Εννέα σχολεία στην Γιορτή των Γραμμάτων της Νέας Ιερσέης

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλιος Σωκράτους, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, π. Χρήστος Παππάς, κ. Δήμητρα Μπαλτζή, Εκπαιδευτικός της Χρονιάς, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, κ. Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Διευθυντής Γραφείου Εκπαίδευσης Μητροπόλεως και ο κ. Παντελής Φρανγκίσκου, πρόεδρος της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Όαση με όλη την σημασία της λέξεως αποτέλεσε η Γιορτή των Γραμμάτων που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου, 27 Ιανουαρίου 2024 το Γραφείο Παιδείας της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης με επικεφαλής τον Δημοσθένη Τριανταφύλλου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλάι.

Κι αυτό για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με την εορτή αυτή καθ’ εαυτή, καθώς ήταν η πρώτη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων για τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Απόστολο διότι έλαβε χώρα τέσσερις περίπου μήνες μετά την ενθρόνισή του. Ο δεύτερος σχετίζονταν με την συμμετοχή και των εννέα Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων της Βόρειας Νέας Ιερσέης.

Πρόκειται για τα σχολεία των κοινοτήτων του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους, του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον, της Αναλήψεως στο Φέρβιου, του Αγίου Γεωργίου στο Πισκάταγουεϊ, του Αγίου Ανδρέα στο Ράντολφ, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλαϊ, των Αγίων Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ρόζλαντ, του Αγίου Δημητρίου στο Γιούνιον και του Αγίου Νικολάου στο Γουάικοφ της Νέας Ιερσέης.

Η χορωδία και η ορχήστρα του Ελληνικού Γυμνασίου της Αναλήψεως του Σωτήρος στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

Ο τρίτος λόγος σχετίζονταν με το γεγονός ότι κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Παιδείας και συνάμα διευθυντής του σχολείου της Αναλήψεως στο Φέρβιου Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ο οποίος γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, οι διευθυντές, οι δάσκαλοι και οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς του, καθώς για μισό και πλέον αιώνα έχει διδάξει τόσο στα κοινοτικά σχολεία ξεκινώντας από το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας μέχρι και το δημόσιο αμερικανικό σχολείο.

Είναι ταυτόχρονα και ο ιδρυτής του πρώτου Γυμνασίου της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης. Πρόκειται για το Γυμνάσιο της Αναλήψεως του Σωτήρος που πέρσι γιόρτασε την 15η επέτειο.

Ο τέταρτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι απονεμήθηκε το Βραβείο «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς» του «Εθνικού Κήρυκα» στην δασκάλα του Φέρβιου Δήμητρα Μπαλτζή.

Η κ. Δήμητρα Μπαλτζή σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Απόστολο και τις κόρες της Ελισάβετ, αριστερά και Μαρία Μπαλτζή Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

Το Γυμνάσιο του Φέρβιου, στην πραγματικότητα, είχε την τιμητική του όχι μόνο λόγω της τιμώμενης, αλλά και λόγω του κεντρικού ομιλητή, του κ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου, καθώς επίσης και λόγω του γεγονότος ότι η χορωδία ήταν η μόνη που ερμήνευσε τα τραγούδια με την συνοδεία της ορχήστρα υπό την διεύθυνση της Ερασμίας Βουκελάτου.

Τόσο οι ομιλίες του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κ. Αποστόλου, όσο και η κεντρική ομιλία του κ. Τριανταφύλλου εστιάστηκαν  στην ζωή και στο έργο των Τριών Ιεραρχών και των ελληνικών γραμμάτων και εξέπεμψαν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον της ελληνικής παιδείας στις κοινότητας της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.

Αναφερόμενος στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών ο κεντρικός ομιλητής, Δημοσθένης Τριανταφύλλου ανέφερε ότι «οι Τρεις Ιεράρχες ήταν αυτοί που έκαναν την σύνδεση, την ένωση, το γεφύρωμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής θεολογικής σκέψης».

Η τιμώμενη, κ. Δήμητρα Μπαλτζή, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, και ο διευθυντής Δημοσθένης Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

«Είναι λαμπεροί φάροι σοφίας και ευσέβειας, επηρέασαν βαθιά την πορεία της χριστιανικής σκέψης και πρακτικής. Οι διδασκαλίες τους συνεχίζουν να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν στο πνευματικό μας ταξίδι.

Η ελληνική λογοτεχνία αρχίζει με τον πατέρα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τον μεγάλο Όμηρο, ο οποίος έγραψε δύο αριστουργήματα, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε την ένδοξη αυτή ιστορία μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.