ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το όραμά του για την μετατροπή της Ποντιακής Γης στον Νέο Κόσμο σε «Παλλάδιο της Ρωμιοσύνης» ξεδιπλώνει μέσω της συνέντευξής του στις «Αναμνήσεις» ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης ανήκει στην δεύτερη γενιά των ηγετών του Ιερού Ιδρύματος που επωμίστηκαν το δύσκολο έργο της αναγέννησης από τις στάχτες της ιδέας για την απόκτηση της Ποντιακής Γης στην οποία θα αποθησαύριζαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τους καημούς, τους πόθους και τα όνειρά τους. Η Παναγία Σουμελά έκανε για μια ακόμη φορά το θαύματα της και μετά από μια περίπου πενταετία εσωστρέφειας, απογοητεύσεων και παλινωδιών τους αξίωσε να αγοράσουν το πρώτο οικόπεδο στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, σε μια δασώδη περιοχή, η οποία έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το Όρος Μελά, όπου οι πρόγονοί μας έχτισαν την ιστορική ομώνυμη Μονή καθώς επίσης και το Βέρμιο όπου όσοι επέζησαν της Γενοκτονίας έκτισαν την δική τους Παναγία Σουμελά.
Στο διάστημα των 17 ετών που μεσολάβησαν από τα τέλη του 2005 που έγινε η πρώτη αγορά οικοπέδου κατάφεραν με μια συνετή πολιτική να εξαγοράσουν και τα δύο παρακείμενα οικόπεδα και να τριπλασιάσουν σχεδόν τον χώρο.
Με την γενναιοδωρία μιας χούφτας ανθρώπων και της υποστήριξης εκατοντάδων άλλων κατάφεραν να μηδενίσουν τον χρέος, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έβαλαν πλώρη για τα έργα πνοής τα οποία θα μετατρέψουν την Ποντιακή Γη σε «Παλλάδιο Ρωμιοσύνης».
Τις τέσσερις περίπου δεκαετίες που μεσολάβησαν από την ίδρυση του Ιερού Ιδρύματος το πλησιέστερο με το Δεκαπενταύγουστο Σαββατοκύριακο διοργάνωναν το διήμερο προσκύνημα – φεστιβάλ. Εφέτος θα διοργανώσουν τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία την ίδια χρονική στιγμή που διοργανώνονται στο Βέρμιο και στην Τραπεζούντα (το βράδυ της Κυριακής, 14ης Αυγούστου, και την Δευτέρα 15η Αυγούστου, αντίστοιχα, ενώ το διήμερο φεστιβάλ θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Αυγούστου 2022.
Ο Δρ. Βασίλειάδης απάντησε με ευθύτητα στα ερωτήματά μας και μίλησε για το παρελθόν και το παρόν του Ιερού Ιδρύματος, καθώς επίσης και το μέλλον το οποίο αναμένεται να είναι ακόμη πιο ευοίωνο.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρα Χαράλαμπου Βασιλειάδη:
Ερώτηση: Αν και ο Αύγουστος είναι μήνας ραστώνης με την ουσιαστική έννοια του όρου, εν τούτοις για σας και τους συναγωνιστές σας είναι ένας από τους πιο εντατικούς μήνες, διότι πρέπει να προετοιμάσετε μια σειρά εορτών στην Ποντιακή Γη. Τι εκδηλώσεις έχετε προγραμματίσει για τα ονομαστήρια του Ιερού Ιδρύματος;
Απάντηση: Η πραγματοποίηση ενός πατροπαράδοτου προσκυνήματος με περισπούδαστη ιστορία 18 αιώνων μέσα στο κατακαλόκαιρο και με λίγους εθελοντές είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη ευθύνη και σωματικά επίπονη, αλλά λειτουργεί ευεργετικά για την ψυχή και το πνεύμα. Είναι μια λυτρωτική διεργασία.
Φέτος θα πραγματοποιήσουμε το ετήσιο προσκύνημα και την πανήγυρη μας (festival) το σαββατοκύριακο, 20 και 21 Αυγούστου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 – Εσπερινός στις 6:00 μ.μ. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022 – Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 9:00 π.μ. Το όνομα του ιερέα θα ανακοινωθεί.
Στην πανήγυρη θα έχουμε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και εδέσματα.
