ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εντυπωσιακό και άκρως διδακτικό ήταν το ετήσιο συνέδριο στην μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου που διοργάνωσε ο ιστορικός Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Ιατρικής Σχολής Weill Cornell, με τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Αμερικής και η Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστημών.

Το συνέδριο, όπως επεσήμαναν τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, όσο και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, είναι ιστορικό, αφ ενός μεν διότι έλαβε χώρα διαδικτυακά, αφ ετέρου δε διότι το παρακολούθησαν εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το συνέδριο ανέκαθεν λάμβανε χώρα στην Ιατρική Σχολή Weill Cornell και οι μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έκθεσης και οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εργαστήριο, όπου ο Γεώργιος Παπανικολάου εφηύρε το Παπ – Τεστ γυνακείου τραχύλου μήτρας, το οποίο έχει σώσει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Οι ομιλίες των προσκεκλημένων και των βραβευθέντων σε συνδυασμό με τα βίντεο προέβαλαν το ερευνητικό έργο και την πολυσχιδή δράση του Δρα Παπανικολάου, το οποίο εμπνέει τους ομογενείς γιατρούς της Νέας Υόρκης, καθώς συν τοις άλλοις ο αείμνηστος ήταν συνιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου, που κατάφερε όσο ελάχιστοι ομογενειακοί φορείς να αναδείξουν τον ηγετικό ρόλο των Ελλήνων γιατρών και επιστημόνων στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το βίντεο με τις δηλώσεις των νικητών του μαθητικού διαγωνισμού έκθεσης, το οποίο επιμελήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης Μερόπη Κυριάκου ήρθε να αποδείξει ότι ο Δρ. Γεώργιος Παπανικολάου συνεχίζει ακόμη και σήμερα, έξι δεκαετίες μετά την εκδημία του, να αποτελεί το πρότυπο και να εμπνέει τις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών.

Ο κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά ανέλαβε τον συντονισμό του διαγωνισμού και συνάμα ήταν και χορηγός της εκδήλωσης αποκάλεσε το συνέδριο ένα ακόμη «θαύμα» διότι συμβάλει στην διαιώνιση της μνήμης του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου και στην προβολή των επιτευγμάτων των ομογενών γιατρών και επιστημόνων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων, Δρας Σπύρος Μεζίτης.

Παράλληλα ανήγγειλε ότι το 2022 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την εκδημία του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου και ότι οι νικητές του ερχόμενου διαγωνισμού θα επισκεφθούν την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κύμη της Ευβοίας, όπου γεννήθηκε ο Παπαπανικολάου, την Κω, την Ρόδο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Το Συνέδριο

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, καθηγητής Ιατρικής/Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κορνέλ και συνάμα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής και πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης διοργάνωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα που ξεκίνησε με προσφωνήσεις απο τον χειρούργο πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Δρ. Παναγιώτη Μανώλα, τη καθηγήτρια και διευθύντρια τού Τμήματος Ανατομίας, Κυτταρικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell Δρ. Stuhlmann και του πρώην Διευθυντή της Γυναικολογίας στο Κορνέλ και κύριου συνεργάτη συνεδρίων Δρ. Chervenak. 

Στη συνέχεια έγινε ανασκόπηση της ζωής και πολύπλευρης δράσης του αείμνηστου Καθηγητή Δρ. Γεωργίου Παπανικολάου, που με την εφεύρεση του Παπ Τεστ γυνακείου τραχύλου μήτρας έχει σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών παγκόσμια. 

Ο πρόεδρος του ιστορικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας.

Η κ. Φανή Λύκου – Παγουλάτου, πρόεδρος του Πανευβοικού Συλλόγου Αμερικής μίλησε για τη καταγωγή του από τη Κύμη Εύβοιας, τις σπουδές του στην Ευρώπη, και τη μετανάστευση με τη σύζυγο του Ανδρομάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Άκρως συγκινητική ήταν και η ασφήγηση της Γιούλης Κόκκορη, εγγονής του Δρα. Παπανικολάου, από την Αθήνα, η οποία αναφέρθηκε στην συγγραφή βιβλίων και τη προβολή στοιχείων του σε ιστοσελίδα. 

