Επέκταση Οδοντωτού προς Ι.Μ Αγίας Λαύρας

1
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος.

«Η επέκταση του Οδοντωτού σιδηροδρόμου προς την ιστορική, ιερά μονή της Αγίας Λαύρας είναι για εμάς, ένα όραμα που αρχίζει ήδη να γίνεται πραγματικότητα», τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου έργου: «Σιδηροδρομική γραμμή Καλάβρυτα – Ι.Μ. Αγίας Λαύρας», με φορέα τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «η επέκταση της γραμμής θα έχει αυτονόητα οφέλη σε πολλά επίπεδα» και εξηγεί: «Κατ’ αρχάς, στη διευκόλυνση των χιλιάδων επισκεπτών του μοναστηριού. Ύστερα, στη βιώσιμη τουριστική αναβάθμιση όλης της περιοχής και φυσικά στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, στην ασφαλέστερη, πιο οικονομική και περισσότερο φιλική στο περιβάλλον μετακίνηση των επισκεπτών μας, δώδεκα μήνες τον χρόνο». «Ο Οδοντωτός είναι για τον Δήμο Καλαβρύτων ένα κομμάτι της ιστορίας μας και ένας σημαντικός πόλος τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά κι ένα μέσο καθημερινής μετακίνησης», προσθέτει.

«Φέτος, μάλιστα», όπως υπογραμμίζει, «συμπληρώθηκαν 128 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της γραμμής (το πρώτο δρομολόγιο έγινε στις 10 Μαρτίου 1896) η οποία αναμφισβήτητα είναι μια από τις μαγευτικότερες και πιο ιστορικές σιδηροδρομικές διαδρομές σ’ όλον τον κόσμο, με τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον».

Επανερχόμενος στο έργο της επέκτασης της γραμμής προς την Αγία Λαύρα, ο δήμαρχος αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αποτέλεσε βασική και πολύχρονη διεκδίκηση της περιοχής μας, αλλά και δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μάλιστα συνέπεσε χρονικά με την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα, υπογραμμίζοντας έτσι τον βαρύ ιστορικό και εθνικό ρόλο της ιεράς και ιστορικής μονής».

Σχετικά με το έργο της επέκτασης, όπως αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, «πρόκειται για νέο έργο σταθερής τροχιάς που αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης των Καλαβρύτων με την ιερά μονή Αγίας Λαύρας, μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων».

«Η αρχή του έργου», σύμφωνα με την απόφαση, «είναι στην έξοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Καλαβρύτων και στη συνέχεια κατευθυνόμενη αρχικά εντός πεδινού αναγλύφου και περιμετρικά του σχεδίου πόλεως, καταλήγει με ανωφερική πορεία στη υφιστάμενη επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Ι.Μ. Αγίας Λαύρας και από εκείνο το σημείο με όδευση παράλληλα και παραπλεύρως με την οδό έως το νέο τερματικό σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή της ιεράς μονής Αγίας Λαύρας».

Σκοπός του έργου, όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση, «είναι η σύνδεση της ιεράς μονής της Αγίας Λαύρας με τα Καλάβρυτα, με βασικές αρχές την πλήρη ένταξη στο τοπίο και την ελαχιστοποίηση των οχλήσεων, ώστε να μη θιγεί το φυσικό και αστικό περιβάλλον της πόλης των Καλαβρύτων, όπως και το ιστορικό της ιεράς μονής Αγίας Λαύρας».

Σχετικά με τα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης είναι:

*Η ταχύτερη και οικονομικότερη μετακίνηση επισκεπτών από και προς την ιερά μονή της Αγίας Λαύρας ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

*Η βελτίωση των συνθηκών οδικής κυκλοφορίας και μείωση των οχλήσεων στην περιοχή, λόγω του περιορισμού των κυκλοφοριακών φόρτων κατά τις περιόδους επίσκεψης στην ιερά μονή της Αγίας Λαύρας, πετυχαίνοντας έτσι περαιτέρω μείωση εκπομπής ρύπων, θορύβου και συμβάντων οδικών ατυχημάτων.

*Η βιώσιμη τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, διότι θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, αφού κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες επιθυμούν να επισκεφτούν την ιερά μονή, ενώ χαρακτηριστική είναι και η ζήτηση για σχολικές εκδρομές και εκδρομές συλλόγων.