Θα αναχωρήσει δωρεάν λεωφορείο από το Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» (23 Avenue και 32 Street, Astoria) την Κυριακή, στις 21 Αυγούστου, το πρωί και ώρα 8:30 π.μ. με προορισμό το Ίδρυμα και επιστροφή στις 4:00 μμ
Επιπλέον, μετά τη σχετική άδεια από το σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο, εφέτος θα εορτάσουμε την Κοίμηση τής Θεοτόκου και ανήμερα της εορτής, ήτοι: Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022 – Εσπερινός στις 6:00 μ.μ. με τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Κοτρώτσο. Θα ακολουθήσει δείπνο για τούς προσκυνητές.
Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2022 – Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 9:00 π.μ. Πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής. Θα παρατεθεί γεύμα για τούς προσκυνητές.
Όλες οι εκδηλώσεις βέβαια θα πραγματοποιηθούν στον ιδιόκτητο χώρο μας, στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου, στη διεύθυνση 253 Marshall Hill Road, West Milford, NJ 07480 που είναι μόλις 1 ώρα (42 μίλια) από την Αστόρια.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του 39ου προσκυνήματος του Δεκαπενταύγουστου και της 39ης ετήσιας πανήγυρης;
Απάντηση: Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε την έγκριση από τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας να λειτουργήσουμε και ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οπότε θα έχουμε διπλό εορτασμό. Είναι ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και πνευματική διεισδυτικότητα, να λειτουργούν οι τρεις Μονές τής Παναγίας Σουμελά σε τρεις διαφορετικές ηπείρους την ίδια ημέρα. Δηλαδή, η ιστορική Μονή στο όρος Μελά, στον Πόντο, η Μονή στο Βέρμιο της Μακεδονίας όπου στεγάζεται η ιστορική εικόνα του Ευαγγελιστή Λουκά, και η δική μας Μονή στους πρόποδες των Απαλλαχίων Ορέων.
Επιπλέον, επανερχόμαστε, μετά από μια διετία με COVID, σε κάποια κανονικότητα.
Ερώτηση: Προ ενός έτους η Ιερά Αρχιεπισκοπή έθεσε υπό την αιγίδα της το Ιερό Ίδρυμα. Τι σημαίνει αυτό και ποια είναι τα οφέλη;
Απάντηση: Μεγάλη τιμή, τεράστια ευθύνη. Το Ιερό Ίδρυμα μας αποτελεί πλέον το μοναδικό επισήμως αναγνωρισμένο προσκύνημα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής των απανταχού εν Αμερική ποντιακής καταγωγής Ρωμιών και μάλιστα υπό την άμεση πνευματική εποπτεία τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Πρέπει αυτό το προσκύνημα να μετουσιωθεί σε Παλλάδιο τής Ρωμιοσύνης των Ποντίων Ελλήνων στη Βόρειο Αμερική. Με πίστη στο ανώτερο, στο θείο, και στην Παντάνασσα Σουμελιώτισσα μας και με σεβασμό στην ιστορία μας θα πορευτούμε και εμείς αυτή την λαμπρή πορεία που χάραξαν οι Άγιοι Πατέρες μας και πορεύτηκαν για αιώνες οι τιμημένοι πρόγονοι μας. Μεγάλη τιμή, τεράστια ευθύνη, το επαναλαμβάνω.
Ερώτηση: Το όραμα για την απόκτηση της Ποντιακής Γης στον Νέο Κόσμο πέρασε από χίλια δυο κύματα και προ δέκα πέντε περίπου ετών αναγεννήθηκε από τις στάχτες. Αγοράσατε το πρώτο οικόπεδο στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης και καταφέρατε σε δέκα πέντε περίπου χρόνια να τριπλασιάσετε τη γη και το πιο σημαντικό να μηδενίσετε το χρέος. Ποιο είναι το μυστικό αυτού του θαύματος;
Απάντηση: Από την αρχή τονίσαμε ότι η δική μας Αργώ, η Παναγία Σουμελά, είναι μια ιερή κιβωτός ιστορίας, μια μοναδική παρακαταθήκη πολιτισμού, αξιών, και παραδόσεων. Κουβαλάει στα αμπάρια της 3.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού. Κουβαλάει στο κατάστρωμα της 2000 χρόνια Ορθοδοξίας της Ρωμιοσύνης του Πόντου. Έχουμε τιμονιέρη την Μεγαλόχαρη, ρότα Ορθόδοξη, και πυξίδα προς το ανώτερο, το θείο. Η Αργώ μας θα συνεχίσει να σαλπάρει και θα φθάσουμε στον δικό μας Πόντο. Έτσι, έστω και νοερά, έστω και συμβολικά θα ξαναποκτήσουμε ό,τι χάσαμε. Η καρδιά του Πόντου θα ξανακτυπήσει και αυτή την φορά δεν θα σωπάσει.