Ο καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πενσιλβάνιας στη Φιλαδέλφεια Δρ. Χρήστος Κουτίφαρης έδειξε φωτογραφίες απο το γάμο των γονέων του που γνωρίστηκαν στο εργαστήριο Δρ. Παπανικολάου στο Κορνέλ Νέας Υόρκης και αποκάλυψε ότι ο Δρ. Παπανικολάου στεφάνωσε τους γονείς του και ήταν και έγινε και ανάδοχός του

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης παρουσίασε επιμελώς τον συνιδρυτή του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Δρ. Παπανικολάου το 1936, τη δωρεά αγάλματος Δρ. Παπανικολάου το 1997 που βρίσκεται στη είσοδο της Ιατρικής Σχολής, την ετήσια υποτροφία Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης εις μνήμη Δρ. Παπανικολάου στην Ιατρική Σχολή Κορνέλ και προέβαλε τα ονόματα φοιτητών και φοιτητριών Ελληνικής καταγωγής που έχουν βραβευθεί, μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν για εκθέσεις που έγραψαν για τη παρακαταθήκη του Δρ. Παπανικολάου, το ιστορικό των ετήσιων  συνεδρίων στην Ιατρική Σχολή απο το 2003, τους εκάστοτε ομιλητές και τούς τιμηθέντες γιατρούς με το Μέγα Έπαθλο Δρ. Παπανικολάου. 

Η καθηγήτρια και διευθύντρια τού Τμήματος Ανατομίας, Κυτταρικής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell Δρ. Stuhlmann .

Μεταξύ των τιμηθέντων είναι και ο Γερμανός Νομπελίστας Ιατρικής / Φυσιολογίας Δρ. Harald Zur Hausen το 2010 που ανακάλυψε τη σχέση HPV ιού και καρκίνου τραχήλου γυναικείας μήτρας και του Δρ. Roy Vagelos το 2018, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Merck οπου πρωτοπαρασκευάσθηκαν οι στατίνες που μειώνουν τη κακή χοληστερίνη LDL στο αίμα και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της κολοσσιαίας φαρμακοβιομηχανίας Regeneron οπου πρωτοπαρασκευάσθηκαν τα κοκτέιλ αντισωμάτων κορωνοιού. 

Το 2019, ο καθηγητής Ογκολογίας πανεπιστημίου Johns Hopkins Βαλτιμόρης  Δρ. Νικόλαος Παπαδόπουλος έλαβε το Μέγα Βραβείο Δρ. Παπανικολάου για τη δημιουργία διαγνωστικού τέστ καρκίνου από σταγόνα αίματος!

Ο Δημοσθένης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ακαδημίας Φιλοσοφίας και Επιστημών μίλησε για τα ετήσια έπαθλα Δρ. Παπανικολάου σε μαθητές Ελληνικής καταγωγής Λυκείων Μείζονος Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης.  Παρουσίασε τους δέκα νικητές σε βιντεοσκόπηση που προξένησε βαθιά συγκίνηση και θαυμασμό στους συμμετέχοντες, και εξήρε τη προσφορά των Ελλήνων ιατρών και τη προσπάθεια να μεταβούν το επόμενο καλοκαίρι οι βραβευθέντες στα Δωδεκάνησα με ομογενειακή χρηματοδότηση.

Ο πρώην Διευθυντής της Γυναικολογίας στο Κορνέλ και κύριου συνεργάτη συνεδρίων Δρ. Frank Chervenak.

Η φοιτήτρια Ιατρικής Ιουλιάνα Κώστα από τη Μασαχουσέτη μίλησε για το φωτεινό παράδειγμα ιατρικής ερευνας του Δρ. Παπανικολάου, την αξία της υποτροφίας Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης στις σπουδές της και στη συνέχεια των Ελληνικών ιδεωδών.

Ο βραβευθείς και κύριος ομιλητής Καθηγητής και Διευθυντής Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο New York University (NYU) Long Island, Δρ. Αντώνιος Βιντζηλαίος, ως κύριος συντάκτης του σημαντικού Αμερικανικού περιοδικού Γυναικολογίας αμφισβήτησε τις μεγάλες ιατρικές μελέτες που δημοσιεύονται και την αντικειμενική στοιχειοθέτηση τους.

Το συνέδριο έληξε με την ευχή και την υπόσχεση όπως το επόμενο Συνέδριο να λάβει χώρα δια ζώσης στην Ιατρική Σχολή Weill Cornell Νέας Υόρκης τον επόμενο Μάιο.

Η κ. Γεωργία Κόκκορη, ανιψιά του Παπανικολάου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι κ.κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου, Δρ. Σπύρο Μεζίτης, η Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, οι πρώην Πρόεδροι Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Δρ. Γεώργιος Λιακέας και Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, και ο νυν Πρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Μανώλας.

Ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας και Επιστημών Δημοσθένης Τριανταφύλλου.
Ο Καθηγητής και Διευθυντής Γυναικολογίας και Μαιευτικής στο New York University (NYU) Long Island, Δρ. Αντώνιος Βιντζηλαίος.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.