Ειλικρινής συνομιλία Ανδρου Κυπριανού με προέδρους Κυπριακών Οργανώσεων (βίντεο)

0
Σε πρώτο πλάνο ο Άντρος Κυπριανού.

ΝΕΑΥΟΡΚΗ. Ειλικρινής και εγκάρδια ήταν η συνομιλία που είχε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού το βράδυ της Τρίτης με τους ηγέτες των Κυπριακών οργανώσεων, της Ομοσπονδίας και της ΠΣΕΚΑ. Η συνομιλία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής στην Αστόρια και ήταν κεκλεισμένων των θυρών.

Αμέσως μετά οι προαναφερόμενοι φορείς παρέθεσαν δείπνο στο εστιατόριο «Διόνυσος» προς τιμή του κ. Κυπριανού, του Γιώργου Λουκαΐδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, του Τουμάζου Τσιελεπή, μέλους του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και Μαρίνα Σάββα, Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στο δείπνο παρέστησαν επίσης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος και μέλη της κυπριακής διπλωματικής αποστολής,

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ καλωσόρισε τον κ. Κυπριανού και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας και εστίασε την προσοχή του στον αγώνα της ομογένειας για το Κυπριακό. Υπενθύμισε ότι οι ομογενείς δεν έχουν κόμματα, ότι «κόμμα τους είναι η Κύπρος» και ότι υποδέχονται όλους τους προέδρους, υπουργούς και πολιτικούς αρχηγούς με την ίδια θέρμη.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=dp4VbqytUu8″ width=”400″ height=”300″ https=”yes”]

«Δική μας επιθυμία και στόχος είναι να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κρίστοφερ.

Αναφερόμενος στον αγώνα που δίνουν για 44 χρόνια στην Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι έχει ως στόχο να μετριαστούν τα αρνητικά αποτελέσματα μιας πολιτικής που για χρόνια ευνοούσε την Τουρκία.

Παράλληλα τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα από τις επαφές τους στην Ουάσινγκτον διαφαίνεται μία αλλαγή, κυρίως εξ αιτίας της στάσης του Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μία ευκαιρία για ριζική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού καλωσόρισε τον κ. Κυπριανού και εστίασε την προσοχή στην καταγραφή των αποδήμων Κυπρίων και τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει πολλαπλώς αυτό το έργο.

«Είσαστε μαζικοί πρεσβευτές της Κύπρου στις χώρες τις οποίες ζείτε και μπορείτε να διαδραματίσετε ένα σημαντικότατο ρόλο με τις επαφές τις οποίες έχετε στη χώρα που ζείτε» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για τους αγώνες της ομογένειας για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι διαπιστώνουν μια στροφή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι προφανές ότι οι σχέσεις τις οποίες έχουν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ με την Τουρκία, τις σπρώχνουν στο να στρέψουν το ενδιαφέρον της πρωτίστως προς το Ισραήλ – σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο – και βέβαια στην Ελλάδα, στην οποία προσπαθεί να αναθέσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια».

Πρόσθεσε ότι του προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Σλοβενίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Δε νομίζω ότι το είπε τυχαία. Το είπε κατόπιν πολλών ενεργειών οι οποίες γίνονται».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν έχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν και το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Εμάς όμως, μας ενδιαφέρει και το πώς θα επιχειρηθεί να γίνει αυτό το πράγμα. Διότι ακούγονται διάφορες κουβέντες από διάφορες πλευρές. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι κατά την άποψή μας θα ήταν λάθος η Κυπριακή Δημοκρατία να προσδεθεί στο ένα, ή σε οποιοδήποτε άλλο άρμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτιζε πάντοτε. Να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους λαούς της γειτονιάς στην ευρύτερή μας περιοχή και φιλικές σχέσεις με όλου ανά το παγκόσμιο».

Είπε πως οι αποκλεισμοί σε κάποιες συνεργασίες δεν διευκολύνουν στο να προωθηθεί η ειρήνη και η συνεργασία που κατά την άποψή μας είναι το ζητούμενο για την ευρύτερη περιοχή. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να συντηρούν τις αντιπαραθέσεις, τις τριβές και τελικά καταλήγουν σε εστίες ανάφλεξης συγκρούσεων μεταξύ χωρών.

«Γι’ αυτό ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε πρέπει να είναι ο δρόμος της ειρήνης, που θα φέρει τη σταθερότητα, την ευημερία και την ανάπτυξη για τους λαούς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής».

Αναφερόμενος για την Τουρκία, είπε ότι έχουμε να κάνουμε με μία χώρα η οποία πόρρω απέχει από τη δημοκρατική λειτουργία.

«Η Τουρκία όπως και πολλές άλλες χώρες του αραβικού κόσμου δεν λειτουργούν με δημοκρατικό κόσμο, όπως λειτουργούμε εμείς», είπε, προσθέτοντας  πάντως ότι και στην περίπτωση των δυτικών χωρών πολλές φορές διαπιστώνουμε υποκρισία και τα συμφέρονται να καθορίζουν την εξωτερική πολιτική χωρών.

«Αλλά το γεγονός ότι λειτουργούν αντιδημοκρατικά, αυτό επωμίζει τη διαχείριση κάποιων θεμάτων στους ώμους κάποιων προσωπικοτήτων στις χώρες αυτές και στην περίπτωση της Τουρκίας, στον Ερντογάν».

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν δύσκολο αντίπαλο, όπως και την Τουρκία.

«Είναι προκλητική, επιθετική, απειλητική σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχει επεκτατικές βλέψεις και αυτό μας καθιστά υπεύθυνους να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Να είμαστε συνεπείς στους στόχους τους οποίους καθορίσαμε, να μην έχουμε παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, εάν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας».

Πρόσθεσε ότι με τους Τουρκοκύπριους έχουμε πάρα πολλά κοινά κι αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό θα μπορούσαμε να ζήσουμε και σήμερα το ίδιο καλά, όπως στο παρελθόν.

«Γι’ αυτό θεωρούμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Διαπραγματεύσεις όμως οι οποίες θα διεξάγονται πάνω στη συμφωνημένη βάση και έχοντας ως στόχο την κατάληξη την οποία καθορίζουν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε να συζητήσουμε οποιανδήποτε άλλη λύση εκτός της λύσης της ομοσπονδίας. Ούτε για δύο κράτη συζητούμε, ούτε για συνομοσπονδία. Θεωρούμε ότι και οι δύο είναι καταστροφικές για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό και επιμένουμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, όσον δύσκολη και να είναι, για την εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με την πολιτική ισότητα και θα θέματα διακυβέρνησης, αλλά και την επίσκεψή του στην Άγκυρα και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.