ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η επανεκκίνηση της Οικονομίας και της Κοινωνίας είναι μία πρόκληση την οποία όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη καλούνται να αντιμετωπίσουν, προσαρμοζόμενες στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία», επεσήμανε κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο 10ο Ετήσιο «CSR Forum» της Capital Link ο Νικόλαος Μπορνόζης.

Το φόρουμ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έγινε σε ψηφιακή μορφή στις 23 Ιουνίου 2020 και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, του ΕΟΤ και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

Η συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλιας, Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, των υφυπουργών Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, Ανάπτυξης, Επενδύσεων, Βιομηχανίας & Εμπορίου, κ. Νίκου Παπαθανάση, της προέδρου του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη, του Δημάρχου Πειραιά, κ. Γιάννη Μώραλη, του Αντιδημάρχου Αθηναίων, κ. Νικόλαου Α. Μακρόπουλου και του πρέσβη Γιάννη Βράιλα, Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε τη δυνατότητα στους συνέδρους να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην γενέτειρα, για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Οι ομογενείς εισηγητές του συνεδρίου.

Το εν λόγω φόρουμ είχε έντονο ομογενειακό χρώμα όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι η Capital Link έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, αφ ετέρου δε διότι ομογενείς προσέφεραν για μια ακόμη χρονιά την δική τους συμβουλή στην επιτυχία του φόρουμ. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφέρουμε τους Τζον Κάλαμο (John P. Calamos Sr.) ιδρυτή, διευθύνοντα σύμβουλο της «Calamos Investments», τον Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis) πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου «Red Apple Group», τον Ντιν Μητρόπουλο (Dean Metropoulos – Chairman – Metropoulos & Company) και τον Δρα Γεώργιο Κοφινά (George Kofinas) ιδρυτή και ιατρικό διευθυντή του υπερσύγχρονου Κέντρου Γονιμότητας «Kofinas Fertility Group & Manhattan Reproductive Surgery Center».

Το φόρουμ

Αναφερόμενος στους στόχους του συνεδρίου ο κ. Μπορνόζης επεσήμανε: «Το Συνέδριο μας, εξετάζει πως βασικοί τομείς θα αντιμετωπίσουν το νέο τοπίο της αγοράς δεδομένης της αδράνειας της οικονομίας για μήνες, τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται, και την στροφή στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων. Το ζητούμενο είναι πώς θα επανακτήσει η χώρα όσο γίνεται γρηγορότερα μια δυναμική επιστροφής σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Η επάνοδος στην ομαλότητα είναι θέμα χρόνου και η παρούσα κατάσταση, όσο επώδυνη και αν είναι, δίνει την δυνατότητα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Απαιτείται στενότερη και εποικοδομητική συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στοχευμένα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας και η υιοθέτηση νέων πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ανέφερα έχουμε μια ατζέντα υψηλών προδιαγραφών με κορυφαίους συνομιλητές και παρουσιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να σημειώσουμε και τη σημαντική συμμετοχή ομογενών από την Αμερική με αναγνωρισμένο κύρος και εμβέλεια. Και καλύπτουμε όλους τους βασικούς τομείς και θέματα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (αριστερά) και ο πρόεδρος της Capital Link Νικόλαος Μπορνόζης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση / Στέλιος Μισίνας

Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διαδικτυακών συνεδρίων και αποδεικνύει ότι η Capital Link εκμεταλλεύτηκε τον εγκλεισμό και κατάφερε να δημιουργήσει μια ειδική συνεδριακή πλατφόρμα που παρέχει μοναδικές δυνατότητες επικοινωνίας και δικτύωσης και το πιο σημαντικό την δυνατότητα επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των συνέδρων και των εισηγητών.  

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη,  Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας τίμησε το Συνέδριο με την υποστήριξη του Προξενείου και αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημία του κορωνοϊού και μεταξύ άλλων τόνισε: «Βιώνουμε μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό. Αλλά αυτή την ιστορική στιγμή δεν υπάρχουν αντίπαλα στρατόπεδα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και πολεμούμε για τον ίδιο σκοπό. Η απο-παγκοσμιοποίηση, οι εμπορικοί φραγμοί και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αποτελούν, για κάποιους, το πραγματικό αντίδοτο για την πανδημία. Ωστόσο, στο μάτι του κυκλώνα οφείλουμε να δράσουμε συλλογικά, ψύχραιμα και με νηφαλιότητα.

