ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα θέματα που αφορούν τα Ημερήσια και τα Απογευματινά Σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τη μετεκπαίδευση, καθώς επίσης η επιλογή του νέου διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και η επανίδρυση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου ως συμβουλευτικού οργάνου του Αρχιεπισκόπου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της τετραμελούς αντιπροσωπείας του ιστορικού Συλλόγου των Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.
Η συνάντηση έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, 1ης Αυγούστου 2019 στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και συμμετείχαν ο νυν πρόεδρος Δημοσθένης Τριανταφύλλου, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Μερόπη Κυριάκου η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο και οι σύμβουλοι Δρ. Γεώργιος Μελικόκης (πρώην διευθυντής του πάλαι ποτέ Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας) και ο Γεώργιος Κανελλόπουλος (τέως διευθυντής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και υπεύθυνος του Ελληνικού Προγράμματος στο Λύκειο Φράνις Λούις).
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοσθένης Τριανταφύλλου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση και για το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία αφ’ ενός μεν να ευχηθούν επιτυχίες στο νεοεκλεγμένο Αρχιεπίσκοπο, αφ’ ετέρου δε να εκφράσουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν για την προώθηση και αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας, καθώς επίσης και για τη διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και την καλλιέργεια της ελληνικής συνειδήσεως στις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών.
Η αντιπροσωπεία του «Προμηθέα» είναι μια από τις ελάχιστες – αν όχι η μόνη – η οποία ενεχείρησε στο νέο Αρχιεπίσκοπο ένα υπόμνημα το οποίο αφ ενός μεν καταγράφει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί αφ ετέρου δε προτείνει λύσεις.
Η συνάντηση έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες μετά την «απόσυρση» από τα καθήκοντα του διευθυντή του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρα Ιωάννη Ευθυμιόπουλου και οι ηγέτες του «Προμηθέα» εξέφρασαν απόψεις σχετικά με τον ρόλο του Τμήματος Παιδείας και του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και τη – επιζήμια σε αρκετές περιπτώσεις – διαρχία που επικρατούσε στο παρελθόν.
Παράλληλα εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προσφέρουν τη δική τους συμβουλή στην επιλογή του νέου διευθυντή.
Εκτενή αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα επανίδρυσης του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει γνωμοδοτοτικό χαρακτήρα για τη χάραξη μιας νέας πολιτικής και στρατηγικής, η οποία θα προσφέρει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα, θα διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής παιδείας και το πιο σημαντικό θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους ομογενείς δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας.
Υπόμνημα
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» το οποίο αν μη τι άλλο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου:
Εκ μέρους του ιστορικού Συλλόγου των Ελλήνων εκπαιδευτικών «Ο Προμηθεύς» με αισθήματα σεβασμού και συγκίνησης σας καλωσορίζουμε στον θρόνο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και σας συγχαίρουμε εκ βάθους καρδίας.
Δεχθείτε τις θερμές ευχαριστίες μας γιατί παρά το βεβαρημένο του προγράμματός σας μας δέχεστε σήμερα στο γραφείο σας. Υποσχόμεθα δε ότι «Ο Προμηθεύς» θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην θεάρεστη και εθνωφελή σας αποστολή της προώθησης και διάσωσης της ελληνικής γλώσσας και της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Θεωρούμε ύψιστη τιμή και βαρύ χρέος μας να εκπροσωπούμε τους Έλληνες εκπαιδευτικούς στον αγώνα τους για την διαιώνιση της γλώσσας, της θρησκείας, του πολιτισμού και των προγονικών αξιών μας.
Μετά του δέοντος σεβασμού Σας υποβάλλουμε ένα σύντομο υπόμνημα για τα πιο καίρια θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον αγώνα μας.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
- Έλλειψη ικανού αριθμού προσοντούχων εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας σε μαθητές τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενεάς.
Προτείνουμε συστηματική και μεθοδική δίμηνη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας με σεμινάρια από επιμορφωτές / επιμορφώτριες από Ελλάδα και Αμερική ή φοίτηση με πιστοποίηση σε ελληνικά παιδαγωγικά προγράμματα των εδώ πανεπιστημίων.
