ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ελληνικά χρώματα και πολύ υψηλή εκπροσώπηση στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με τα εγκαίνια της Έκθεσης «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis από την Αιγύπτια Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Nabila Makram, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη και τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κ. Mostafa ElFeki.
Χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κ. Mostafa ElFeki, ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας, κ. Mohamed ElSherif, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, κ. Aziz Konsowa, ο Πρόεδρος του Noesis, κ. Μιχαήλ Σιγάλας, καθώς και ο Βασίλειος Κουκουσάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.
Η έκθεση «ΙΔΕΑ», η οποία θα φιλοξενείται στον εμβληματικό χώρο της Νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας μέχρι και τις αρχές του νέου έτους, παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης, που έχει αφήσει ισχυρότατο αποτύπωμα σε σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών πεδίων, και μάλιστα με τη χρήση νέων ψηφιακών μέσων (3D κινούμενες εικόνες, οι αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα), καθώς και με φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με διάλεξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και συγκεκριμένα του Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Χρήστου Αραμπατζή, με τίτλο «Ο θρύλος του Μεγαλέξανδρου: Η μαρτυρία ενός βυζαντινού χειρογράφου», σχετικά με το εικονογραφημένο Χειρόγραφο 05, το οποίο περιέχει το περίφημο Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου που φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας.
Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, η οποία σφραγίστηκε με την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για θέματα Διασποράς μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου στην Αθήνα στις 19.10.2021 – παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi. Για την υπογραφή του Μνημονίου, την ελληνική πλευρά είχε εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, την κυπριακή ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων, κ. Φώτης Φωτίου, και την αιγυπτιακή η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα Nabila Makram.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας πραγματοποίησε σειρά σημαντικών συναντήσεων και συμβολικών επισκέψεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στο Ελ Αλαμέιν, επισκέφθηκε το Τοσιτσαίο-Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Αεροπόρων των Ελληνικών Κοιμητηρίων Αλεξάνδρειας. Τέλος, επισκέφθηκε τον ιστορικό Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, το Μουσείο Καβάφη, καθώς και τον πρότυπο οίκο ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.