Πράγματι, η κοινωνία μας κλονίστηκε συθέμελα από την πανδημία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις επιπτώσεις αυτής».

Στη συνέχεια συνεχάρη τoν Νικόλαο Μπορνόζη και την Capital Link για την ταχύτατη προσαρμογή και μετάβαση στην ψηφιακή λειτουργία.

«Διαπιστώνοντας ότι η κρίση που διανύουμε επιτάχυνε την ανάδυση της νέας τάξης πραγμάτων, η αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων και των διαμορφωτών αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Ως Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Παραμένουμε, ωστόσο, σε επαγρύπνηση και εργαζόμαστε συντονισμένα για την μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος όλων», κατέληξε ο Δρ. Κούτρας.

Ημερήσια διάταξη

Η ημερήσια διάταξη του φόρουμ περιελάμβανε ευρεία γκάμα θεμάτων μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, τον ρόλο, την σημασία και το μέλλον των ελληνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες πριν και μετά την κρίση του  Covid -19, τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Τραπεζών στο νέο περιβάλλον,

την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, τις υποδομές και την ενέργεια, την Υγεία και τον κλάδο των φαρμάκων, την νέα δυναμική σε βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους – τρόφιμα, ακίνητα, επενδύσεις και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πανδημία του κορωνοϊού.

Υγεία – φάρμακα – πανδημία

Στην θεματική ενότητα για την υγεία, τον κλάδο των φαρμάκων και την πανδημία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Ο Δρ Δημήτριος Ηλιόπουλος και ο Δρ. Γεώργιος Κορφινάς.

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, στην ομιλία του με θέμα «Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα» τόνισε: Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, οι ειδικοί επιστήμονες, οι τεχνοκράτες της υγείας, συνεργάστηκαν αρμονικά μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα, χωρίς αστερίσκο.

Το αποδείξαμε στην Ελλάδα.

Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή οικονομικά κόστη ή συνέπειες προκειμένου να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, αυτούς που κινδύνευαν περισσότερο.

Η πρόληψη είναι ανώτερη από την αντιμετώπιση. Τα σύγχρονα συστήματα Υγείας πρέπει να έχουν ένα σημαντικό, καίριο κομμάτι Δημόσιας Υγείας και να προηγείται της περίθαλψης. Είδαμε έναν εν δυνάμει κίνδυνο στην Κίνα και οργανώσαμε το σύστημα Υγείας, με βάση τους κανόνες που μας υπέδειξαν οι ειδικοί.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις, σκληρές αλλά απαραίτητες όπως το lockdown, οι Έλληνες πειθάρχησαν, έγιναν μια τεράστια οικογένεια που πάλεψε ενωμένη.

Στα Νοσοκομεία μας τηρήθηκαν οι κανόνες προστασίας, χτίσαμε μια αερογέφυρα προμηθειών από την Κίνα σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο» εξασφάλισης Μέσων Ατομικής Προστασίας και έτσι προφυλάξαμε τους υγειονομικούς μας. Δεν είχαμε κανέναν θάνατο υγειονομικού στην Ελλάδα από κορωνοϊό.

Θρηνούμε τους 190 νεκρούς, αλλά βλέπαμε άλλες χώρες να έχουν δεκαπλάσιο αριθμό απωλειών μέσα σε μια μέρα

Περάσαμε την πρώτη φάση επιτυχώς και γίναμε παράδειγμα προς μίμηση. Ήταν μια εθνική προσπάθεια και όχι μια κομματική ή παραταξιακή προσπάθεια. Δεν πιστώνεται μόνο στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά σε όλους τους Έλληνες. Και ήταν μια ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε το brand της χώρας μας.

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική και τις επενδύσεις ο κ. Κικίλιας επεσήμανε: «Προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί ότι θα βρούμε τρόπο να δημιουργήσουμε, ένα αναπτυξιακό εργαλείο, αν θέλετε. Γι’ αυτό και νομοθετήσαμε κάτι το οποίο κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει να επιτύχει: τη δυνατότητα, να μπορούν έναντι του clawback, οι εγχώριες και οι πολυεθνικές  φαρμακοβιομηχανίες να καταθέσουν τα σχέδιά τους για επενδύσεις και έρευνα και έναντι των επενδύσεων να μειωθεί του clawback.

