ENOS: Τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ επανασυστήνονται στο καταναλωτικό κοινό

0
Ο Οίνος.

ΑΘΗΝΑ. Να επανασυστήσει τα ελληνικά κρασιά ΠΟΠ και ΠΓΕ στο εγχώριο και διεθνές καταναλωτικό κοινό επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Η προσπάθεια γίνεται μέσω ενός συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος προβολής και προώθησης, με την ονομασία ENOS.

«Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, διετίας, το οποίο καλύπτεται εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους και εθνικούς πόρους και απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Κωνσταντίνος Ευσταθίου και πρόσθεσε: «Σημαντικό σημείο είναι η εκπαίδευση τόσο των επαγγελματιών όσων και των καταναλωτών για τους επώνυμους οίνους και ειδικά με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς και για τη λελογισμένη κατανάλωση».

Η δράση υλοποιείται μέσα στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (ΚΟΑ) Οίνου και συγκεκριμένα το μέτρο «Ενημέρωση στα κράτη μέλη» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η συγχρηματοδότηση ανέρχεται σε 3.371.666,70 εκατ. ευρώ, η οποία καλύπτεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την εγχώρια αγορά και αυτή της Γερμανίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Η επιλογή των χωρών έγινε με βάση τις προοπτικές ανάπτυξης του όγκου εξαγωγών και της κατανάλωσης των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ αλλά και με τις δυνατότητες διείσδυσης των ελληνικών / ευρωπαϊκών οίνων ποιότητας.

Συνολικά η χώρα μας παράγει 200.000 χιλιόλιτρα οίνων ΠΟΠ, 415.000 χιλιόλιτρα οίνων ΠΓΕ, και πάνω από 300 αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιού που είναι κυρίως ενδημικές (μόνο στην Ελλάδα).

Εκπαίδευση επαγγελματιών

Μια από τις ενέργειες του προγράμματος είναι η κατάρτιση στην εστίαση και τον τουρισμό με σκοπό τη δράσης, την αναβάθμιση της γνώσης των επαγγελματιών του κλάδου της HORECA σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου «η δράση αυτή περιλαμβάνει σεμινάρια στο χώρο της διανομής, της εστίασης και του τουρισμού (ξενοδοχεία – τουριστικοί πράκτορες). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σεμινάρια, 6 ωρών (+ 1 ώρα για εξετάσεις) σε συνεργασία με τον πιστοποιημένο εκπαιδευτικό οργανισμό WSPC, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης Master of Wine (ο πρώτος Master of Wine στην Ελλάδα) και του τουρισμού. Στο τέλος των σεμιναρίων δίνεται πιστοποίηση σε συνέχεια εξετάσεων».

Και πρόσθεσε «πραγματοποιούνται 10 σεμινάρια ανά έτος με μέσο όρο 10 συμμετέχοντες ανά σεμινάριο. Ανά έτος θα πραγματοποιηθούν 4 σεμινάρια στην Αθήνα, 1 σεμινάριο στη Χαλκιδική, 2 στη Κρήτη, 2 στα νησιά του Αιγαίου (Κω) και 1 στα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα)».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα έχει χρονικό ορίζοντα δυο ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υλοποιηθούν μια σειρά δράσεων (ενημέρωση και εκπαίδευση, διαφήμιση, κλπ), οι οποίες θα βασίζονται και θα μεταδίδονται σε συγκεκριμένα μηνύματα. Τα βασικά προτεινόμενα μηνύματα προς μετάδοση θα βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τις κατευθυντήριες γραμμές της E.Ε. όσον αφορά την ενημέρωση των οίνων ΠΟΠ – ΠΓΕ, καθώς και με τη νομοθεσία της αγοράς/χωρών στόχου.

Τα μηνύματα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τριανταφύλλου, θα παρέχουν πληροφορίες μέσω των οποίων θα αναδεικνύονται τα ανώτερα χαρακτηριστικά των οίνων, η εφαρμογή αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων που αφορούν στην παραγωγή, τις ενδείξεις ποιότητας, την επισήμανση και την εμπορία, οι οποίοι εγγυώνται στους καταναλωτές την ποιότητα και την ιχνηλασιμότητα των προσφερόμενων προϊόντων καθώς και η προτροπή για υπεύθυνη και ασφαλή κατανάλωση οίνου.

«Αποστολή του προγράμματος είναι η καθιέρωση της ελληνικής και παράλληλα κοινοτικής προέλευσης μεταξύ των ποιοτικότερων οινικών προελεύσεων του παγκόσμιου χάρτη και η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών αμπελουργικών περιοχών και γηγενών ποικιλιών, καθώς και η σύνδεση των οινικής ταυτότητας, με την ισχυρή πολιτιστική ελληνική ταυτότητα», υπογραμμίζει η κ. Τριανταφύλλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.