Επίκαιρες προτάσεις για «Γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς»

0
Η αφίσα της εκδήλωσης στην ελληνική γλώσσα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίκαιρες με όλη την σημασία της λέξεως για την δημιουργία γεφυρών ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τον ελληνισμό της Διασποράς ήταν οι προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσαν την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021, η Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι προτάσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Δρ. Σπύρου Μεζίτη, διότι είχαν ως κεντρικό άξονα την μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κέντρο παιδείας καθώς επίσης και την ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλει η ομογένεια για την ελληνομάθεια.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης πρότεινε την μετατροπή της γενέτειρας ως παγκόσμιο φυτώριο γνώσης.

Το πλήρες κείμενο της πρότασης του Δρα Μεζίτη έχει ως εξής: «Το Ελληνικό κράτος πρέπει να επωφεληθεί με διδασκαλία Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε ομογενείς και ξένους.

Η Ομογένεια έχει ανάγκη ελληνομάθειας και μεγαλύτερης εκπαιδευτικής επαφής με τη πατρίδα.

Συνομιλώντας με ηγετικά στελέχη ομογενειακών οργανώσεων προτείνω τα ακόλουθα:

1. Διεύρυνση των αγγλόφωνων πανεπιστημιακών σπουδών στην Ελλάδα όπως στο ΕΚΠΑ στην Αθήνα και διεθνή αναγνώριση πτυχίου

2. Περισσότερες θέσεις για ομογενείς στα Ελληνικά πανεπιστήμια

3. Διαδικτυακά αναγνωρισμένα μαθήματα από καθηγητές/καθηγήτριες Ελληνικών Πανεπιστημίων

4. Μορφωτικά προϊόντα από Ελληνικά πανεπιστήμια που διατίθενται από ξένα πανεπιστήμια για εξάμηνη εκπαίδευση στην Ελλάδα

Study in Greece Courses for Credit offered by universities in the United States or other foreign countries π.χ. Πανεπιστήμιο Κρήτης Μινωικός Πολιτισμός, Πανεπιστήμιο Πάτρας Μυκηναϊκός Πολιτισμός, Πανεπιστήμιο Αθηνών Αρχαία Αθήνα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εποχή Μεγάλου Αλεξάνδρου, κ. τ. λ.

5. Ενισχυμένη διδασκαλίας Ελληνομάθειας διαδικτυακά και αναγνώριση Πτυχίου Ελληνομάθειας από κρατικά πανεπιστήμια εξωτερικού

6. Θερινά προγράμματα στην Ελλάδα για Νεολαία Ομογένειας.

Το συντομότερο να συσταθούν επιτροπές από τα Ελληνικά υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών και Ψηφιακής Πληροφόρησης και αρμόδιων Ελλήνων/Ελληνίδων του εξωτερικού για να υλοποιηθούν τα ανωτέρω», κατέληξε ο Δρ. Μεζίτης.

Η ημερίδα

Η ημερίδα με τίτλο  «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς» διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαίδευσης και τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού και αξιωματούχοι της κυβέρνησης υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την πληθώρα επιλογών στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε ομογενείς αλλά και ξένους πολίτες.

Κατά την έναρξη της ημερίδας η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι «…τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες, ανταλλαγή φοιτητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, διπλά και κοινά προγράμματα σπουδών. Καλούμε όσους ζουν στο εξωτερικό, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, να επιλέξουν την Ελλάδα για τις σπουδές τους. Απευθύνω ιδιαίτερο κάλεσμα στους Έλληνες της Διασποράς, για έναν ακόμη λόγο. Γιατί για εσάς, η Ελλάδα δεν είναι μία ξένη χώρα, είναι πατρίδα σας, και θα είναι μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε την Φιλοσοφία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό φιλοδοξεί να καταλάβει κομβική θέση στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Σε αυτήν την προσπάθεια ισχυρό σύμμαχο αποτελούν οι απανταχού Έλληνες, οι οποίοι διψούν για Ελλάδα. Ειδικότερα σήμερα, προσφέρεται στη νέα γενιά ομογενών η δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. Αυτή η διαδικασία θα έχει πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας, αλλά και για τους ίδιους τους ομογενείς, οι οποίοι θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα πορεία τους, έχοντας, παράλληλα, ανακαλύψει και τις ρίζες τους. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και θα συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία το Υπουργείο Παιδείας, στην μεγάλη προσπάθεια για ανάδειξη των ελληνικών Α.Ε.Ι. στο εξωτερικό και στην προσέλκυση ενδιαφέροντος των μελών της Διασποράς στην παρακολούθηση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων τους.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, υπογράμμισε ότι φέτος το σύγχρονο ελληνικό κράτος συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής. Η ελληνική διασπορά συνέβαλε αποφασιστικά στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Αλλά και μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, οι ελληνικές Kοινότητες του Εξωτερικού διατήρησαν έναν αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο κατά τις περιόδους των εθνικών κρίσεων του Ελληνισμού. Οι ακατάλυτοι δεσμοί των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα υπογραμμίστηκαν με τον ευεργετισμό και τις πρωτοβουλίες τους στο χώρο της παιδείας. Οι κοινότητες της ελληνικής διασποράς ήταν και θα είναι πάντα, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Η εξωστρέφεια, η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πρέπει να ενισχύσει και την καλύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της διασποράς.

