ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι εκδηλώσεις στην μνήμη της Παναγίας Σουμελά καθώς επίσης και το 39ο ετήσιο προσκύνημα – φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.
Αν και πολλά στελέχη και μέλη του Ιερού Ιδρύματος αυτές τις ημέρες βρίσκονται με διακοπές στην γενέτειρα και άλλοι για να παραστούν στα μυστήρια του γάμου των παιδιών και εγγονιών τους, εν τούτοις τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην Παναγία Σουμελά.
Οι φετινές εκδηλώσεις, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν ιστορικές καθώς για πρώτη φορά διοργάνωσαν τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία την ίδια χρονική στιγμή που διοργανώθηκαν στο Βέρμιο και στην Τραπεζούντα (το βράδυ της Κυριακής, 14ης Αυγούστου, και την Δευτέρα 15η Αυγούστου, αντίστοιχα.
Το 39ο διήμερο προσκύνημα – φεστιβάλ ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου, 20 Αυγούστου 2022, με τον αρχιερατικό Εσπερινό προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία την οποία τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης.
Μετά την Θεία Λειτουργία παρατέθηκε γεύμα και αμέσως μετά ξεκίνησε το ξεφάντωμα με τον Δημήτρη Στεφανίδη στην λύρα – τραγούδι και τον Βαγγέλη Πονήρη στο νταούλι.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος και συνάμα δημοσιογράφος Φώτης Παπαγερμανός, ο οποίος παρουσίασε τους προσκεκλημένους και εν συνεχεία αναφέρθηκε στους προσκυνητές που ήρθαν από κοντά και από μακριά για να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα και να προσφέρουν τον οβολό τους και κυρίως στις ιδιαιτερότητες των φετινών εορτασμών.
Αναφερόμενος στον αρχιερατικό Εσπερινό ο κ. Παπαγερμανός επεσήμανε ότι προεξήρχε ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για την τοποθέτηση του τέμπλου που είχε δωρίσει η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας επί των δικών του ημερών ως ιερατικού προϊσταμένου. Πρόκειται για το παλαιό τέμπλο των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο Ντίτμαρς το οποίο είχε εγκαταστήσει ο αείμνηστος Νίκος Βατσικούρας.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, συνεχάρη την ηγεσία του Ιδρύματος, τους εθελοντές και τους χορηγούς του φεστιβάλ και κάλεσε τους παρισταμένους να προσφέρουν τον οβολό τους για την υλοποίηση των έργων πνοής που έχουν προγραμματίσει και τα οποία θα ξεκινήσουν μόλις λάβουν τις απαιτούμενες άδειες από την πολιτεία.
Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και όλους τους ομογενείς και εστίασε την προσοχή του στην επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων, καθώς επίσης και για την επικείμενη εκδήλωση που θα διοργανώσουν στις 10 Σεπτεμβρίου για την 100ή επέτειο της Μικρασιαστικής Καταστροφής και για την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
Ειδική μνεία έκανε στην προσφορά του PHOS Council (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council ή Φορέας για Προσέγγιση/Προβολή και Στήριξη) και της «Μέριμνας» που στηρίζουν το ίδρυμα, καθώς επίσης και για τον Πρόδρομο Μπουικίδη που ηγούνταν της επιτροπής του φεστιβάλ και τους εθελοντές.
Αναφερόμενος στα έργα πνοής επεσήμανε ότι έχουν ήδη ετοιμάσει το χωροταξικό σχέδιο και μόλις λάβουν την έγκριση θα ξεκινήσουν από την κατασκευή του ανοικτού στεγάστρου (Pavilion), διαστάσεων 50’x120’, στον ίδιο χώρο όπου είχαν εγκαταστήσει την μεγάλη τέντα.
Στα έργα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», συμπεριλαμβάνονται η κατασκευαστική χαγιατιού που θα συνδέει την εκκλησία με το πολιτιστικό κέντρο με νέα κεντρική είσοδο
Προσθήκη δεύτερου ορόφου στο πολιτιστικό. Το υπάρχον ισόγειο, μετά τις εσωτερικές τροποποιήσεις θα μετατραπεί σε Πολιτιστικό και Κοινοτικό Κέντρο (Cultural and Community Center, CCC) ενώ ο δεύτερος όροφος σε Διοικητικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη των Ποντίων Ρωμιών της Βορείου Αμερικής (Administrative and Library of Pontian Hellenes of America, ALPHA).
Κατασκευή ανοικτού στεγάστρου (Pavilion), διαστάσεων 50’x120’, ανάμεσα στο πολιτιστικό και σπίτι.
Προσθήκη δευτέρου ορόφου στο σπίτι και μετατροπή του σε Ελληνοποντιακό Κέντρο Ησυχασμού και Μελετών (Pontian Hellenic Retreat and Study Entity, PHRASE).
Και τα οράματά τους δεν σταματούν εκεί, αλλά επεκτείνονται και στην κατασκευή χώρων φιλοξενίας ούτως ώστε να λειτουργήσει και ως κατασκηνωτικό κέντρο στο οποίο η νεότερη γενιά της ομογένειας θα διδάσκεται την ιστορία του Πόντου και της Παναγίας Σουμελά, καθώς επίσης και τις παραδόσεις του.