Ενημερωτική ημερίδα για ιατρικά θέματα από την Φιλόπτωχο του Καθεδρικού του Μανχάταν

Αναμνηστική φωτογραφία απο την εκδήλωση με στόχο την υγεία και την υγιεινή, που διοργάνωσε η Φιλόπτωχος του καθεδρικού της Αγίας Τριάδας. Διακρίνονται απο αριστερά: η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη, η κ. Ραλλού Ζερβουδάκη, η δρ. Λωρέιν Χρυσομάλλη-Βαλασιάδη, η κ. Ουρανία Σούμα, η κ. Βίλυ Αποστολάτου, η Δρ. Χέλεν Γκουζούλη, η κ. Στέφανι Παντελίδη, η κ. Κάθριν Μουτούση και η Δρ. Κάθι Οικονόμου. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για ιατρικά θέματα που ενδιαφέρουν τις γυναίκες και αφορούν την έγκαιρη πρόληψη οργάνωσε η Φιλόπτωχος του Καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Οικογένειας Χιώτη» με μεγάλη συμμετοχή κυριών.

Στο δυναμικό των τριών επιστημόνων ομιλητριών, της Λορέιν Χρυσομάλη, της Στέλλας Λυμπέρη και της Κάθριν Οικόνομου που πριν λίγο καιρό παρουσίασαν τα θεματά τους στο Προξενείο (σε εκδήλωση των Θυγατέρων της Πηνελόπης) προστέθηκε μια ακόμη γιατρός η κ. Χέλεν Γκουζούλη και όλες μαζί, ενημέρωσαν διεξοδικά το κοινό για θέματα όπως οι καρδιοπάθειες και η πρόληψη, ο καρκίνος και οι θεραπείες του και η Οστεοπόρωση. Ηταν μια ημερίδα άρτια οργανωμένη με στόχο την σωστή και επίκαιρη ενημέρωση του κοινού.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Στέφανι Παντελίδη καλοσώρισε τις ομιλήτριες και το κοινό και αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης. Ανακοίνωσε επίσης τις επόμενες εκδηλώσεις της Φιλοπτώχου. Ετσι, είπε, ότι τον ερχόμενο Μάιο, στο ετήσιο ανοιξιάτικο γεύμα της Φιλοπτώχου θα παρευρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Οι επιστήμονες – ιατροί που μίλησαν στη ενημερωτική ημερίδα. Απο αριστερά: Δρ. Χ. Γκουζούλη, Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη, Δρ. Στέλλα Λυμπέρη και Δρ. Κάθυ Οικονόμου. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS.

Η κ. Καθρίν Μουτούση, πρώην πρόεδρος και υπεύθυνη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις δράσεις της Φιλοπτώχου και υπογράμμισε ότι η Φιλόπτωος του καθεδρικού μετέχει ενεργά στα προγράμματα της Εθνικής Φιλοπτώχου και πρόσφατα πρόσφερε 5 χιλιάδες δολάρια για το Ιατρικό Ταμείο Παιδιών που δόθηκε στο Σικάγο. Παράλληλα η Φιλόπτωχος εξακολουθεί να συνεισφέρει για τους απόρους και ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά τον Κυριακάτικο καφέ στον καθεδρικό. Σε συνεργασία δε, με την Εκκλησία Τζαν Χας, συνεισφέρει στο πρόγραμμα «Feed the Hungry», κάθε Τρίτη στο οποίο προσέρχονται πάνω απο 150 άστεγοι. Η συνεργασία για  το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1979 με πρωτοβουλία της Φιλοπτώχου.

Την Δρ. Χέλεν Γκουζούλη παρουσίασε η κ. Βίλυ Αποστολάτου και στην συνέχεια η κ. Γκουζούλη, αναφέρθηκε στην σημασία της Χοληστερίνης, τους κινδύνους από την ύπαρξη υψηλής χοληστερίνης σε ότι αφορά τις καρδιοπάθειες. Όπως ανέφερε, η περίφημη δίαιτα της Μεσογείου βοηθάει και σε συνδυασμό με το χάπι για την καταπολέμηση της χοληστερίνης, μπορούν να κρατήσουν τους πάσχοντες σε καλή υγεία. Και όλα αυτά βέβαια με την σωστή εξάσκηση του σώματος.

