κάποιο
    μέλος φεύγει από την ζωή η παραιτείται
    οι δύο που μένουν θα επιλέγουν το τρίτο
    μέλος που θα το εγκρίνει και η Βουλή.
    Μόνο έτσι μπορούν να εφαρμοσθούν
    προγράμματα που θα είναι επωφελεία της
    ομογένειας και της Μητέρας Πατρίδας.
    Διαφορετικά χάνουμε τον καιρό μας και.η τύχη των Ομογενών γίνεται έρμαιο του
    κάθε Αρχιεπισκόπου , ο οποίος με τα τσιράκια την μετατρέπει σε ένα απέραντο
    μαντρί , ειδικά τα παιδιά που μεγαλώνουν
    εδώ και οδηγούνται και πέφτουν σε
    κακοτοπιές εντελώς απροστάτευτα.
    Αυτήν την ιδέα μου την είχα προτείνει πρίν
    πολλά χρόνια όταν ήταν Υπουργός αποδήμων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο
    Νιώτης . Η συνεδρίαση είχε γίνει στην
    Αστόρια στην μεγάλη αίθουσα του
    Αγίου Δημητρίου και ο Νιώτης είπε πως
    ήταν φανταστική ιδέα και θα την μετέφερνε
    στην Κυβέρνηση. Ακόμη περιμένουμε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.