ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διδακτική και ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο όμιλος «Markou Global Legal Group» το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς παρείχε την δυνατότητα στο ακροατήριο να αποκτήσει σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν την γενέτειρα, τον απόδημο ελληνισμό καθώς επίσης και τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με τις συναλλαγές των ομογενών με το ελληνικό δημόσιο.
Η εκδήλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε χώρα διαδικτυακά και στην κυριολεξία ένωσε τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η συνεργασία της προέδρου του ομίλου, κ. Μαρίας Μάρκου με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, παρείχε την δυνατότητα στους ακροατές να ενημερωθούν και για τα θέματα της ελληνικής παιδείας και το πρωτοποριακό αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην ομογένεια.
Τα παιδιά των ομογενών που μέχρι χθες πήγαιναν σε ιατρικές σχολές τρίτων χωρών τώρα πλέον θα μπορούν να σπουδάζουν στην γενέτειρα και να ακολουθήσουν τα χνάρια των ομογενών γιατρών που προ τριών περίπου δεκαετιών επέστρεψαν στην γενέτειρα για τις ιατρικές σπουδές τους και έχουν λαμπρή σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Δρ. Ανδρέας Κοσμάτος, ο Δρ. Ιωάννης Πιλαβάς και άλλοι.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), κ. Πάνος Κουάνης, ο υπεύθυνος για στρατολογικά θέματα στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης ταγματάρχης Ανδρέας Ρουκάς, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής Στέλλα Κοκόλη και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Κωτσής. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα. Κωνσταντίνος Κούτρας.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο συνεργάτης του Ομίλου στην Αθήνα, Ανδρέας Κυριακόπουλος.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Μαρία Μάρκου και το ενδιαφέρον της για την παιδεία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την υφυπουργό Τουρισμού και τον γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη, που συμμετείχαν στιος διαδικτυακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε τον τελευταίο χρόνο η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και προλίαναν το έδαφος για την δημιουργία παγκόσμιας συνοσπονδίας εκπαιδευτικών.
Εκτενή αναφορά έκανε στα προγράμματσα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού και του Υπουργείου Παιδείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αγγλόφωνο πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ θα παράσχει την δυνατότητα στα παιδιά της ομογένειας να σπουδάσουν Ιατρική στην Ελλάδα.
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη μίλησε από το Ζαγόρι της Ηπείρου με φόντο το Πάπιγκο και ευδιάθετη, όπως πάντα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, καθώς επίσης και την τουριστική εκπαίδευση για την αξιοποίηση όλων των μορφών τουρισμού και την επέκταση της τουριστικής περιόδου και στις 365 ημέρες του χρόνου.
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
«Η Ελλάδα ξεπερνά το φράγμα των 6 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Επίσης, τρέχουν ειδικές επιχειρήσεις εμβολιασμού στα νησιά μας. Τα πολύ μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Σε άλλα νησιά, όπως η Πάρος και η Μύκονος, έχουμε κράτηση 100% για ραντεβού εμβολιασμών. Συγκεκριμένα εκεί είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson», τόνισε η κ. Ζαχαράκη.
Εκτενή αναφορά έκανε και στις απ΄ευθείας πτήσεις από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ρεύμα των ομογενών και Αμερικανών τουριστών θα είναι μεγαλύτερο από πέρσι.
Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στον ρόλο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αποδήμων και μεταξύ άλλων τόνισε: «Γίνεται πλέον η επανεκκίνηση μιας συνεκτικής πολιτικής για τους Έλληνες της Διασποράς. Σύμφωνα με το νέο νόμο του Υπουργείου μας, στο άρθρο 249, αναβαθμίζουμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Απόδημων Ελλήνων, το οποίο θα αναλάβει πλέον και δια ζώσης και μέσω τηλεκλήσεων να εξυπηρετεί τους ομογενείς σε όλα τους τα θέματα, όπως ιθαγένειας, φορολογίας κτλ».
Εκτενή αναφορά έκανε στην ίδρυση του αγγλόφωνου προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στην προσθήκη της Μυθολογίας στο πρόγραμμα στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.staellinika.com σε συνεργασία και με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
«Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα διοργανώσουν το Θερινό Σχολείο, το οποίο θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσουλάκης υπενθυμίζοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των Προξενικών Αρχών θα αλλάξουν τα δεδομένα στην επικοινωνία των αποδήμων με τις κρατικές υπηρεσίες.
Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, αναφέρθηκε στη σημασία των επικαιροποιημένων ληξιαρχικών εγγραφών, αναφέροντας πως δίνεται μια επιπλέον δυνατότητα σε ομογενείς νεότερων γενεών που δεν έχουν ακολουθήσει τη ροή, να αποδείξουν την ελληνική καταγωγή τους, μέσω του άρθρου 10.
«Μπορεί κάποιος να ζητήσει να γίνει Έλληνας πολίτης ως μέλος της Διασποράς. Αυτό που χρειάζεται, εκτός από τα κατάλληλα έγγραφα, είναι και μια συνέντευξη με τον εντεταλμένο διπλωματικό υπάλληλο, όπου και θα αποδείξει την σύνδεσή του με την Ελλάδα. Αυτός ο φάκελος θα σταλεί στην Ελλάδα και θα προχωρήσει η διαδικασία. Είναι σημαντικό για τους ομογενείς που δεν μπορούν να ανασυνθέσουν το οικογενειακό τους δέντρο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Ιθαγένειας.
Ο Ταγματάρχης Αδρέας Ρόκας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εγγραφής των παιδιών των ομογενών στο Μητρώο Αρρένων και ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την καταχώρηση κάποιου ως Μόνιμου Κάτοικου Εξωτερικού.
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Κωτσής ανέφερε ότι σήμερα οι δικηγόροι έχουν αυξημένη και ευκολότερη πρόσβαση στα ληξιαρχεία, γεγονός που θα τους διευκολύνει, μεταξύ άλλων, και στην εξυπηρέτηση συναφών ζητημάτων των ομογενών.
Η πρόεδρος του Ομίλου Μαρία Μάρκου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι η σημερινή είναι η πρώτη για την εποχή του κορωνοϊού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα που σχετίζονται με τις ληξιαρχικές πράξεις, τα κληρονομικά ζητήματα, καθώς επίσης και τα θέματα που σχετίζονται με την διαχείρηση των περιουσιών των ομογενών στην γενέτειρα και τις συναλλαγές με το δημόσιο.