Δόξα ή ευθύνη; Τι περιμένει τις τέσσερις βουλευτίνες του “The Squad”

0
Οι τέσσερις βουλευτίνες, η οποίες αποτελούν την "The Squad"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Ήρθαν στην Ουάσινγκτον για να ταράξουν τα πράγματα και στη διάρκεια των πρώτων δύο χρόνων τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι τέσσερις βουλευτίνες γνωστές ως “The Squad” (Το Απόσπασμα) κατέκτησαν τη δόξα αλλά ανακάλυψαν ότι η ζωή στο προσκήνιο της πολιτικής μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές από τη Νέα Υόρκη, η Αγιάνα Πρέσλεϊ από τη Μασαχουσέτη, η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν και η Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα θα δουν την επιρροή τους να αυξάνεται, αν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν στις 3 Νοεμβρίου τον Λευκό Οίκο και την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Αν όμως το κόμμα τους δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, θα αναλάβουν ένα μερίδιο της ευθύνης.

Η ηγεσία της Οκάσιο-Κορτές σε θέματα κλιματικής αλλαγής της δίνει μια καλή θέση ώστε να έχει λόγο στη νομοθεσία που ο προεδρικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να επιδιώξει. Αν και ο Μπάιντεν έχει λάβει τις αποστάσεις του από πλευρές της “Πράσινης Νέας Συμφωνίας” της, όπως μια άμεση απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης, το σχέδιο έχει επηρεάσει την περιβαλλοντική πλατφόρμα του, ένα ιδιαίτερης βαρύτητας επίτευγμα για τη νεαρότερη γυναίκα που έχει εκλεγεί ποτέ στη Βουλή.

«Αυτές οι γυναίκες έχουν ανοίξει τελείως τη δημόσια συζήτηση για το κλίμα», δήλωσε η Λέα Στόουκς, καθηγήτρια κλιματικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. «Αν δεν είχαν εκλεγεί, αυτό δεν θα συνέβαινε», συμπλήρωσε.

Η Τλάιμπ, μέλος της ισχυρής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής, έφερε την περιβαλλοντική υπόθεση ενώπιον των γιγάντων της Γουόλ Στριτ, όταν αμφισβήτησε τη δέσμευση των διευθύνοντων συμβούλων των τραπεζών πέρυσι για «καθαρή και βιώσιμη χρηματοδότηση».

Και οι τέσσερις, που εξελέγησαν το 2018 για διετή θητεία, υπηρετούν ήδη σε επιτροπές με ‘βαριά’ θέματα, περιλαμβανομένων εκείνων που εποπτεύουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, των εξωτερικών υποθέσεων και του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Καμία δεν βρίσκεται ουσιαστικά αντιμέτωπη με την πιθανότητα να χάσει την επανεκλογή της σε φιλελεύθερες περιοχές.

Όμως οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να μετατρέψουν σε όπλο τα ολοφάνερα προοδευτικά μηνύματά τους προκειμένου να προσεταιριστούν μετριοπαθείς ψηφοφόρους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις. Πέρυσι, κάλεσε σε ένα τουίτ του τις τέσσερις γυναίκες να «επιστρέψουν» εκεί απ΄όπου ήρθαν, παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις είναι πολίτες των ΗΠΑ και τρεις από τις τέσσερις έχουν γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο κίνδυνος για τους Δημοκρατικούς σε μέρη όπως το Οχάιο και κάποιες μεσοδυτικές πολιτείες είναι πως η προθυμία των τεσσάρων να ενστερνισθούν επαναστατική ορολογία, μπορεί να κάνει οικονομικές ιδέες, που διαφορετικά θα ήταν αποδεκτές αν όχι και ελκυστικές, να φαίνονται απειλητικές», δήλωσε ο Πολ Σράτσιτς, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Γιάνγκσταουν.

Αν οι Δημοκρατικοί δεν τα πάνε καλά στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το κόμμα μπορεί να χρειαστεί να αναρωτηθεί αν πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για την αναζήτηση πιο μετριοπαθών υποψηφίων. Το 2018, τέτοιες τακτικές τους βοήθησαν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής κερδίζοντας σε περιοχές όπου ο Τραμπ είχε απήχηση το 2016.

Οι επιθέσεις του Τραμπ ενίσχυσαν τον δεσμό ανάμεσα στις τέσσερις. Η Ομάρ φιλοξένησε γεύματα take out στο σπίτι της για την ομάδα προκειμένου να συζητήσουν τη νομοθεσία και την πολιτική στρατηγική, σύμφωνα με βοηθό μίας από τις βουλευτίνες, που ζήτησε ανωνυμία.

Η αυξημένη προσοχή που κέρδισαν οι τέσσερις γυναίκες, κάτι ασυνήθιστο για πρωτοεκλεγόμενους βουλευτές, ακόμα και για πολλούς βετεράνους του Σώματος, που αριθμεί 450 μέλη, προκάλεσε καθ΄οδόν και κάποια αρνητική δημοσιότητα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Οκάσιο-Κορτές βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης σχετικά με την απόφασή της να λάβει μέρος –την οποία στη συνέχεια ανακάλεσε– σε τελετή για τα 25 χρόνια από τη δολοφονία του Ισραηλινού ηγέτη Γιτζχάκ Ράμπιν.

Νωρίτερα, η Ομάρ, πρόσφυγας του εμφυλίου πολέμου στη Σομαλία (1991), εξόργισε ορισμένους Αμερικανούς εβραίους και Ισραηλινούς, που θεώρησαν κάποια σχόλιά της ως αντισημιτικά. Αμέσως ζήτησε συγγνώμη.

Εν τω μεταξύ, ο λόγος γύρω από την Πράσινη Νέα Συμφωνία, που συνέταξε από κοινού με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Έντουαρντ Μάρκεϊ, τράβηξε την προσοχή και άλλων επικριτών.

Η φράση που αναφέρεται «στις αγελάδες και τα αεροπλάνα που αμολάνε αέρια», ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για τους συντηρητικούς που δεν έχασαν την ευκαιρία να χλευάσουν το όραμα για έναν κόσμο χωρίς χάμπουργκερ και γρήγορα αεροπορικά ταξίδια.

Κάποια στιγμή, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, που έδωσε προτεραιότητα στην έγκριση νομοθεσίας για την κλιματική αλλαγή το 2009, αναφέρθηκε στη συμφωνία ως «Το πράσινο όνειρο, ή όπως αλλιώς το λένε».

Όμως οι τέσσερις γυναίκες διατηρούν αναμφίβολα τη γοητεία τους σε μια αυξανόμενη φιλελεύθερη βάση των Δημοκρατικών.

Η Οκάσιο-Κορτές έγινε φαινόμενο στη συγκέντρωση χρημάτων, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου 16,6 εκατομμύρια δολάρια για την επανεκλογή της το 2020, έναντι 20 εκατομμυρίων της Πελόζι.

Φοιτητές με φιλελεύθερες ιδέες που επισκέπτονται στην Ουάσινγκτον λέγεται ότι παρακάμπτουν την αίθουσα της ολομέλειας για να πάνε στο γραφείο της στο Καπιτώλιο, απλώς για να τραβήξουν μια σέλφι δίπλα στην πινακίδα της πόρτας.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.