ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Η ιστορική και συνάμα γραφική Λεωφόρος «Benjamin Franklin Parkway» που ενώνει τα πολιτιστικά μνημεία στην καρδιά της Φιλαδέλφειας την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 είχε ντυθεί στα γαλανόλευκα. Οι σημαίες που κρατούσαν οι τρείς γενιές των ομογενών κατάφεραν να συναγωνιστούν τις σημαίες όλων των εθνών που κυματίζουν στις κολώνες φωτισμού της πόλης. Τα εμβατήρια και τα τσαρούχια του Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς ξάφνιασαν ευχάριστα τους ομογένεις και τους κατοίκους της περιοχής που είχαν βγει σε διάφορα σημεία της διαδρομής για να παρακολουθήσουν την παρέλαση της ομογένειας για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Τα στελέχη και τα μέλη των συλλόγων και των κοινοτήτων, οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι γονείς και τα χορευτικά συγκεντρώθηκαν νωρίς στην αφετηρία της παρέλασης και ήταν ευδιάθετοι και φαίνονταν αδιάφοροι στους κρύους αέρηδες και στον συννεφιασμένο ουρανό.

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 2.00 μ.μ. και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα και κατά κοινή ομολογία ήταν ενθουσιώδης, με παλμό και με ρυθμό και αυτό διότι όλοι ήθελαν να πετύχει η παρέλαση και το πιο σημαντικό να εκπέμψει τα σωστά μηνύματα.

Οι εκφωνητές της παρελάσεως, ο επίτιμος δικαστής Χάρης Καραπαλίδης και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Ευστάθιος Καραντώνης κατάφεραν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παρέλαση και να υπενθυμίσους στους προσκεκλημένους, στους παρελαύνοντες και στις χιλιάδες των θεατών από την Αμερική και όλο τον κόσμου που παρακολούθησαν την παρέλαση από την ζωντανή μετάδοση των «Αναμνήσεων» του “Cosmos Philly TV” και άλλων μέσων ενημέρωσης, καθώς επίσης και ιδιωτών, ότι η οργανωμένη παρουσία στην τριπολιτειακή περιοχή έχει την αφετηρία στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Την παράσταση έκλεψαν το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς το οποίο άνοιξε μάλιστα έκλεισε την παρέλαση, καθώς επίσης και τα ευζωνάκια και οι Αμαλίες της ομογένειας, τα οποία λάμβαναν θέση ανάμεσα στους Εύζωνες και προσπαθούσαν να τους μιμηθούν.

Αν και κάθε κοινότητα, σύλλογος και άρμα προσπάθησαν και κατάφεραν να εκμπέμψουν τα δικά τους μηνύματα για τα επιτεύγματά τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βόρειο Ήπειρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εντούτοις ο Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες» της Φιλαδέλφειας κατάφερε να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς σητν Παρέλαση της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα χορευτικά των Ποντίων της Φιλαδέλφειας και του Πόντου κρατώντας στο χέρι κεράκια κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισήμων και των θεατών και να τους υπενθυμίσουν ότι αν και πέρασαν 103 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων και 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, εν τούτοις τα θύματά τους ακόμη και σήμερα αναμένουν την δικαίωσή τους.

Εξ άλλου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το δράμα των προσφύγων ήρθαν να ξύσουν τις πληγές των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και των Ελλήνων της Βορείου Κύπρου που εκδιώχτηκαν βιαίως από τα πάτρια εδάφη. Άλλοι έγιναν πρόσφυγες την ίδια τους την πατρίδα, άλλοι στην Ελλάδα και άλλοι στην Αμερική, αλλά ουδέποτε λησμόνησαν τους μαρτυρικούς τόπους, και δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα για την αναγνώριση των γενοκτονιών.

Τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων “Πόντος” του Νόργουαλκ και “Ακρίτες της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μετά το πέρας της παρελάσεως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Μιχάλης Φυρίλλας, αντίστοιχα, ο πρώην πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Δημήτριος Ροζανίτης, ο εκφωνητής της παρελάσεως Ευστάθιος Καραντώνης, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ευεργέτης της ομογένειας της Φιλαδέλφειας Δημοσθένης Βασιλείου και τα άλλα στελέχη που μιλήσαν στους δημοσιογράφους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της παρελάσεως και συγχάρηκαν την ηγεσία της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Δημήτριο Ροζανίτη και τον πρόεδρο της επιτροπής παρελάσεων Στέφανο Ευαγγελόπουλο για την άρτια διοργάνωση της πρώτης παρέλασης της μετά κορωνοϊού εποχής της ομογένειας.     

Το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων “Ακρίτες της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το άρμα της ΑΗΕΠΑ, στο οποίο επέβαινε και ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA / Δημήτρης Κόκοτας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα μέλη της AHEPA Service Dog. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η νεότερη γενιά των Μακεδόνων της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σύλλογος Μακεδόνων Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην 200ή επέτειο της Σφαγής της Χίου ήταν αφιερωμένο το άρμα των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και του Συλλόγου των Χιωτών της Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την παρέλαση της Πανικαριακής Αδλεφότητας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι φοιητικού σύλλογοι παρέλασαν ενωμένοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Φιλαδελφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα μέλη του Hellenic University Club of Philadelphia. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σύλλογος Δεμάτι Ιωαννίνων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1913. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το άρμα του Ηπειρώτικου Συλλόγου “Η Ομόνοια” Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα μέλη της Αλληλοβοηθητικής Αδελφότητας Βελβενδινών “Φιλοπατρία Φιλαδέλφειας, η οποία ιδρύθηκε το 1903.Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου Ανδρίων “Το Κόρθιον” της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Φιλαδέλφειας “Μακάριος ο ΙΙΙ”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το άρμα της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το μηχανοκίνητο τμήμα της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Ροζανίτης, ο νέος ιερατικός προϊστάμενος, π. Αυγουστίνος Ψωμάς και ο πρρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Χωριάτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι δύο γενιές των Ευζώνων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έλκινς Παρκ της Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα της Αγίας Άννας στο Φλέμινγκτον της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης, η οποία εφέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιδρύσεώς της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Έλκινς Παρκ της Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα της Αγίας Άννας στο Φλέμινγκτον της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης, η οποία εφέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιδρύσεώς της. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο η νεώτερη γενιά της κοινότητας της Αγίας Βαρβάρας στο Τομς Ρίβερ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η νεότερη γενιά της Αγίας Τριάδας στο Γουίμινγκτον Ντελαγουέαρ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Αγίου Λουκά στο Μπρούμολ της Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικά της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Άπερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το άρμα της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου και της Ακαδημίας “Αριστοτέλης” στην Μίντια Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο ιδρυτής της Ακαδημίας “Αριστοτέλης” Ηλίας Παντελίδης με τους μαθητές του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην Μίντια Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι γονείς και οι δάσκαλοι του Ελληνικού Σχολείου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Φιλαδέλφεια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Εγκ Χάρμπορ της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Ατλάντικ Σίτι της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο N.Wildwood της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η νεότερη γενιά των παρευλάντων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα στελέχη και τα μέλη της κοινότητας της Αγίας Σοφίας στο Βάλϊ Φορτζ της Πενσιλβάνιας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το άρμα της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Φιαλδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Φιλαδέλφειας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το Ελληνικό Σχολείο Τσάρτερ “Οδύσσεια” στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το λάβαρο της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η εξέδρα των επισήμων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι φωτογράφοι επί τω έργω. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Εύζωνες κατά την έναρξη της παρελάσεως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι Εύζωνες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Δημήτρης Ροζανίτης με το λάβαρο της οργάνωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η εικόνα του ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι βετεράνοι του Συνδέσμου Βετεράνων “Ελευθερία Ποστ”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο δικαστής Χάρης Καραπαλίδης, αριστερά και ο Ευστάθιος Καραντώνης οι εκφωνητές της παρελάσεως. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο φωτορεπόρτερ της ομογένειας της Φιλαδέλφειας, Στέλιος Λάμπρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ αναμένουν να ξεκινήσει η παρέλαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.