Οπότε, αυτό το οποίο έχουμε επιτύχει καταρχάς είναι να δώσουμε τη δυνατότητα να μεταβληθεί ένα «τιμωρητικό» μέτρο σε αναπτυξιακό-επενδυτικό μέτρο.

Μεγάλες εταιρείες  θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και δίνεται η δυνατότητα με αυτό τον τρόπο να μπορέσει να αναπτυχθεί η χώρα μας σε αυτό τον τομέα.

Το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τη φαρμακευτική μας πολιτική. Εμείς, φέτος, καταθέσαμε ένα Δελτίο Τιμών φαρμάκων, το οποίο επιδοκιμάστηκε από την αγορά, την ιδιωτική οικονομία. Δεν είχε αύξηση στις τιμές, παρά μόνο μείωση μέχρι 7% και φιλοδοξούμε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στη φαρμακευτική μας πολιτική ως προς την επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των συμπολιτών μας. Μόνο για φέτος, μειώσαμε κατά 30 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση του πολίτη στη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ξεμπλοκάραμε τις Επιτροπές Διαπραγμάτευσης και HTA, τις οποίες ενισχύσαμε και στηρίξαμε τη διαδικασία και πολλά φάρμακα – γενόσημα, off patent και πρωτότυπα- τα οποία «λίμναζαν» και δεν είχαν εξεταστεί, και μπήκαν όλα αυτά τα φάρμακα – πάνω από 200 κωδικοί – στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα κάνουμε ότι και οι μεγάλες ισχυρές χώρες: με την αρμόδια Επιτροπή, διαπραγματευόμαστε τις ασφαλιστικές τιμές μεγάλων κατηγοριών φαρμάκων – που είναι απόρρητες.”

O Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος (Dr. Dimitris C. Iliopoulos, MD, Associate Professor of Cardiac Surgery), τόνισε: “Η Ελλάδα κατάφερε να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά ένα σχέδιο ασφάλειας της δημόσιας υγείας και περιόρισε την πανδημία του COVID-19. Αντιθέτως, ο COVID-19 οδήγησε σε καταστροφή χώρες με ανώτερες υποδομές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια εποχή που οι πόροι υγειονομικής περίθαλψης του έθνους μας ήταν ανεπαρκείς για να καλύψουν αυτήν την άνευ προηγουμένου ζήτηση, ήταν απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες με την ελπίδα να σωθούν όσες περισσότερες ζωές γίνεται.

Η πανδημία του Covid-19 προσφέρει την ευκαιρία να αναμορφώσουμε την υγειονομική περίθαλψη με τρόπους που ίσως δεν φαίνονταν δυνατοί πριν από λίγους μήνες. Για να βοηθήσουμε τους επιστήμονες και τους ιατρούς σε διάφορους κλάδους να συνδέσουν τα δυνατά τους σημεία, έτσι ώστε μαζί να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ιατρική και να οδηγήσουμε το δρόμο σε μια νέα εποχή ψηφιακής ιατρικής. Έχουμε τη συλλογική βούληση να κάνουμε τη δημόσια υγεία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και την πρακτική της ιατρικής μεγαλύτερες προτεραιότητες από την οικονομική επιτυχία;”

O Δρ. Γεώργιος Κοφινάς (Dr. George Kofinas, Founder & Medical Director – Kofinas Fertility Group & Manhattan Reproductive Surgery Center), τόνισε: «Ήμασταν τελείως απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που δεν γνωρίζαμε σχεδόν καθόλου», σημείωσε ο Δρ. Γιώργος Κοφινάς, Founder & Medical Director του Kofinas Fertility Group & Manhattan Reproductive Surgery Center στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Ελληνοαμερικανό γιατρό το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την πανδημία και κατέρρευσε κάτω από την πίεση του μεγάλου αριθμού εισαγωγών περιστατικών με COVID-19 για θεραπεία στα νοσοκομεία.