Επέκταση προς το χιονοδρομικό κέντρο

Στο μεταξύ, η απόφαση για την επέκταση του Οδοντωτού σιδηροδρόμου προς την Αγία Λαύρα, επαναφέρει την διεκδίκηση για νέα επέκταση της γραμμής, αυτή την φορά προς το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Μάλιστα, στην απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Οδοντωτού προς την ιερά μονή, γίνεται σαφής αναφορά στο αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στις ειδικότερες κατευθύνσεις για την ενδοπεριφερειακή αναπτυξιακή της χωρικής ενότητας των Καλαβρύτων.

Σύμφωνα λοιπόν με το χωροταξικό πλαίσιο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, προβλέπεται:

*Η ανάδειξη του Οδοντωτού σιδηροδρόμου και της διαδρομής του, καθώς και των σταθμών του και τεχνικοοικονομική διερεύνηση για τη βιωσιμότητα της σύνδεσης του χιονοδρομικού κέντρου με τον Οδοντωτό, μέσω τελεφερίκ

*Η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας επέκτασης Οδοντωτού έως το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

*Η αναβάθμιση του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού – Καλαβρύτων.

Στο ζήτημα της επέκτασης του Οδοντωτού προς το χιονοδρομικό κέντρο αναφέρεται και ο δήμαρχος Καλαβρύτων, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ειδικότερα, όπως λέει ο Θανάσης Παπαδόπουλος, «στο επόμενο στάδιο, οι διεκδικήσεις μας, πάντα τεκμηριωμένα, με ρεαλισμό και στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία, θα στραφούν στην επέκταση της γραμμής και προς το χιονοδρομικό κέντρο, αφού πρόκειται για μια τουριστική υποδομή που πλέον, μέσα από το σύνολο των παρεμβάσεων που ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, αποκτά χαρακτήρα προορισμού όχι μόνο το χειμώνα, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Χαίρομαι που υπάρχει ενδιαφέρον για δομικά έργα. Αυτά απαιτούν όραμα και νομίζω είναι αξιέπαινα.

    Η επέκταση του Οδοντοτού προς το χιονοδρομικό κέντρο είναι αυτονόητη γιατί πρόκειται για χειμερινό θέρετρο. Με τον Οδοντοτό, οι τουρίστες και λάτρες του σκί θα απολαμβάνουν την διαδρομή τους προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Πάνου Πόλκα, ιδιαίτερα αν το τρενάκι αποτελείται από τον παλιό “Μουτζούρη” που έτρεχε με ατμομηχανή. Ωραία θα είναι να χρησημοποιεί και «δόντια» όταν σκαρφαλόνει τις απότομες κλίσεις του βουνού — δηλαδή όπως συμβαίνει και κατά την πλοήγηση του στο φαράγγι του Βουραϊκού. Η ιδέα είναι άριστη αν θα εκτελεστεί σωστά.

    Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την επέκταση της γραμμής προς την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. Η Αγία Λαύρα είναι ενεργό μοναστήρι. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τέτοια πρόταση πρέπει να την έχουν οι ίδιοι οι καλόγεροι της ιεράς μονής. Βάζοντας σταθμό τρένου στην είσοδο του καταφηγίου τους, την μονή όπου αναζητούν ησυχία, μοναχικό βίο, και πνευματική ανάπτυξη, μόνο σε κακό θα βγεί.

    Επίσεις δεν πιστεύω ότι οι σημερινοί μας ανιστόριτοι ηγέτες ενδιαφέρονται για πατριωτικό τουρισμό στο τοπίο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Δεν τους εντιπωσιάζουν το λάβαρο του 1821, ο ιστορικός πλάτανος, και το αίμα των καλογαίρων που χύθηκε κατά την επανάσταση και, πιο πρόσφατα, κατά την γερμανική κατοχή. Αυτά τους είναι ψιλά γράμματα, όπως απέδιξαν με την υποτίμηση της Αγίας Λαύρας κατά τις εορτές της διακοσαετίας της επάναστασης.

    Τέλος πάντων, εκτός από τον Οδοντοτό Σιδηρόδρομο, τι άλλο θα φέρουν στο μοναστήρι; Goody’s? McDonald’s? Starbucks Coffee? Μην πούμε τίποτα για ξιπόλιτους τουρίστες, και όχι μόνο…

    Ας τους στείλουμε στο χιονοδρομικό κέντρο. Κάτι πρέπει να κρατάμε ιερό πια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.