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης, επισήμανε ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια μαζί με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, των αρμοδίων φορέων και θεσμών και η επέτειος των  200 χρόνων από την Επανάσταση, μπορεί να προκαλέσουν «συναγερμό» του Ελληνισμού, στην προσπάθεια ανάτασης και αναγέννησης του Έθνους και της Πατρίδας μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης, τόνισε το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων ομογενών, αλλά και αλλοδαπών υπηκόων, να εγγραφούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, ενώ χαρακτήρισε του Έλληνες επιστήμονες που έχουν σπουδάσει στη χώρα μας και τώρα διαπρέπουν στο εξωτερικό ως πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας και του πολιτισμού μας.

Ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αποστόλης Δημητρόπουλος, αναγνώρισε το ισχυρό ενδιαφέρον της Διασποράς για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης,  «Οι γέφυρες που ενώνουν την Ελλάδα και τα ελληνικά πανεπιστήμια με τον ελληνισμό της Διασποράς είναι υπαρκτές, έχουν ισχυρά θεμέλια και σε εμάς αναλογεί πλέον η ευθύνη να τις ενισχύσουμε με σύγχρονα υλικά». Συμπλήρωσε επίσης πως «πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες επιστροφής των νέων μας και αντιστροφής του brain drain, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε να αναδειχθούν σε πόλους έλξεις για τους νέους της ομογένειας μαζί με εκείνους άλλων χωρών».

Οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο  των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ η διεθνοποίηση της εκπαίδευσης της χώρας που επιχειρείται σήμερα αποτελεί θετική πρωτοβουλία την οποία μπορεί να στηρίξει και να διαδώσει η ομογένεια, ανέφεραν οι καθηγητές Νικόλαος Παπαιωάννου, πρώην Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Ζήσης Μαμούρης, Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., Μάρα Νικολαϊδου, Πρύτανης του  Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.  

«Μία από τις πιο ισχυρές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο, είναι η σχέση που διαμορφώνει ένας φοιτητής, ένας επιστήμονας, ένας επαγγελματίας με τη χώρα που τον βοήθησε να αποκτήσει γνώσεις … Οι πλούσιες εμπειρίες που αποκτά κάνεις σε μία χώρα, είναι αυτές που μετασχηματίζονται αβίαστα σε πολιτική υποστήριξη αυτής της χώρας και σε οικονομική δραστηριότητα με τους ανθρώπους αυτής της χώρας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου στον τομέα της εκπαίδευσης στην Αφρική και χαιρέτισε τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής εκπαίδευσης.

Για τις υποτροφίες που παρέχει το ελληνικό κράτος μίλησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, καθηγητής Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ενώ τα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Study in Greece», καθηγητής Χρήστος Μιχαλακέλης.

Την εμπειρία τους από τη φοίτησή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, το υψηλό επίπεδο των σπουδών που αυτά προσφέρουν δωρεάν και την ανάγκη διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τόνισαν επιφανείς Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως ο Αλβέρτος Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER, ο Γιώργος Βέλμαχος, καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard και αποδέκτης του Βραβείου Argo (2020), η Μαρία Θέμελη¸ επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ και αποδέκτης του Βραβείου VIVA400 (2017), ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου MIT και αποδέκτης του Βραβείου Rolf Nevanlinna (2018), ο Γιώργος Αναγνώστου,καθηγητής Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Οχάιο (Έδρα  «Μιλιτιάδης Μαρινάκης» για τη νεοελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό)  και ο Θάνος Τσιρίκος, επικεφαλής του Κέντρου Σπονδυλικής Μονάδας και Σπονδυλικών Παραμορφώσεων Σκωτίας και Γιατρός της Χρονιάς 2011 στη Σκωτία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων ελληνικών συλλόγων της διασποράς, όπως ο Σπύρος ΜεζίτηςΠρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά, ο Παναγιώτης Μανώλας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, ο Βασίλης (Bill) Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, ο Βασίλης Μωσαϊδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της AHEPA, ο Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, ο Λούης Λοΐζου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ηνωμένου Βασιλείου και ο Φώτης Καραντώνης, Πρόεδρος της National Hellenic Student Association, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των ξένων πανεπιστημίων, καθώς και της συστηματικής ενημέρωσης της ομογένειας για τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η χώρα μας.

Ο Δημήτρης Κράλλης, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (SFU) παρουσίασε την επίσημη πλατφόρμα εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες της Ομογένειας www.staellinika.com, ενώ την ημερίδα έκλεισαν παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές από τις χώρες όπου υπηρετούν, ο Βίκτωρ Μαλιγκούδης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο και ο Στράτος Ευθυμίου, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Την εκδήλωση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στον παρακάτω σύνδεσμο:

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.