Όραμα και τάμα συνάμα είναι να πλάσουμε στην ιδιόκτητη Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου, στον οικοχώρο της Σουμελιώτισσας μας:
- έναν χώρο προσευχής και προσκυνήματος
- έναν χώρο συνάντησης και ψυχαγωγίας
- έναν χώρο μνήμης και περισυλλογής
- έναν χώρο αυτογνωσίας και διαπαιδαγώγησης
- έναν χώρο δημιουργίας και προσφοράς
- μια στέγη για τον οργανωμένο Ποντιακό Ελληνισμό και τις εκδηλώσεις του
- έναν πόλο έλξης παιδείας και δημιουργικότητας για τους νέους και νέες μας
- μια κιβωτό Ορθοδοξίας και Ελληνισμού
Θέλουμε ως Ίδρυμα να παρέχουμε σε όλους τους νέους και νέες μας, χώρο, χρόνο και την απαραίτητη παιδεία ώστε να νοιώσουν αυτό τον χώρο σαν δικό τους, να τον αγαπήσουν και να τον σεβαστούν. Θέλουμε να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να διατηρήσουν, να προβάλλουν.
Θέλουμε εδώ να πλάσουν την δική τους γειτονιά, την γειτονιά του Νέου Πόντου. Θέλουμε να πορεύονται με γνώμονα τις αξίες του Ελληνισμού και τους κανόνες της Ορθοδοξίας μας, να πορεύονται με πίστη και όραμα, με αισιοδοξία και υπομονή.
Το βαθύτερο μυστικό είναι η πίστη στο όραμα μας. Το δεύτερο είναι ότι αγγίξαμε το συναίσθημα της πηγαίας πίστης συμπατριωτών μας και της αγάπης τους για τον αλησμόνητο Πόντο. Αφουγκραστήκαν το μήνυμα μας και ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται γενναιόδωρα.
Θα πρέπει να ομολογήσω ότι καταμεσής στην τρικυμία εμφανίστηκαν θεία σημάδια – θαύματα θα έλεγα – που έφεραν γαλήνη και προοπτική. Αν η Αρχόντισσα μας δεν μας ήθελε, σίγουρα θα «πετούσε» για άλλα μέρη, όπως πριν 2000 χρόνια από την Θήβα στον Πόντο.
Ερώτηση: Ποια είναι τα σχέδιά σας για την αξιοποίηση του οικοπέδου και την υλοποίηση του οράματος του Μητροπολίτη Μελόης, κυρού Φιλόθεου για την μετατροπή του σε ένα παγκοσμίου ακτινοβολίας ελληνικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο;
Απάντηση: Έχουμε πάρει ήδη, από τον περασμένο Μάιο, την έγκριση από τις τοπικές αρχές του στρατηγικού σχεδίου γενικής ανάπλασης (master plan) του χώρου και των κτισμάτων μας. Το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Κατασκευαστική σύνδεση της εκκλησίας με το πολιτιστικό κέντρο με νέα κεντρική είσοδο
- Προσθήκη δεύτερου ορόφου στο πολιτιστικό. Το υπάρχον ισόγειο, μετά τις εσωτερικές τροποποιήσεις θα μετατραπεί σε Πολιτιστικό και Κοινοτικό Κέντρο (Cultural and Community Center, CCC) ενώ ο δεύτερος όροφος σε Διοικητικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη των Ποντίων Ρωμιών της Βορείου Αμερικής (Administrative and Library of Pontian Hellenes of America, ALPHA).
- Κατασκευή ανοικτού στεγάστρου (Pavilion), διαστάσεων 50’x120’, ανάμεσα στο πολιτιστικό και σπίτι.
- Προσθήκη δευτέρου ορόφου στο σπίτι και μετατροπή του σε Ελληνοποντιακό Κέντρο Ησυχασμού και Μελετών (Pontian Hellenic Retreat and Study Entity, PHRASE).
- Κατασκευή χώρων φιλοξενίας, κ.ο.κ.
