Εγκαίνια στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο μετά… μουσικής – Πλήρως προσβάσιμο το μνημείο

0
Η Παναγία Σουμελά στον μαρτυρικό πόντο. (Φωτ.: Ozughan Haçisalihoğlu)

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. (https://www.pontosnews.gr/) Μετά από πέντε χρόνια εργασιών, και δύο… σταδιακά ανοίγματα για μεγάλα διαστήματα, η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αυτό το ορόσημο του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και θεωρούμενο ένα σημαντικό ιστορικό, τουριστικό και θρησκευτικό κέντρο της Τουρκίας, παραδόθηκε χθες στο κοινό, κατά τη διάρκεια τελετής παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Στην ομιλία του τόνισε ότι είναι ένα έργο στο οποίο δόθηκε προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δυσκόλεψαν πολύ τα συνεργεία.

Είπε, ακόμα, ότι οι μελέτες που έγιναν αφορούν μια έκταση 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, και στάθηκε ιδιαιτέρως στο μυστικό παρεκκλήσι που ανακαλύφθηκε, και πλέον είναι προσβάσιμο μέσω μιας ξύλινης σκάλας, αλλά και στους ειδικούς που συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών.

Επίσης αναφέρθηκε στο παρεκκλήσι που βρίσκεται πάνω στην πλαγιά, στα δεξιά της βορινής στέγης του μοναστηριού που είναι προσβάσιμο μόνο από ένα μυστικό πέρασμα. Λαθρανασκαφείς το έχουν καταστρέψει· η επιπλέον μελέτη που έγινε προβλέπει την αποκατάσταση και αυτών των τοιχογραφιών.

(Φωτ.: Facebook / Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Το κόστος αποκατάστασης έφτασε τα 6,53 εκατ. δολάρια. Παρεμβάσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο καθολικό της μονής, σε παρεκκλήσια, στο αγίασμα, στη βιβλιοθήκη, στα κελιά των μοναχών και στον ξενώνα. Μάλιστα, κάποιοι από τους χώρους άνοιξαν για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες.

Στο έργο συμμετείχε ομάδα 100 ατόμων, στην οποία περιλαμβάνονται πέντε μηχανικοί και 30 βιομηχανικοί ορειβάτες που ανέλαβαν να απομακρύνουν και να ασφαλίσουν τους επικίνδυνους βράχους πάνω από το μνημείο.

(Φωτ.: Facebook / Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

Η τελετή των εγκαινίων έγινε μετά… μουσικής  και υπό το βλέμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απεικονιζόταν σε ένα μπάνερ, με την Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα να αποδίδει μεταξύ άλλων τη «Ραψωδία του Εύξεινου Πόντου», αλλά και τα κύρια όργανα της περιοχής, τη λύρα και το αγγείο.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.