Ταυτόχρονα η κ. Γκουζούλη αναφέρθηκε στην πάθηση του διαβήτη και τόνισε ότι θα πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να κάνουμε τα εμβόλια που προτείνουν οι γιατροί για τις ηλικίες πάνω από τα 65 χρόνια και ειδικότερα για την γρίπη, την πνευμονία, τον έρπη (shingles) και τον Τέτανο.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου του Καθεδρικού κ. Στέφανι Παντελίδη. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

Την Δρ. Λορέιν Χρυσομάλλη παρουσίασε η κ. Ραλλού Ζερβουδάκη. Η κ. Χρυσομάλλη αναφέρθηκε διεξοδικά στις καρδιοπάθειες και επεσήμανε ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα όπως οι άνδρες σε ό,τι αφορά τις καρδιοπάθειες. Επίσης η κ. Λορέιν επεσήμανε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας της πρόληψης του Καρκίνου και θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Σε ό,τι αφορά τις οδηγίες για την πρόληψη η κ. Χρυσομάλλη τόνισε ότι το πρώτο τέστ Παπανικολάου γίνεται στην ηλικία των 21 ετών και το τελευταίο στην ηλικία των 65 ετών. Κι αν ακόμα δεν χρειάζεται να κάνετε το τεστ θα πρέπει να κάνετε μια ετήσια επίσκεψη στον γιατρό σας.

Σε ότι αφορά την μαστογραφία (mammogram) η κ. Χρυσομάλλη ενημέρωσε ότι θα πρέπει να το κάνετε στην ηλικία των 40 ετών. Η κ. Χρυσομάλλη κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να συνηδειτοποιήσουμε την ανάγκη για εμβολιασμό εναντίον του ιού HPV ή στα ελληνικά  ιός των Κονδυλομάτων.

Η Δρ. Στέλλα Λυμπέρη που ακολούθησε  αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην πρόληψη του καρκίνου της Μήτρας και στα σημάδια που μας οδηγούν στην διάγνωσή του καθώς και στην θεραπεία. Είναι υπογράμμισε ο πιο συνηθισμένος γυναικολογικός καρκίνος, όμως σήμερα το 80%  των ασθενών παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης για πάνω απο 5 χρόνια.

Άποψη του κοινού που παρακολούθησε την ενημερωτική ημερίδα για ιατρικά θέματα που αφορούν την υγεία και την υγιεινή των γυναικών. Φωτογραφία: ΕΤΑ / PRESS

Το πιο σημαντικό που ανέφερε η κ. Λυμπέρη είναι ότι ο γιατρός που θα κάνει την εξέταση να είναι πρώτα καλός ακροατής και επίσης να έχει πάνω του ανθρωπιά.

Η τέταρτη ομιλήτρια η δρ. Κάθι Οικόνομου, αφυπηρέτησε τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο οι περγαμηνές της στο διάστημα της πολύχρονης καριέρας είναι εξαιρετικές, καθώς αντιμετώπισε πολλές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο στις Ωοθήκες. Τον δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες. Μία στις 78 γυναίκες θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτή την μορφή καρκίνου, ανέφερε και μόνο το 2018 παρουσιάστηκαν 22. 240 νέες διαγνώσεις.

Για τους λόγους αυτούς επεσήμανε είναι σημαντικό να γνωρίζει η κάθε γυναίκα την οικογενειακή της ιστορία. Και αν σε μια οικογένεια υπάρχουν 2 ή περισσότερες διαγνώσεις για καρκίνο του μαστού τότε είναι αρκετές για να προχωρήσει κάποιος σε γενετικό τεστ.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.