Πράγματι, είναι βαθιά μας επιθυμία να υλοποιήσουμε την «εντολή» του μακαριστού Μητροπολίτη Μελόης, κυρού Φιλοθέου. Και μόνο από τις ονομασίες των χώρων μας αλλά κυρίως της χρήσης τους, καταλαβαίνετε με πόσο σεβασμό τηρούμε τις «εντολές» του μακαριστού Φιλοθέου. Αποτελούν παρακαταθήκη για εμάς.
Επίσης θα ορθώσουμε και ένα καμπαναριό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Με ιδιαίτερη και έκδηλη αγάπη ο μακαριστός μάς στήριζε και παρακολουθούσε στενά την πρόοδο μας. Η ικανοποίηση του για την πρόοδο μας ήταν μια μεγάλη ανταμοιβή αλλά και οι παρατηρήσεις του οδηγός επαναπροσέγγισης.
Ερώτηση: Ποιοι είναι οι δωρητές και οι ευεργέτες του Ιδρύματος και πώς μπορούν να προσφέρουν τον οβολό τους, όσοι επιθυμούν;
Απάντηση: Ένα τεράστιο ευεργετικό κεφάλαιο είναι το ζεύγος Βασιλείου και Δήμητρας Κακουλίδη. Χωρίς τη συμβολή του, το Ίδρυμα ίσως να είχε ακουμπήσει βράχια. Στη πορεία προστέθηκαν σπουδαίοι ευεργέτες μας, όπως οι κ.κ. Χρήστος Σπυρόπουλος, Δημοσθένης Βασιλείου, κ.ά. με καταλυτική συνεισφορά σε πολλά μέτωπα από το ζεύγος Χαράλαμπου και Ελένης Κωστόπουλου.
Επίσης συμμετείχαν αρκετοί σε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων μας που σταδιακά μείωσε τα υπέρογκα ποσά που πληρώναμε σε μηνιαίες δόσεις μέχρι τον μηδενισμό τους.
Δεν παραλείπω ποτέ τούς πολλαπλούς αφανείς υποστηρικτές μας που προσφέρουν ακόμη και από το υστέρημα τους. Ούτε παραβλέπω τον οραματιστή και θεμελιωτή αυτού τού μεγαλόπνοου έργου, τον επίτιμο πρόεδρο μας, κ. Βασίλειο Βασιλειάδη αλλά και όλες τις διοικήσεις που τον διαδέχθηκαν. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη των ΔΣ μου.
Όποιος θέλει να συνεισφέρει χρηματικά στο Ίδρυμα, η διαδικασία είναι πολλή απλή. Είτε επικοινωνεί μαζί μας στο (718) 728-3500 ή μπορεί ηλεκτρονικά να κάνει κάποια δωρεά ή να κανονίσει μηνιαίες ή ετήσιες δωρεές, μέσω των συνδέσμων: donate.PanagiaSoumela.org ή facebook.com/HolyInstitutionPanagiaSoumela (πατήστε “Donate” στο πάνω δεξιά μέρος τής ιστοσελίδας)
Σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται λογαριασμός με PayPal και Facebook.
Το Ίδρυμα είναι μη-κερδοσκοπικός θρησκευτικός οργανισμός 501.c.3, οπότε όλες οι δωρεές προς το Ίδρυμα εκπίπτουν της φορολογίας. Επιπλέον, όποιος θέλει να έχει τακτική ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας και το πρόγραμμα των εκδηλώσεών μας, μπορεί να εγγραφεί δωρεάν στον κατάλογο μελών και φίλων του Ιδρύματος μέσω: subscribe.panagiasoumela.org
Ερώτηση: Πότε υπολογίζετε να λάβετε τις οικοδομικές άδειες για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις;
Απάντηση: Έχουμε να τακτοποιήσουμε κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες πριν την κατάθεση αιτήσεων για οικοδομικές άδειες. Ευελπιστώ ότι από την Άνοιξη του 2023 θα αρχίσουν οι εργασίες.
