Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο

1
Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στην Καλλιμασιά της Χίου. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο στην Καλλιμασιά της Χίου το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, παρουσία δεκάδων μαστιχοπαραγωγών και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

«Σήμερα γράφουμε μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της μαστίχας και μία από τις σημαντικότερες του ελληνικού συνεργατισμού» ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Γανιάρης, πρόεδρος Κέντρου Έρευνας Μαστίχας (ΚΕΜ). «Τείνουμε χείρα συνεργασίας στην ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τη μαστίχα και καλούμε την πολιτεία να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων δραστηριοτήτων όπως η παρούσα» υπογράμμισε ο κ. Γαννιάρης και συμπλήρωσε: «Ο δρόμος που σήμερα ανοίγουμε επανατοποθετεί τη μαστίχα και τα παράγωγά της με ευνοϊκότερους όρους στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οδηγεί με ασφάλεια στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και καλούμε τους Έλληνες συνεταιριστές να τον περπατήσουμε μαζί». Μάλιστα, από το βήμα ευχαρίστησε τους μετόχους του ΚΕΜ και συγκεκριμένα την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ποσοστό 36%), MEDITERRA (36%), IASIS PHARMA (20%), PHARMA Q (4%) και PHARMAGNOSE (4%).

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Κέντρου έρευνας Μαστίχας η ΕΜΧ «μπαίνει σε καινούργια αναπτυξιακή χρονιά, μια τροχιά μεγαλύτερης εξωστρέφειας, περαιτέρω καθετοποίησης και επιστημονικής τεκμηρίωσης».

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Κωνσταντίνος Παχής, πρόεδρος IASIS PHARMA σημείωσε ότι το ΚΕΜ αποτελεί σπάνιο παράδειγμα σύμπραξης πέντε διαφορετικών οργανισμών με συμπληρωματικούς σκοπούς και στη βάση της δημιουργίας μιας κιβωτού της γνώσης και της έρευνας σε σχέση με τη φαρμακευτική διάσταση της μαστίχας Χίου. «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο διεθνούς εμβέλειας που θα αποτελέσει επιστημονικό κόμβο από τον οποίο θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία και τη χώρα» ανέφερε.

Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος ΚΕΜ αναφέρθηκε στο όραμα να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την ακαδημαϊκή συζήτηση και την επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το έργο είχε χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ αλλά ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ ενώ η κύρια κατασκευαστική περίοδος κράτησε 18 μήνες.

Τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας τελέσθηκαν από τον Sir Μενέλαο Πάγκαλο, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της AstraZeneca. Στο πλαίσιο των εγκαινίων τιμήθηκε η ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου για την αποφασιστική συνεισφορά της στη χρηματοδότηση του έργου. Όπως τόνισε η κ. Καλογήρου «το γεγονός ότι έγινε πράξη το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο λόγω της σύμπραξης δυνάμεων της επιστημονικής και της επενδυτικής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς, αλλά κυρίως γιατί δίνονται οι δυνατότητες και ανοίγουν νέες προοπτικές για το διαμάντι της Χίου, που δεν είναι άλλο από τη μαστίχα»

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι έργο εμβληματικό, για τη Χίο και τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και έργο ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμών αφού σε αυτό συμπυκνώνονται οι μελλοντικές προσδοκίες της Μαστίχας. Όραμα των ιδρυτικών μετόχων είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ερευνητικός φορέας που θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως γέφυρα γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.

Κοινή πεποίθηση των μετόχων και της διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας στο παζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (εργοστάσιο ΕΛΜΑ, ίδρυση mastihashop, ίδρυση Μουσείου Μαστίχας) το κομμάτι της εφαρμοσμένης έρευνας σε συνέχεια της αυτοχρηματοδοτούμενης επιστημονικής έρευνας που έχει αρχίσει από την ΕΜΧ και τις θυγατρικές της τα τελευταία 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Οτιδήποτε συντελεί εις την τοπική ανάπτυξη,
    είναι πλεονέκτημα πρωτίστως για τους
    παραγωγούς και φυσικά για την τοπική και
    Πανελλήνια οικονομία.
    Ήδη αργήσαμε πολύ , αυτό έπρεπε να είχε γίνει
    πριν από πολλά χρόνια. Πολλές φορές είχα γράψει
    στον τοπικό και ομογενειακό τύπο πως η Μαστίχα
    θα πρέπει επίσημα να γίνει και τυπικά( επιστημονικά ) φάρμακο και όταν αυτό επιτευχθεί
    ο Σίσυφος …… θα ξεπεράσει την κορυφή και θα
    βρεθεί στην άλλη πλευρά. Όμως τα νέα είναι ευήκοα και ισχύει το κάλια αργά παρά ποτέ, φτάνει να ικανοποιηθούν πρωτίστως οι παραγωγοί. Ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει η
    Χίος μας να πέσει στα χέρια των Τούρκων.
    Εύχομαι ευόδωση και θηλυκότητα των προγραμματιστών .
    Από την Νέα Υόρκη με αγάπη,
    Στέλιος Τάτσης ( μαστιχοπαραγωγός)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.