Εκδήλωση υψηλού επιπέδου στον ΟΗΕ: Η ρητορεία μίσους στην ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων

0
Η αφίσα της εκδήλωσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη διοργάνωσε την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 διαδικτυακή εκδήλωση υψηλού επιπέδου, με θεματική τις επιπτώσεις της ρητορείας μίσους στην ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων (2/11), σε συνεργασία με την UNESCO και σε συντονισμό με τους συμπροέδρους της Ελλάδας (Γαλλία και Λιθουανία) στην Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Επίσης, η Ελλάδα ήδη προωθεί, στο πλαίσιο των εργασιών της Τρίτης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, σχέδιο Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την προστασία των δημοσιογράφων.

Κατά το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από το διαδικτυακό κανάλι των Ηνωμένων Εθνών (UN WEB TV), συμμετείχαν, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ομού με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Guterres, o Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, κ. Abdulla Shahid, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, κ. Mantas Adomenas.

Επίσης, συμμετείχαν η Πρέσβυς της Γαλλίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κα Delphine Borione, και σε απευθείας σύνδεση η Πρέσβυς των ΗΠΑ και στέλεχος της αμερικανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα ΗΕ κα Elisabeth Millard (Senior Advisor for European and Eurasian Affairs, μία εκ των Αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων των ΗΠΑ).

Αναλυτικότερα, ο ΓΓ των ΗΕ υπογράμμισε ότι η παρεμπόδιση στην ενημέρωση διά της επίθεσης κατά των δημοσιογράφων υπονομεύει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου και υποστήριξε ότι η πανδημία αλλά και η παραπληροφόρηση συνέτειναν στην επίρρωση του φαινομένου. Τέλος, κάλεσε για απονομή δικαιοσύνης για τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και σε διατήρηση της παρακαταθήκης τους, ενώ παρότρυνε τα κ-μ των ΗΕ να ερευνήσουν λυσιτελώς συναφή εγκλήματα.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, από πλευράς του, υπογράμμισε τη σημασία της λειτουργίας της «τέταρτης εξουσίας» στη σύγχρονη κοινωνία και τόνισε ιδιαίτερα την έμφυλη διάσταση των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων, με τη σημαντική αύξηση των γυναικών θυμάτων, ιδίως στο διαδίκτυο. Υποστήριξε, συμπερασματικά, ότι υφίσταται συλλογική υποχρέωση για την υπεράσπιση των γυναικών, συμφώνως με το καθήκον για προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της προάσπισης της ισότητας των φύλων.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο των δημοσιογράφων στην παρουσίαση και επεξήγηση των παγκόσμιων μετασχηματισμών και μεταβάσεων, όπως, λ.χ. σε οικολογικό, τεχνολογικό και επιδημιολογικό επίπεδo. Τόνισε τις προσπάθειες της UNESCO για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των εγκλημάτων εναντίον τους, με ιδιαίτερη αναφορά στο οικείο σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών, και στο συναφές επιμορφωτικό πρόγραμμα του νομικού κόσμου.

Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών παρουσίασε ο Διευθυντής της UNESCO αρμόδιος για την ελευθερία της έκφρασης, κ. Guy Berger, επαινώντας τη χώρα μας για τον σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της εν προκειμένω θεματικής εντός των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και αναδεικνύοντας την καθοριστική συμβολή της Ελλάδας στη σχετική Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Υπουργός κ. Δένδιας τόνισε τη σημασία της ελευθερίας του λόγου, καθώς βιώνουμε, εξάλλου τις επιπτώσεις στην άμεση γειτονία μας – κάνοντας σχετικές αναφορές στη γείτονα. Υπογράμμισε ότι το δικαίωμα των γυναικών να είναι ασφαλείς και να μην υφίστανται έμφυλη βία πρέπει να προστατεύεται επαρκώς. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, από κοινού με πυρήνα κρατών, υποβάλλει προς έγκριση στη ΓΣ το σχετικό Ψήφισμα για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας, αλλά και την πρόσφατη επικύρωση εκ μέρους της χώρας μας της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Ενθάρρυνε τις χώρες που δεν το έχουν πράξει, να την επικυρώσουν. Περαιτέρω, επεσήμανε ότι η πληροφόρηση αποτελεί δημόσιο αγαθό, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των πολιτών, και καθιστά δυνατή τη συμμετοχή στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη υιοθέτησης προσέγγισης στην προστασία των δημοσιογράφων που θα λαμβάνει περισσότερο υπόψη τη διάσταση του φύλου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση δημοκρατικών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Ως επικεφαλής της διοργανώτριας Αρχής της εκδήλωσης, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Πρέσβυς κα Μαρία Θεοφίλη, εκκλήθη να πραγματοποιήσει την εισαγωγική παρέμβαση, κατά την οποία τόνισε τη συμμετοχή του ΟΗΕ στην εκδήλωση στο υψηλότερο επίπεδο, και διά σύσσωμης της ηγεσίας του, καθώς και την εθνική συμμετοχή, διά του κ. Υπουργού Εξωτερικών, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στις συναφείς, και δη θεσμικές, προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, ο Ειδικός Εισηγητής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών/ΟΑΚ για την ελευθερία της έκφρασης, κ. Pedro Vaca, παρουσίασε την κοινή δήλωση των ΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΟΑΚ και της Αφρικανικής Επιτροπής ΑΔ και Δικαιωμάτων των Λαών σχετικά με τους πολιτικούς και την ελευθερία της έκφρασης (20.10.2021), διά της οποίας υπογραμμίζεται η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας και του πολιτικού κόσμου στην καταπολέμηση της ρητορείας μίσους εναντίον των εκπροσώπων του Τύπου.
https://www.oas.org/en/iachr/expression/showarticle.asp?lID=1&artID=1215

Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η γνωστή Κολομβιανή ακτιβίστρια δημοσιογράφος Jineth Bedoya, η οποία απήχθη το 2000 από παραστρατιωτική οργάνωση και υπέστη βασανιστήρια, και την οποία δικαίωσε πλέον πρόσφατα το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η κα Bedoya έχει τιμηθεί τόσο με το Παγκόσμιο Βραβείο Δημοσιογράφων της UNESCO (2020), όσο και με το Βραβείο Ανάδειξης ως κορυφαία Γυναίκα Θάρρους το 2012 από την τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, κα Michelle Obama, και την τότε Α/ΥΠΕΞ, κα Clinton.
https://www.cbsnews.com/news/jineth-bedoya-journalist-rape-torrture-colombia-responsible-court-ruling/

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η επιφανής δημοσιογράφος Khadija Patel (Ν. Αφρική), νεοεκλεγείσα (Σεπτέμβριος 2021) επικεφαλής του εδρεύοντος στη Βιέννη εγνωσμένου κύρους Διεθνούς Ινστιτούτου ΜΜΕ (International Press Institute). Τέλος, σε διαδραστική συζήτηση συμμετείχαν εξέχοντα μέλη των διεθνώς γνωστών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (κα Vincent, Γενική Διευθύντρια διεθνούς προβολής) και Article 19. Οι ανωτέρω τοποθέτησαν τους δημοσιογράφους στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, προσεγγίζοντας τη θεματική της εκδήλωσης υπό το πλέον αυθεντικό και αντιπροσωπευτικότερο πρίσμα των εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης από τη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας με τη συμμετοχή στην εκδήλωση του κ. Υπουργού Εξωτερικών και τη συμμετοχή απάσης της ηγεσίας των Ηνωμένων Εθνών, συνέβαλε στη σημαντική προβολή του ρόλου της χώρας μας, σε μία θεματική άμεσης προτεραιότητας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στην εμφάνεια της Ελλάδας υπό το φως της υποψηφιότητάς μας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2025-2026).

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.