2. Μεγάλο και ακανθώδες είναι το μισθολογικό πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς μας σε όλα τα είδη των κοινοτικών μας σχολείων.
Πιστεύουμε ότι οι κοινότητες πρέπει να εφαρμόζουν το προτεινόμενο σχέδιο μισθοδοσίας που τους εισηγείται το Γραφείο Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.
3. Εκστρατεία κοινοτήτων σε συνεργασία με κοινοτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες σε κάθε κοινότητα με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός μαθητών σε κάθε πρωινό, απογευματινό και Σαββατιανό σχολείο με ανάλογα κίνητρα και στήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Προτείνουμε επίσης την δημιουργία καλοκαιρινών κατασκηνώσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για μαθητές των Ελληνικών σχολείων.
Ο Σύλλογος μας έχει ήδη αρχίσει προκαταρκτική έρευνα του θέματος και θα συνεργαστεί με μια τέτοια πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής.
4. Κίνητρα Ελλήνων εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν στα Ελληνικά απογευματινά σχολεία: Αναλογική συνταξιοδότηση.
Προτείνουμε να γίνει προσπάθεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με το Γραφείο του Συντονιστή στο Ελληνικό Προξενείο να επιτευχθεί αναλογική συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών των απογευματινών και Σαββατιανών κοινοτικών σχολείων.
5. Καλύτερη συνεργασία μεταξύ του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των απογευματινών κοινοτικών σχολείων για την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων και την διατήρηση των σχολείων μας.
Προτείνουμε να γίνονται επισκέψεις στα απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία, να διοργανώνονται συσκέψεις των διευθυντών των απογευματινών σχολείων, ως επίσης και κοινά προγράμματα για τις εθνικές και θρησκευτικές μας εορτές, με απώτερο σκοπόν να μην κλείνουν κοινοτικά σχολεία.
6. Εφαρμογή προγραμμάτων και σχεδίων αναγνώρισης και αναβάθμισης του έργου του Έλληνα δασκάλου στα κοινοτικά μας σχολεία.
Προτείνουμε όπως το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας συνεργάζεται με τον «Προμηθέα» για τιμητική αναγνώριση εκπαιδευτικών στον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων.
7. Υποστήριξη του ταμείου Αναγνώρισης και Συνταξιοδότησης των Ελλήνων εκπαιδευτικών που έχει ιδρύσει ο «Προμηθέας» με την επωνυμία «Greek Teachers Pension Fund – Prometheus» και διατηρεί λογαριασμό στην Alma Bank με το ποσόν των «18, 000.00».
8. Αναδιοργάνωση και ευρύτερη στελέχωση του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ώστε να επιτευχθεί καλύτερη διοικητική και εκπαιδευτική λειτουργία.
Προτείνουμε όπως αξιοποιηθεί ο μεγάλος αριθμός συνταξιούχων εκπαιδευτικών που εθελοντικά θα πρόσφεραν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για ευαισθητοποίηση γονέων και δημογραφικές έρευνες.
Ο «Προμηθέας» δύναται να συμβάλει συμβουλευτικά και στην προσπάθειά σας για επιλογή νέου Διευθυντή Ελληνικής Παιδείας.
9. Να ενταθεί η συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με το Υπουργείο Παιδείας για την αποστολή εκπαιδευτικών με απόσπαση από την Ελλάδα για τα κοινοτικά σχολεία ως επίσης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
10. Να καθιερωθεί διδακτέα ύλη ελληνοαμερικανικής ιστορίας, θρησκευτικών και εθνικών μας θεμάτων.
Ευελπιστούμε ότι το Υπόμνημα αυτό θα τύχει της προσοχής σας και θα συμβάλλει στην υλοποίηση του οράματός σας για την πρόοδο της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική.
Ζητώντας την πατρική Σας ευλογία ασπαζόμαστε την δεξιά Σας.
Ο Πρόεδρος Δημοσθένης Τριανταφύλλου / ο Γεν. Γραμματέας Αλέξανδρος Κολόμβος / η γραμματέας αλληλογραφίας Μερόπη Κυριάκου – Κακοπιέρου