Του Δημήτρη Πνευματικάτου *
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Έφυγε για το μεγάλο, το αιώνιο ταξίδι ο διακεκριμένος συνθέτης και πιανίστας Βασίλης Γαϊτάνος προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στους γνωστούς και φίλους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Βασίλης κατάγονταν από την Σίφνο. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Αμερική παίζοντας πιάνο στο νυκτερινό κέντρο του Σικάγο, Denis Den, το 1972. Το ταλέντο και η ενέργειά του, αλλά και τα φωνητικά του χαρίσματα τον καθιέρωσαν στην ομογένεια του Σικάγο.
Ο Βασίλης, εραστής και μαθητής της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, επιλέχθηκε να γίνει πιανίστας του Μίκη κατά την αρχική συναυλιακή περιοδεία μετά την απελευθέρωση του Μίκη από πολιτικό κρατούμενο της χούντας. Συμμετείχε στην ορχήστρα του Μίκη, όταν ήρθε στο Σικάγο για να δώσει την πρώτη συναυλία του στο Orchestra Hall.
Το 1985 ο Βασίλης αποφάσισε να γυρίσει και στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα βήματα του τον οδήγησαν πάλι στο Σικάγο. Ο Βασίλης ήταν πάντα παρών και συνέχισε να τραγουδάει στα ελληνικά νυκτερινά μαγαζιά του Σικάγο. Ενώ κατά καιρούς έδινε συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Αμερικής και Καναδά. Τα τραγούδια και τις μουσικές του που τόσο είχε αγαπήσει θα μείνουν ανεξίτηλα στις μνήμες μας.
Αγωνιστής για την ζωή
Ο Βασίλης Γαϊτάνος δεν ήταν μόνο ένας ταλαντούχος συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, αλλά και ένας μεγάλος αγωνιστής για την ζωή. Ήταν παντρεμένος με την Δήμητρα το γένος Γιαννοπούλου και με την αγάπη τους για την ζωή και για την τέχνη και τον αγώνα τους για την ζωή έχουν συγκλονίσει την ομογένεια και κατ΄ επέκταση τον απανταχού Ελληνισμό.
Η Δήμητρα ήταν της απόφοιτη Νομικής Σχολής και στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας στην Αθήνα, όταν κατά την διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος έχασε την όρασή της. Από τότε ξεκινάει ο μεγάλος αγώνας τόσο για την ίδια όσο και τον Βασίλη.
Η Δήμητρα γίνεται ερμηνεύτρια των τραγουδιών του και δίνουν συναυλίες σε όλον τον κόσμο.
Ο Βασίλης πάλεψε όσο ελάχιστοι με τις ασθένειες και είχε υποβληθεί σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις.
Το 2007 η Δήμητρα δώρισε το νεφρό της και στην κυριολεξία του χάρισε το φυλή της ζωής. Μ’ αυτή την γενναιόδωρη και τολμηρή πράξη κατέστη η πρώτη τυφλή γυναίκα δότης νεφρού στον κόσμο.
Ακόμη και μετά την μεταμόσχευση ο Βασίλης και η Δήμητρα συνέχισαν την δισκογραφική τους δουλειά και τις συναυλίες στην Αμερική και στην Ελλάδα.
Πολλές από αυτές είχαν έντονο φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ξεχωριστή θέση μεταξύ αυτών κατέχει και η συναυλία που είναι διοργανώσει οι Κεφαλλονίτικοι φορείς στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλλονιάς.
Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγό του Δήμητρα, καθώς επίσης και στους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.
- Ο Δημήτρης Πνευματικάτος είναι δημοσιογράφος συνάμα ο εκδότης του πάλαι ποτέ “Παροικιακού Λόγου”, με έδρα το Σικάγο. Προ μερικών ετών έχει επεναπατρισθεί και συνεργάζεται με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της γενέτειρας
Ευχαριστω πολυ για το αρθρο. Εστω μεταθανατια αξιζει να γνωρισω τον μεγαλο αυτον Ελληνα, φιλανθρωπο και νεγαλο καλλιτεχνη!