«Ολόκληρο το σύστημα υγείας αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα την τέλεια παύση παροχής υπηρεσιών υγείας προς όλους τους άλλους ασθενείς που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα όπως καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, άρρωστοι με χρονιά νοσήματα και άρρωστοι που χρειάζονταν να χειρουργηθούν. Αυτή η κατάσταση μπορεί εύκολα να χαρακτηρισθεί σαν μια απόλυτη κατάρρευση του συστήματος παροχής υγείας με αποτέλεσμα να χαθούν ζωές ανθρώπων λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας, η οποία ήταν απαραίτητη για την επιβίωσή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστίασε ο Δρ. Κοφινάς ήταν η έλλειψη υλικών προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων ιατρικών μηχανημάτων, όπως για παράδειγμα αναπνευστήρων, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε εγκληματική αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών που ήταν υπεύθυνες για την προμήθεια και διανομή όλων των απαραίτητων υλικών για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας.

Σχετικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Δρ. Κοφινάς είπε ότι η πανδημία «αποκάλυψε και επιβεβαίωσε κάτι που υποπτευόμαστε για πολύ καιρό, δηλαδή ποσό ανίκανος, αδιαφανής και επικίνδυνος είναι ο ΠΟΥ».

Αναφορικά με το πως η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών υγείας στο μέλλον, o Δρ. Κοφινάς εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού και ανάπτυξης του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς είπε ότι θα δοθεί περισσότερη έμφαση στην αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών και οικονομικών συστημάτων παροχής υγείας.

«Θα επιβάλλει μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τις επεμβάσεις των γραφειοκρατικών κρατικών υπηρεσιών που έχουν  σαν αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την καινοτομία και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων με το επώδυνα αργό και αναποτελεσματικό σύστημα εγκρίσεως νέων φαρμάκων και μηχανημάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τρόφιμα – Ακίνητα – Ενέργεια – Επενδύσεις

Το πάνελ με θέμα η νέα δυναμική σε βασικούς επιχειρηματικούς κλάδους είχε άρωμα ομογένειας διότι ομιλητές ήταν οι ομογενείς Τζον Κάλαμος, Τζον Κατσιματίδης και Ντιν Μητρόπουλος.

Ο κ. Πέτρος Μαχάς, Chairman – Founding Partner, Machas and Partners Law Firm, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της συζήτησης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού και το πως θα αναδυθεί η αγορά από αυτή την κρίση, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα των τροφίμων, την αγορά ακινήτων και την ενέργεια.

Ο κ. John P. Calamos Sr., Founder, CEO and Global Co-Chief Investment Officer – Calamos Investments, δήλωσε ότι παραμένει πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Όπως σημείωσε, «ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος του COVID-19 ήταν σημαντικός, η δημοσιονομική και νομισματική απόκριση παγκοσμίως ήταν εξίσου σημαντική». Συνεχίζοντας, είπε ότι όταν βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, αναμένεται ότι το εύρος της αγοράς θα διευρυνθεί και η έκθεση σε πιο κυκλικές βιομηχανίες να αρχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως εξήγησε, «η βιομηχανία ακινήτων είναι πολύ ανθεκτική σε αυτό το περιβάλλον με την πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, δεδομένης της σημαντικής αύξησης των κυβερνητικών δαπανών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη. Ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζει πιέσεις προσφοράς / ζήτησης με την άνευ προηγουμένου παγκόσμια μείωση της κίνησης των αεροπορικών εταιρειών και την επακόλουθη αύξηση της προσφοράς».

Ο κ. John Catsimatidis, Chairman & CEO – Red Apple Group, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την ταχεία και αποτελεσματική δράση κατά του Covid 19.

 Όπως εξήγησε, «ο κορωνοϊός προκάλεσε θεμελιώδεις αλλαγές στον τόπο εργασίας, στο πως κάνουμε τις αγορές μας και στον τρόπο που ζούμε».

Η νέα τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς.

Αναφορικά με τις υπηρεσίες της αγοράς τροφίμων, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στα εστιατόρια και στις συναφείς επιχειρήσεις.

Όσον αφορά την κατανάλωση τροφίμων υπήρχε μεγάλη άνοδος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ και κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Ο John Catsimatidis σχολίασε ότι «οι αγορές κινούνται με βάση τον ‘φόβο και την απληστία’. Ο ιός προκάλεσε πανικό τις πρώτες βδομάδες. Όμως υπήρχαν πάντα εναλλακτικές λύσεις αγοράς τροφίμων πέραν των προϊόντων “μάρκας” που μπορεί να είχαν κάποια μικρή έλλειψη.

