ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Επική» χαρακτήρισαν την 5η τηλεδιάσκεψη του ιστορικού Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης η συντονίστρια Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη και η διακεκριμένη λοιμωξιολόγος Αντωνία Κολοκάθη, κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» μετά το πέρας της.
Κι αυτό αφ ενός μεν διότι η διοργάνωσή της ήταν εφάμιλλη των τεσσάρων προηγουμένων, αφ ετέρου δε διότι ξεπέρασε κατά πολύ τον χαρακτήρα της τηλεδιάσκεψης ενός φορέα. Και χωρίς την παραμικρή υπερβολή μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε μια επιστημονική διάσκεψη για τον κορωνοϊό.
Το ακροατήριο είχε την δυνατότητα να πληροφορηθεί για τα αποτελέσματα των ερευνών τριών ιατρών – ερευνητών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού και μάλιστα στο επίκεντρο της πανδημίας στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.
Πρόκειται για τον διευθυντή του Τμήματος Νεφρολογίας του νοσοκομείου Elmhurst Hospital και συνάμα καθηγητή Ιατρικής και Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai Medical School, Δρα Γεώργιο Κοριτσίδη (Dr. George Coritsidis), τον καθηγητή καρδιαγγειακής χειρουργικής και διευθυντή της αγγειακής και ενδοαγγειακής Χειρουργικής του Stony Brook Medical Center, Δρα Απόστολο Τασιόπουλο (Dr. Apostolos Tassiopoulos) και τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο NY Presbyterian Hospital Center – Cornell / Methodist Hospital, Δρ. Γεώργιο Σέλα (Dr. George Selas), οι οποίοι με τις έρευνές τους θα δώσουν την δυνατότητα στην ιατρική κοινότητα της Αμερικής και όλου του κόσμου να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους για τους οποίους 531.659 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Την τηλεδιάσκεψη διοργάνωσαν η Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, η Δρ. Ελένη Γκουζούλη – Κουτσού και η Δρ. Αντωνία Κολοκάθη σε συνεργασία με τους εισηγητές.
Η β’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη καλωσόρισε τους προέδρους του Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρα Παναγιώτη Μανώλα και Δρ. Σπύρο Μεζίτη, αντίστοιχα και εστίασε την προσοχή της στον ρόλο των ομογενών γιατρών στον πόλεμο κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η γραμματέας του Συλλόγου, Δρ. Ελένη Γκουζούλη – Κουτσού παρουσίασε τον γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την δημιουργία παγκοσμίου δικτύου ομογενών ιατρών.
Ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τους ομογενείς γιατρούς για την αφοσίωσή τους στον Όρκο του Ιπποκράτη και στον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και για την εύρεση εμβολίου και κατάλληλων φαρμάκων.
Αναφερόμενος στις τηλεδιασκέψεις επεσήμανε ότι αποτελούν πολύτιμα εργαλεία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και συνάμα αφετηρία για την αποκατάσταση δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ ομογενών ιατρών μεταξύ των και με την ιατρική κοινότητα της γενέτειρας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την διοργάνωση παγκοσμίου ιατρικού συνεδρίου και ευχήθηκε όπως του χρόνου βρεθούν όλοι μαζί στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω.
Η Δρ. Αντωνία Κολοκάθη παρουσίασε τον Δρα Γεώργιο Κοριτσίδη και τόνισε ότι υπηρετεί στο δημοτικό νοσοκομείο, Elmhurst Hospital, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.
Ο Δρ. Γεώργιος Κοριτσίδης αναφέρθηκε στις συνέπειες του κορωνοϊού για την αντιμετώπιση των νεφροπαθειών και τόνισε ότι η πανδημία στέρησε από πολλούς ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν την απαιτούμενη περίθαλψη, διότι τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε κέντρα αντιμετώπισης του Covid-19. Εκτενή αναφορά έκανε και στην νεφρική ανεπάρκεια και στην απώλεια της νεφρικής λειτουργίας.
Ο Δρ. Απόστολος Τασσιόπουλος αναφέρθηκε στις έρευνες της δικής του ομάδας για τις θρομβώσεις που προκαλούνται από την αντίδραση των αντιικών με τα αντιπηκτικά φάρμακα και μέσω διαφανιών παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Ο Δρ. Γεώργιος Σέλας αναφέρθηκε στις συνέπειες του κορωνοϊού στο νευρικό σύστημα και στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούνται στα νευρικά κύτταρα και στον εγκέφαλο και στα εγκεφαλικά τα οποία στοίχισαν την ζωή χιλιάδων ασθενών.