Ερώτηση: Τι θα λέγατε για την προσφορά του νεοσύστατου φιλανθρωπικού οργανισμού «PHOS Council» και ποια είναι γενικότερα η αποστολή του;
Απάντηση: Στο Ίδρυμα, πέρα τού ΔΣ και του Συμβουλίου Καταπιστευματοδόχων που εγγυούνται από κοινού την ομαλή, σύννομη και σύμφωνα με τις αρχές ίδρυσης του Ιδρύματος λειτουργία συλλειτουργούν δύο επιτροπές με αναβαθμισμένο και διευρυμένο ρόλο. Η πρώτη είναι το αναβαθμισμένο Γυναικείο Τμήμα, που τώρα ονομάζεται ΜΕΡΙΜΝΑ και η δεύτερη, ο νεοσύστατος φορέας PHOS Council.
Η “ΜΕΡΙΜΝΑ – Care for Prosperity”, είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη του πάλαι ποτέ Γυναικείου Τμήματος (Ladies Auxiliary), και παρέχει επικουρικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα για:
- φροντίδα των μελών του
- φιλανθρωπικό έργο
- φροντίδα οργάνωσης των εκδηλώσεων του
- πραγματοποίηση εκδηλώσεων
στα πλαίσια του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου του Ιδρύματος.
Στη ΜΕΡΙΜΝΑ ηγούνται οι κυρίες Δέσποινα Τσαρσιταλίδου, Διευθύντρια, Ελένη Μελισσινού, Υποδιευθύντρια, Μαρία Καλαμαράς-Χατζηλαζαρίδου, Γραμματέας και Αθηνά Μπουρλά, Ταμίας.
Συνάμα, το PHOS Council (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council ή Φορέας για Προσέγγιση/Προβολή και Στήριξη) είναι ένα ανοικτής δομής φορέας (μια πλατφόρμα ανοικτής επικοινωνίας) που παρέχει επικουρικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα αποσκοπώντας στην: αποτελεσματικότερη και αμεσότερη:
- προσέγγιση (outreach)
- στήριξη (support)
- ανάπτυξη (growth)
- διεύρυνση (expansion)
- προβολή (promotion)
- μετεξέλιξη (evolution) και
- υλοποίηση (implementation)
του θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου τού Ιδρύματος καθιερώνοντας την απαραίτητη αλληλεγγύη (solidarity) που πρέπει να διέπει τις σχέσεις αγάπης και σύμπνοιας μεταξύ των μελών και φίλων του Ιδρύματος, των υποστηρικτών και δωρητών του, των προσκυνητών και όσων ασπάζονται τις αρχές και τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας του Ιδρύματος.
Το PHOS Council λειτουργεί ουσιαστικά ως ο φορέας δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος για προσέγγιση, συνεργασία και σύμπραξη με τους ομογενειακούς, ποντιακούς και μη, φορείς αλλά και με τους εκατοντάδες χιλιάδες Ομογενείς, κυρίως ποντιακής καταγωγής, που δεν είναι εντεταγμένοι σε ομογενειακούς φορείς.
Στο PHOS Council ηγούνται οι κυρίες Αργυρώ Μάτσιρας – Πουρσανίδου, Διευθύντρια, Μαγδαληνή Κατέχη, Γραμματέας, και Ιωάννα Ραφαηλίδου, Ταμίας.
Και οι δύο φορείς έχουν ήδη επιδείξει ένα σημαντικό έργο και με την αναδιοργάνωσης τους είμαι βέβαιος ότι ο ρόλος τους θα είναι ευεργετικός. Συχνά τονίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ομογενείς, ποντιακής καταγωγής, στη βόρειο Αμερική. Από αυτούς ελάχιστοι είναι εγγεγραμμένοι σε ποντιακούς φορείς, ούτε 1%.
Άρα με μια ανοικτή πλατφόρμα, όπως του PHOS Council, προσεγγίζουμε όσους μπορούμε και τούς δίνουμε ηλεκτρονική αίθουσα για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας αλλά και βήμα για να παρουσιάζουν το δικό τους εκπαιδευτικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, κ.ο.κ. έργο ή πρωτοβουλία. Ήδη, για παράδειγμα, έχουμε κάνει μια σειρά σημαντικών βιβλιοπαρουσιάσεων με χιλιάδες συμμετέχοντες ή παρακολουθούντες.
Επίσης, όλες οι εκδηλώσεις μαγνητοσκοπούνται και είναι διαθέσιμες δωρεάν στο κοινό μέσω τής πλατφόρμας: youtube.panagiasoumela.org/, αλλά και PanagiaSoumela.org, facebook.com/HolyInstitutionPanagiaSoumela/