Για την αγορά ακινήτων, είπε ότι θα επηρεαστεί από τη νέα τεχνολογία, με δεδομένο ότι «η εργασία από το σπίτι και η μετακόμιση εκτός πόλης, θα επηρεάσει τόσο τα κτίρια γραφείων όσο και τα διαμερίσματα.

Ως προς τον κλάδο του πετρελαίου  επεσήμανε πως “ο κόσμος είδε τη Ρωσία και τους Σαουδάραβες να μειώνουν τις τιμές προκειμένου να πληγώσουν τις ΗΠΑ που είχαν αποκτήσει αυτάρκεια όσον αφορά το πετρέλαιο. Οι δικές μας εταιρείες διυλιστηρίων είδαν την ευκαιρία να αγοράσουν αργό πετρέλαιο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές”.

Σχετικά με την βιομηχανία της ενέργειας σημείωσε πως θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις με την διακοπή των ταξιδιών και με την νέα τεχνολογία που εισάγει καινοτόμες ενεργειακές λύσεις.

 Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για να επενδύσει κάποιος είναι η Αμερική. «Δεν φοβάμαι τα τεράστια ελλείμματα. Μεταξύ της επιλογής να επενδύσω στις τρεις μεγάλες οικονομίες ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, εμπιστεύομαι τις ΗΠΑ και το νόμισμά τους. Είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα θα ανακάμψει γρήγορα, αλλά η ανάκαμψη της πόλης της Νέας Υόρκης θα είναι πιο αργή», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν θα επενδύσει στην Ελλάδα, ο κ. Catsimatidis αναγνώρισε ότι η νέα κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση μιας σειράς θετικών αλλαγών. Όπως εξήγησε, «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος πολύ  μορφωμένος, με ιδιαίτερη εμπειρία στον κλάδο των επιχειρήσεων και  καταλαβαίνει τι χρειάζεται η αγορά για να προσελκύσει επενδυτές. 

Λατρεύω την Ελλάδα, καθώς γεννήθηκα εκεί και θα χαρώ να επενδύσω μαζί με τους Dean Metropoulos και John Calamos μόλις βρούμε μια καλή επενδυτική ευκαιρία.»

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα ως δήμαρχος για τη Νέα Υόρκη, ο John Catsimatidis απάντησε ότι το σκέφτεται αλλά ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα σε κάποια τελική απόφαση.

Ο κ. Dean Metropoulos, Founder and CEO – Metropoulos & Co., εκτίμησε ότι οι οικονομικές προκλήσεις θα συνεχιστούν με πολύ υψηλή ανεργία, θέτοντας πίεση σε πολλές επιχειρήσεις, η οποία θα συνεχιστεί έως και το 2021. Για τον κ. Metropoulos το πιο σημαντικό θέμα που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς είναι η μελλοντική διαχείριση των πρωτοφανών δαπανών και επενδύσεων στις οποίες προχωρούν τα υπουργεία Οικονομικών και οι Κεντρικές Τράπεζες, με δεδομένο ότι πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα υψηλό επίπεδο ελλειμμάτων.

Εστιάζοντας στη θετική πλευρά, ο κ. Dean Metropoulos είπε ότι «η εντυπωσιακή ανταπόκριση της φαρμακευτικής και πανεπιστημιακής έρευνας, σε συνδυασμό με την απίστευτη τεχνολογία, δημιουργεί προσδοκίες για ένα πρόωρο εμβόλιο και άλλες θεραπευτικές λύσεις. Αυτές οι ιατρικές κινήσεις και η πληθώρα των κρατικών επιδοτήσεων στις παγκόσμιες οικονομίες, δίνουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές την αισιοδοξία ότι η επιστροφή στη «κανονικότητα» βρίσκεται στον ορίζοντα».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο ενάντια στις μεγάλες και αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες και στις ανθρώπινες προκαταλήψεις, ο κ. Metropoulos είπε ότι αυτά τα ζητήματα «απαιτούν επίσης τη δέσμευση όλων μας να παρέχουμε ηγεσία και λύσεις, όχι μόνο συνομιλίες».

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.