NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η επίσκεψη του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου στο Ράσκο(Roscoe) της Νέας Υόρκης η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, 13 Ιουλίου 2019.
Ο ηγούμενος, π. Ιωσήφ και οι αδελφοί, καθώς επίσης και οι προσκυνητές από τα διάφορα μέρη της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης είχαν βγει στο προαύλιο του ναού και περίμεναν με χαρά την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου.
Στη συνέχεια εισήλθαν στον περικαλλή ναό του Αγίου Νεκταρίου όπου ανέπεμψαν δέηση. Ο ηγούμενος, π. Ιωσήφ καλωσόρισε το νέο Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο και προσευχήθηκε υπέρ υγείας, μακροημέρευσης και ευόδωσης των στόχων του νέου ποιμενάρχη.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου και συνεχάρη τον ηγούμενο και τους αδελφούς για το πνευματικό τους έργο και για τα έργα που έχουν υλοποιήσει από της ιδρύσεως της Μονής τον Ιανουάριο του 1999.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με την επίσκεψη επεσήμανε: «Είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκα αυτό το Μοναστήρι. Είναι πολύ ωραίο, κρατάει την παράδοση. Έχει μια αδελφότητα η οποία διαπνέεται από καλό Ορθόδοξο πνεύμα, παραδοσιακό και από πνεύμα πιστότητας και αφοσιώσεως στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και αυτό πιστώνεται στον ηγούμενο, ο οποίος είναι πνευματικός άνθρωπος και αισθάνομαι ευτυχής που τον γνώρισα χτες».
Ο π. Εφραίμ κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίηση από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και τόνισε ότι αν και ήταν ανεπάντεχη, εν τούτοις υπήρχαν πολλοί προσκυνητές οι οποίοι είχαν την τύχη και το προνόμιο μαζί με τους αδελφούς να λάβουν τις ευλογίες του.
Παράλληλα μετέφερε τις ευλογίες του ηγουμένου προς το αναγνωστικό μας κοινό και μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι εντυπώσεις του ηγουμένου ήταν άριστες διότι είχαν ανάμεσά τους «έναν εξαιρετικά προικισμένο και πολλά υποσχόμενο ιεράρχη στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Αμερικής».
Ο ηγούμενος όταν καλωσόρισε το νέο ποιμενάρχη προσευχήθηκε στον Θεό όπως τον φωτίζει και τον καθοδηγεί και όπως τον αξιώσει να αναδειχτεί ως έναν νέο Νεκτάριος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στη Μητρόπολη του Σικάγου επισκέφθηκε την κατασκήνωση, τον Οίκο Ευγηρίας, καθώς επίσης και την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Pleasant Prairie του Ουισκόνσιν και οι συγκινήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το προσκύνημα και το τρισάγιο που τέλεσε στον τάφο του πρώην Μητροπολίτη Σικάγου, κυρού Ιακώβου.
Μοναστική κοινότητα
Η Μοναστική Κοινότητα των ΗΠΑ είναι νεότερη σε σχέση με τις ελληνορθόδοξες κοινότητες οι οποίοι ιδρύθηκαν προ 150 και πλέον ετών. Ιδρύθηκε το 1995 με την άφιξη έξι μοναχών από το Άγιον Όρος με επικεφαλής τον γέροντα Εφραίμ, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής 15 μοναστηρίων στις ΗΠΑ και άλλων δύο μοναστηρίων στον Καναδά, τα οποία υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή Καναδά
Από την έρευνα των Αναμνήσεων προέκυψε ότι σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ υπάρχουν 19 μοναστήρια σε δέκα τρεις διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Όλα τα μοναστήρια υπάγονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και όπως επεσήμαναν οι ηγούμενοι με τους οποίους συνομιλήσαμε στις λειτουργίες μνημονεύουν τον οικείο Μητροπολίτη και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Τα 15 από αυτά υπάγονται πνευματικά στον γέροντα Εφραίμ, ο οποίος υπήρξε ο πρωτοπόρος και ο ιδρυτής της Ιεράς Μονής του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Φλόρενς της Αριζόνας.
Τα μοναστήρια αποτελούν πόλο έλξης για τους ομογενείς που επισκέπτονται τις πολιτείες που εδρεύουν. Πολλές ελληνορθόδοξες κοινότητες της Νέας Υόρκης και των άλλων πολιτειών διοργανώνουν προσκυνήματα στα μοναστήρια τα οποία έχουν διττό χαρακτήρα.
Ο πρώτος σχετίζεται με τον πνευματικό τους ρόλο και ο δεύτερος για την παροχή του οβολού τους για την οικονομική ενίσχυση.
Παράλληλα υπάρχει και η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια η οποία έχει επτά μετόχια σε όλη την επικράτεια τα οποία λειτουργούν περισσότερο ως κοινότητες, παρά ως μοναστήρια με την κλασική έννοια του όρου.
Η εν λόγω μονή ήταν ανεξάρτητη και το 1998 υπάχθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μετονομάστηκε σε Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή.
Τέλος να σημειώσουμε ότι στη τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης υπάρχουν δύο μοναστήρια, των Αγίων Πάντων στο Κάλβερτον και του Αγίου Νεκταρίου στο Ράσκο, στο Upstate της Νέας Υόρκης. Το πρώτο είναι γυναικείο μοναστήρι και το άλλο ανδρικό.