Το Διαχρονικό Μουσείο στην Τήλο εγκαινίασε στις 27/7 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, της Δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά και των κατοίκων του νησιού. Όπως ενημερώνει σημερινή (28/7) ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το έργο της ανέγερσης του κτηρίου και της δημιουργίας του Μουσείου στο Μεγάλο Χωριό -σε οικόπεδο που δωρίθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου- υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού δια των αρμοδίων Υπηρεσιών του, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ.
Στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα από όλο το νησί, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα κατοίκησης του νησιού, από την Ύστερη εποχή του Χαλκού (1600-1500 π.Χ.), την Κλασική και Ελληνιστική περίοδο (1050 π.Χ.- 1ος αι. μ.Χ.), την Ύστερη Αρχαιότητα, τη Βυζαντινή και την Ιπποτική περίοδο και τα Μεταβυζαντινά χρόνια.
Κεραμικά κύπελλα από τη θέση «Γαρίπα», στα νοτιοδυτικά του Μεγάλου Χωριού, που χρονολογούνται στην πρωιμότερη φάση της Ύστερης εποχής του Χαλκού (1600-1500), αγγεία της ίδιας περιόδου από τη θέση «Λακκιά», που παραδόθηκαν από τον π. δήμαρχο του νησιού Γρηγόριο Καμμά, επιγραφή από το Ασκληπείο της Κω, με τον όρκο των Τηλίων του 4ου αι. π.Χ, που μαρτυρά την παρέμβαση Κώων δικαστών για τη διευθέτηση κάποιας πολιτικής κρίσης στην Τήλο, κτερίσματα από τους τάφους των αρχαίων νεκροπόλεων και ευρήματα από περιστασιακές έρευνες, επιτύμβιες στήλες και γλυπτά, είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα της Συλλογής.
Η Ύστερη Αρχαιότητα και η στροφή στον χριστιανισμό εκπροσωπούνται από νομίσματα και αρχιτεκτονικά μέλη από τις πρωτοβυζαντινές βασιλικές του νησιού, ενώ η Βυζαντινή, η Ιπποτική και Μεταβυζαντινή περίοδος από νομίσματα, εκκλησιαστικά σκεύη και φορητές εικόνες, ως χρησιδάνειο της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου, καθώς και ένα μουσουλμανικό φιρμάνι, δωρεά του Νικολάου Καμμά.
“Είναι μεγάλη και σημαντική μέρα σήμερα γιατί το να αποδίδεις σε μια τοπική κοινωνία ένα μουσείο συνιστά μέρα γιορτής, πρωτίστως για τους κατοίκους του τόπου, οι οποίοι είναι οι φορείς του πολιτισμού, που εκτίθεται στο Μουσείο, αλλά και για την οικογένεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό το Μουσείο δεν θα υπήρχε χωρίς τη δουλειά και τη φροντίδα των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού στα νησιά μας, στο νησί της Τήλου, και αν δεν υπήρχε η άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τον Δήμο.
Ο καθένας, σύμφωνα με την αρμοδιότητά του, έκανε το μέγιστο και ο συνδυασμός των πράξεών μας οδήγησε στον κοινό μας στόχο: Στο να εγκαινιάζουμε, σήμερα, στο να αποδίδουμε στο νησί, στους Τηλιακούς και στις Τηλιακές, το Διαχρονικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό τους Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα από το νησί τους, τα οποία μαρτυρούν την ιστορία τους και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητάς τους”, δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπό την Προεδρία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη συνεδρίασε για πρώτη φορά η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού που προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την «Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου», η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του ΟΔΑΠ με παρόντα όλα τα μέλη της.
Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού φέρει την ευθύνη της χάραξης στρατηγικής για την υλοποίηση του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης και αποτελείται από τον Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Ροδίων, τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ρόδου και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Στη συνεδρίαση δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις για την αναθεώρηση και την εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων της μεσαιωνικής πόλης, για την πολεοδομική μελέτη, τη διαχείριση των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού και τα άμεσα μέτρα προστασίας και άρσης ετοιμορροπίας των κτηρίων.
Επίσης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη, με τη συμμετοχή του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα, εκπροσώπων του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και πλήθους παραγωγικών φορέων, παρουσιάστηκε το 1ο Πρόγραμμα της Αξιοποίησης Ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 υποπρογράμματα, που αποσκοπούν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των ακινήτων, μέσα από συμβατές χρήσεις, στην αποκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των ακινήτων, στην ανάδειξη της μνημειακής υπόστασης της Μεσαιωνικής Πόλης, στην αισθητική αναβάθμιση του ενεργού οικισμού, στην αύξηση των εσόδων του ΟΔΑΠ και κατ’ επέκταση του ΥΠΠΟ. Τα πρώτα 45 ακίνητα, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, προβλέπεται να εκμισθωθούν από φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟ, η διακήρυξη πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός των επομένων ημερών.
Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε σύσκεψη, εφ΄ όλης της ύλης, στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρόδου, όπου έγινε εκτενής παρουσίαση και συζήτηση επί των έργων που υλοποιούνται στη Δωδεκάνησο από τους αρμόδιους επιβλέποντες. Διαπιστώθηκε ότι όλα τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως το Μουσείο του Αγαθονησίου, το Μουσείο της Χάλκης, η ελληνιστική οχύρωση στο Μώλο των Μύλων στη Ρόδο, τα έργα επί των σεισμόπληκτων μνημείων στην Κω, οι Ανεμόμυλοι της Καλύμνου. Δεδομένου, ότι τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού κυρίως με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσή τους δεν μπορεί να ξεπερνά το τέλος του 2025, καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.