ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας για τη συνέχιση του αγώνα για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού εξέπεμψε η 12 τελετή έπαρσης  της γαλανόλευκης και της σημαίας του Πόντο στο Bowling Green του Μανχάταν.

Η τελετή έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 19ης Μαϊου 2019, ανήμερα της 100ης επετείου της Γενοκτονίας και διοργανώθηκε από τη νεολαία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με τους ποντιακούς συλλόγους «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων.

Οι διοργανωτές είχαν προετοιμάσει μαύρες πένθιμες κορδέλες με άνθη αμάραντου και τις κάρφωναν στο πέτο των σακακιών όλων των παρισταμένων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης την ανέλαβαν οι νέοι οι οποίοι υπενθύμισαν σε όλους ότι δεν διατηρούν μόνο τις στολές και τους χορούς, αλλά έχουν ήδη παραλάβει τη σκυτάλη του αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Τα χορευτικά των συλλόγων κρατούσαν τα πανό και τα λάβαρα των συλλόγων και στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς τον πόνο για τις 353 χιλιάδες αθώες ψυχές που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους.

Αμέσως μετά την έπαρση της σημαίας ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της προέδρου του Συλλόγου Χειμαρριωτών Αννα Νότη, του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Κωνσταντίνου Τσιούρη, του προέδρου της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Θεόδωρου Παυλάκου, του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, Κώστα Τσιλφίδη, του πρώην προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ηλία Τσεκερίδη, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και Πέτρου Γαλάτουλα, αντίστοιχα, του προέδρου της Παμμακεδονικής Ενωσης Δημήτρη Φιλιππίδη, του προέδρου του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρα Χαράλαμπου Βασιλειάδη και της προέδρου της Παμποντιακής Νεολαίας.  

Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης συνεχάρη τη νεολαία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε ότι σήμερα, Δευτέρα, και αύριο θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον όπου θα έχουν σειρά επαφών με τις ηγεσίες των Αρμενίων και των Εβραϊκών οργανώσεων καθώς επίσης και με μέλη του Κογκρέσου. Παρόμοια πρωτοβουλία, όπως επεσήμανε, έχει αναληφθεί και στο Λαβάλ του Καναδά και αναμένουν θετικές εξελίξεις ως προς την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ανά την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά, ο κ. Μολοχίδης επεσήμανε ότι το πρωί της Κυριακής διοργανώθηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις για τη Γενοκτονία.

Η νέα γενιά των Ποντίων η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η Ποντιακή Ομοσπονδία ήρθε σε επαφή με όλες τις μητροπόλεις και ζήτησε την έκδοση εγκυκλίου για τη Γενοκτονία, όπως επεσήμανε ο κ. Μολοχίδης, και μόνο τέσσερις Μητροπόλεις στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πρόκειται για τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου στην Καλιφόρνια,  του Ντένβερ Κολοράντο, της Νέας Ιερσέης και της Ατλάντα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Eπίκουρος Kαθηγητής επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις θηριωδίες των Τούρκων και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η διεθνής κοινότητα και η ίδια η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Ποντίων και των υπολοίπων χριστιανιών πληθυσμών.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα. Μετά παράκλησης των ηγετών των Ποντίων παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας το οποίο έχει ως εξής:

Στο βήμα ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

«Αγαπητοί μου Συμπατριώτες 19 Μαΐου  2019 – Ημέρα θλίψης και περισυλλογής

Κάθε χρονιά, στις εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου προσέρχομαι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης, γιατί στην μνήμη όλων μας ανακινείται το ζοφερό αυτό κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνισμού.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Χρησιμοποιούμε την λέξη «μνήμη» παρόλο που κανένας από εμάς τους παρευρισκόμενους δεν είχε άμεση βιωματική εμπειρία και ενώ έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας από το ερεβώδες 1919.

Αυτό όμως συμβαίνει επειδή πράγματι «θυμόμαστε» και επειδή όντως είχαμε όλοι μας, Πόντιοι και μη, βιώματα. Είναι τα βιβλία ιστορίας που μας εξιστόρησαν τα γεγονότα. Είναι οι ιστορίες που ακούσαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Είναι τα μουσεία που κράτησαν τα φυλαχτά των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν, εκτοπίστηκαν και υπέφεραν. Είναι τα σοκάκια στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπου οι Πόντιοι έχτισαν το δεύτερο σπίτι τους. Είναι οι χοροί και οι γεύσεις που μας άφησαν παρακαταθήκη οι Πόντιοι επιζήσαντες, ταξιδεύοντας αργότερα στα πέρατα της γης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του καθηγητή Κυριάκου Χατζηκυριακίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Είναι οι εκκλησιές που έμειναν όρθιες για να διατρανώνουν την πίστη μας και που έκαναν θυρανοίξια μετά από δεκαετίες σιωπής. Είναι τα ονόματα των ανθρώπων που κληροδοτούνται από τη μια γενιά Ποντίων στην επόμενη, με πατρική στοργή και περηφάνια για την κληρονομιά που κουβαλούν.

Είναι οι άνθρωποι που μας περιστοιχίζουν σήμερα σε αυτή τη σεμνή τελετή.

Η μνήμη είναι πράγματι ζωντανή και ζει στα πρόσωπα σας, τους σημερινούς συνεχιστές της φυλής. Ταξιδέψατε μακριά, μοχθήσατε να βρείτε την θέση σας και την ταυτότητα σας σε χώρες ξένες, αλλά ποτέ δεν ξεχάσατε την ποντιακή σας καταγωγή. Τουναντίον, την στεριώσατε και την διατρανώσατε.

Εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της Επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και ενωμένοι, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη.

Να αγωνισθούμε ενωμένοι από άκρη σε άκρη της γης για να αναγκασθούν οι Τούρκοι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μια ειλικρινή, αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης της ιστορίας.

Στιμγιότπυο από την ομιλία του Κώστα Τσιλφίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Εμείς ως Έλληνες οφείλουμε να αγωνισθούμε για να αποτρέψουμε παρόμοιες πράξεις ωμότητας και βαρβαρότητας που υπονομεύουν την πορεία της Ανθρωπότητας να επαναληφθούν στο μέλλον.

Είθε πάντα να θυμόμαστε τους ανθρώπους που αφήσαμε πίσω μας αλλά και να αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους που έρχονται», κατέληξε ο Δρ. Κούτρας.

Ο κεντρικός ομιλητής Κώστας Κιούσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ομιλία στο Σταθάκειο

Το απόγευμα της Κυριακής ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Αμερικής διοργάνωσε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια μια εκδήλωση μνήμη για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Κιούση, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα που μεσολάβησαν μετά την έναρξη του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των υπολοίπων χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες υποδοχής των και τόνισε ότι κατάφεραν να διατηρήσουν τη μνήμη ζωντανή.

Στιγμιότυπο από την ομιλία στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Πόντος Κώστας Τσιλφίδης, ενώ βάζει τις μαύρες κορδελίτσες με τον αμάραντο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Οι νέοι και οι νέες με τα λάβαρα και τα πανό. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.