ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εγκάρδια και εποικοδομητική ήταν η πρόσφατη συνάντηση των στελεχών της Ελληνικής Παιδείας των ΗΠΑ με την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ζέττα Μ. Μακρή.
Τόσο η κ. Μακρή όσο και οι ομογενείς εξέδωσαν ανακοινώσεις μέσω των οποίων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εγκάρδια συνομιλία, για την εις βάθους εξέταση των προβλημάτων και των προκλήσεων της ελληνικής παιδείας στις ΗΠΑ και της αποφασιστικότητας αμφοτέρων των πλευρών να συνεργαστούν για την διευθέτηση όλων των ζητημάτων.
Η υφυπουργός Παιδείας μετά το πέρας της συνάντησης ανήρτησε μια φωτογραφία με όλους τους συνομιλητές της με το ακόλουθο σημείωμα:
Συνάντηση Ζέττα Μ. Μακρή με στελέχη εκπαίδευσης της Ομογένειας της Αμερικής
Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττα Μ. Μακρή υποδέχθηκε, στο γραφείο της στο ΥΠΑΙΘΑ, εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και, συγκεκριμένα, τον Διευθυντή του Τμήματος Ελληνικής Εκπαίδευσης της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κ. Α. Κουλαρμάνη, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κα Σ. Κοκόλη και τον Διευθυντή του Σχολείου Αγ. Δημήτριος, Αστόρια, Νέα Υόρκη, π. Γ. Σταμκόπουλο.
Η κα Μακρή καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την επίσκεψή τους και στα πρόσωπά τους θέλησε να εκφράσει την εκτίμησή της προς όλους τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν το χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Αμερική.
Η Υφυπουργός Παιδείας άκουσε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ελληνική αντιπροσωπεία να περιγράφει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στα σχολεία και τα τμήματα ελληνικής γλώσσας που λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, τόνισε, ως εκπρόσωπος του ΥΠΑΙΘΑ, ότι πρώτιστο μέλημα της ηγεσίας είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού, με την έγκαιρη στελέχωση όλων των μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.
Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Παιδείας ζήτησε τις προτάσεις των εκπροσώπων, προκειμένου να μελετήσει τα αιτήματά τους και υποσχέθηκε να επιστρέψει με ανατροφοδότηση στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση της ελληνομάθειας και του ελληνικού πολιτισμού στην ομογένεια της Αμερικής.
Στην συνάντηση, εκτός των προαναφερόμενων, παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής ΔΕΘΠΟΔΕ κ. Παναγιώτης Πασσάς, η αν. Προϊσταμένη της ΔΙΠΟΔΕΕΜΣ κα Βασιλική Μπερνίκου και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.
Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής:
Τον Οκτώβριο του 2024, ο Γενικός Διευθυντής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο αναπληρωτής διευθυντής Παιδείας και επιθεωρητής των σχολείων της Αστόριας, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, καθώς και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κυρία Στέλλα Κοκόλη , επισκέφθηκαν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης.
Το Υπουργείο πραγματικά τους υποδέχθηκε με έναν ιστορικό τρόπο και ένα θερμό καλωσόρισμα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα γραφεία που έχουν σχέση με την ελληνική παιδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Κοκόλη, ανέλυσε τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις επιδιώξεις, αλλά και την προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για να κρατηθεί η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στην ομογένεια, μέσω των σχολείων της Αρχιεπισκοπής, των ημερησίων, απογευματινών αλλά και των σχολείων charter, καθώς και άλλων ιδρυμάτων που εργάζονται με τον τρόπο τους υπέρ της ελληνικής παιδείας και της διατήρησης της γλώσσας και του πολιτισμού μας.
Όλοι απέδωσαν ένα ζεστό καλωσόρισμα. Από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, κ. Παναγιώτη Πασά, τα γραφεία γενικών γραμματέων, κ. Κατσαρό, και κ. Καλατζή, ο οποίος πραγματικά δείχνει με το γραφείο του ότι η ορθοδοξία τιμάται από την Ελλάδα και είναι μέρος της παιδείας μας, παρόλες τις αβάσιμες μοντέρνες και κάθε είδους αλλαγές που γίνονται στην παγκόσμια κοινότητα της εκπαίδευσης γενικά.
Ιστορική συνάντηση έλαβε χώρα με την υφυπουργό Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή, η οποία, επειδή όντως ασχολήθηκε με την ανταλλαγή σκέψεων, προβλημάτων και ιδεών, άκουσε με προσοχή τι έχουμε να προτείνουμε ή όποια συνεργασία μπορούμε να έχουμε.
Η κ. Ζέττα Μακρή εξέδωσε εκτεταμένη ανακοίνωση, η οποία προβλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης.
Η συνάντηση αυτή έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσει η διεύθυνση Παιδείας της Αρχιεπισκοπής όλους τους φορείς του Υπουργείου που εμπλέκονται στην εκπαίδευση των αποσπασμένων δασκάλων στην Αμερική, από τον κύριο Καλογεράκη, την διευθύντρια της αποστολής εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, την εξαιρετική κυρία Βασιλική Βερνίκου, αλλά και όλους τους υπευθύνους των γραφείων του ΥΠΕΠΘ.
Παράλληλα, να γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα για πιθανή περαιτέρω συνεργασία ανταλλαγής μαθητών, επίσκεψη μαθητών στις κατασκηνώσεις της Ελλάδας, αποστολής βιβλίων από την Ελλάδα προς την Αρχιεπισκοπή και άλλων ειδών επαφές που σήμερα, με το διαδίκτυο και τον καινούριο τρόπο επικοινωνίας, είναι όλα εφικτό να πραγματοποιηθούν, αρκεί να υπάρχει σωστός δίαυλος συνεργασίας.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Υπουργείο για αυτό το πρωτοποριακό άνοιγμα. Εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπο τόσο των αντιπροσώπων της ελληνικής παιδείας Αρχιεπισκοπής όσο και στην κυρία Κοκόλη, την οποία θεωρούν και εκτιμούν ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες του μισού αιώνα και επτά χρόνων αφοσιωμένης εργασίας πάντα προς την παιδεία της ομογένειας, προς τους δασκάλους, προς τη συγγραφή βιβλίων, προς τη μετεκπαίδευση εκπαιδευτικών προς Ελλάδα, Κύπρο και Αμερική, προς τη βοήθεια των σχολείων, των κοινοτικών και όλων των άλλων που απασχολούνται με τη διάδοση της γλώσσας και του πολιτισμού, πάντα πρωτεργάτης, πάντα στην πρώτη γραμμή, άνευ ιδιοτέλειας και συμφέροντος.
Η κυρία Κοκόλη ευχαρίστησε ιδιαίτερα και για την πρόσκληση, για την εκτίμηση που τρέφουν προς το πρόσωπό της.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής είχε τη δυνατότητα, μετά από την ιστορική αυτή επίσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, να λάβει μέρος σε παγκόσμιο συνέδριο και φόρουμ γυναικών από όλο τον κόσμο, όπου ανέλυσε το θέμα: «Η παιδεία ως η πηγή προόδου της παγκοσμιότητας» με το θέμα «Education is the Enlightenment of Humanity».
Η ομιλία της κυρίας Κοκόλη απέσπασε τα ευμενή σχόλια του ακροατηρίου.