Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (https://www.greeknewsonline.com ) «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ήσασταν, είσαστε και θα είσαστε κοντά στη μητέρα πατρίδα και που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τα κόμματα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομογενείς που κατέκλυσαν το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

«Αισθάνομαι και εγώ ένας από εσάς και θέλω να με αισθάνεστε κι εσείς ως έναν δικό σας άνθρωπο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρέθηκε κοντά στους Ελληνες της Νέας Υόρκης.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα και κυβερνητικό κλιμάκιο, ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός με εκδηλώσεις ενθουσιασμού από τον κόσμο που περίμενε έξω από το κτιριακό συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, καθώς και στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μαθητές οι οποίοι υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Ανδριώτης

“Αυτή η αίθουσα έχει μια ιστορία μεγάλη. Από εδώ πέρα πέρασαν Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Μητροπολίτες, Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας, οι πάντες”, επισήμανε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Αγίου Δημητρίου και πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Ανδριώτης, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό και τη συνοδεία του.

“Αυτός ο χώρος για μας”, πρόσθεσε, “για τους απόδημους Ελληνες και ειδικά για το κομμάτι που λέγεται η μικρή Αθήνα – και δεν είναι υπερβολή, αρκεί να κυκλοφορήσεις στους δρόμους της Αστόριας για να καταλάβουμε όλοι ότι πράγματι είναι η μικρή Αθήνα- οφείλεται κ. Πρωθυπουργέ, σ’ αυτόν τον κόσμο. Σ’ αυτούς τους φτωχούς μετανάστες που ήρθαν στην Αμερική, δημιουργήσαμε, χτίσαμε και κρατούμε ζωντανή την Ελληνική ιδέα”.

“Είμαστε πολύ τυχεροί αυτή τη χρονιά”, συνέχισε, “έχουμε μαζί μας τον καινούργιο μας Αρχιεπίσκοπο. Η Εκκλησία μας βαδίζει επιτέλους, μετά από κάποιες κακοκαιρίες, στο σωστό δρόμο. Αλλά και η πατρίδα, και εκείνη βρίσκεται στο σωστό δρόμο με την πρωθυπουργία ενός πρωθυπουργού που από την πρώτη μέρα έδειξε σημάδια ότι κάτι αλλάζει”.

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Και κατέληξε λέγοντας πως “αυτή η πατρίδα, αυτή η ιστορία, αυτή η γενικά και προπαντός για μένα αυτή η Ελληνική γλώσσα δε θα πεθάνουν ποτέ”, προσκαλώντας στο βήμα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, του πιστού λαού της και του Ελληνισμού της Αμερικής η καρδιά του οποίου χτυπά στην Αστόρια.  

Ο Αρχιεπίσκοπος

“Ολοι εμείς είμαστε άνθρωποι που για μας δεν υπάρχουν αυτονόητα σε σχέση με την πατρίδα. Παλεύουμε για τη γλώσσα, δεν είναι αυτονόητη, παλεύουμε για τις εκκλησίες μας, για τον ψάλτη μας, για τα σχολεία μας και όταν ακούμε για την πατρίδα, πάντα ένα δάκρυ κυλάει από τα μάτια μας”, επισήμανε στο καλωσόρισμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και πρόσθεσε: “Οπου και να πηγαίνουμε στην Αμερική υψώνουμε δύο σημαίες, η μια σημαία είναι της χώρας, της Αμερικής, η άλλη σημαία είναι της Ελλάδος. Είναι μεγάλη μας τιμή, κ. Πρωθυπουργέ, που ήρθατε να μας τιμήσετε διότι για μας σημαίνετε πάρα πολύ. Είστε ένας νέος, δυναμικός και -επιτρέψτε μου- ελπιδοφόρος πρωθυπουργός”.

Σε πρώτο πλάνο ο Χάρης Κάλας ενώ υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

“Από σας περιμένουμε πολλά γιατί ξέρουμε ότι μπορείτε να τα κάνετε τα πολλά και να γυρίσετε σελίδα και να πάτε την πατρίδα ψηλά και μπροστά. Αλλά να ξέρετε, όλοι μας είμαστε κοντά σας. Και ο Ελληνισμός και η Εκκλησία”.

Τον πρωθυπουργό παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Αστόρια – καθώς ήταν παρών και στον εορτασμό για τα 75 χρόνια της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, ενώ τόνισε πως “απόψε ο Ελληνισμός της Αμερικής γράφει ιστορία μ΄αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση”. 

Ο Πρωθυπουργός

“Είναι πολύ σπουδαίο για εμάς στην Ελλάδα να ξέρουμε ότι έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας υπάρχει ακόμα μια Ελλάδα η οποία κρατά τους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα ζωντανούς, η οποία τιμά τις παραδόσεις, η οποία κρατά ζωντανή τη φλόγα της Ορθόδοξης πίστης και η οποία επιμένει στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ως το διαχρονικό δεσμό που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν μας αλλά και που επιτρέπει και στα νέα παιδιά να διακατέχονται από χαρά και υπερηφάνεια για την παράδοσή τους, για την πατρίδα τους, για τη γλώσσα τους, για όλα όσα αυτά σημαίνουν”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στιγμιότυπο από την είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αίθουσα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ειδικότερα, είπε ότι “θα επιμείνουμε στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και θα στηρίξουμε και αυτήν την πολύ όμορφη προσπάθεια που γίνεται σ’ αυτό το σπουδαίο σχολείο”, συγχαίροντας όλους τους υποστηρικτές του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου, το οποίο “αποτελεί και θα αποτελεί δικλίδα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης”. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είπε ότι “έχουμε κάθε λόγο, και εμείς στη μητέρα πατρίδα, αλλά και εσείς εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, να ατενίζουμε επιτέλους το μέλλον και πάλι με περισσότερη αισιοδοξία. Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν. Η αισιόδοξη Ελλάδα ανοίγει και πάλι τα φτερά της στον κόσμο”.

Λέγοντας ότι θέλει να είναι “Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος”  ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “η πολιτική μας έχει ένα σκοπό. Την ανόρθωση της χώρας. Την αξιοπρέπεια της Ελλάδας, μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση η οποία πατάει ξανά καλά στα πόδια της”.

Γενική άποψη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Από τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν και η αναφορά στην “ψήφο των ομογενών”, τονίζοντας πως “ουσιαστικά πρόκειται για μία διευκόλυνση. Δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι, αφού ούτως ή άλλως επικαιροποιούνται κάθε δύο μήνες. Δεν αλλάζουμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας. Αλλά διευκολύνουμε στους κατοίκους του Εξωτερικού να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους”.

“Η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων. Θα αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από 12 στους 15, που μας το επιτρέπει το Σύνταγμα και υποχρεωτικά κάποιοι από τους βουλευτές Επικρατείας θα είναι από την Ομογένεια, για να έχει και η Ομογένεια μια εξασφαλισμένη και εγγυημένη φωνή εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας – μέσα σε έντονα χειροκροτήματα- πως από “το 2023 θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας”.    

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας στην υπεράσπιση των δικαίων τους”, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι Στέλιος Πέτσας, Άδωνης Γεωργιάδης, Αντώνης Διαματάρης, Μαρέβα Μητσοτάκη, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόροας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος καλωσόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού Αντώνης Η. Διαματάρης.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.