ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη με όλη την σημασία της λέξεως είναι η θλίψη και η συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του Στυλιανού Σάββα (Stylianos Savva), στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Ο αγέρωχος, ο ακαταμάχητος και μεγάλος αγωνιστής της ζωής δεν άντεξε τον πόνο και την θλίψη που προκάλεσε η προ επτά μηνών εκδημία της συζύγου του και την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 ξεκίνησε και ο ίδιος το μεγάλο ταξίδι για την αιωνιότητα προκαλώντας θλίψη όχι μόνο στην οικογένειά του, αλλά και στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον της Νέας Υόρκης.
Οι συγγενείς και οι φίλοι το πρωί του Σαββάτου, 27 Μαρτίου 2021, από τις 9.30 – 11.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στην διεύθυνση 200 Great East Neck Rd., West Babylon, NY, 11704 για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια. Αμέσως μετά θα παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία που θα ψάλλουν στον εν λόγω ναό ο π. Δημήτριος Καζάκης και ιερείς των όμορων κοινοτήτων.
Στην συνέχεια οι συγγενείς και οι φίλοι θα μεταβούν στο κοιμητήριο «North Babylon Cemetery», στην διεύθυνση 49 Smith St, Babylon, New York, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον ενταφιασμό της πλάι στην πολυαγαπημένη σύζυγό του Παρασκευή και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.
Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του Κυριάκο και Λουκία το γένος Κωστέα, Σταύρο και Θεοδώρα το γένος Θωμά, Μάρθα και Γιώργο Ξενοφώντος, Σάββα και Στέλλα το γένος Κωστέα, Γιώργο και Δήμητρα το γένος Σιόχου, τα εγγόνια Ανδριανή, Στέλιο και Ελένη Σάββα, Στέλιο, Ανδρέα και Παρασκευά Σάββα, Ανδριανή και Παρασκευή Ξενοφώντος, Παρασκευά, Μαρία, Μάρθα, Κατερίνα, Ανθούσα Σάββα, τα 18 δισέγγονα, τα αδέλφια, τους κουνιάδους, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στο Λονδίνο και στην Κύπρο.
Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην διεύθυνση 200 Great East Neck Rd., West Babylon, NY, 11704.
Από την Σκαρίνου στο αμερικανικό όνειρο
Ο Στυλιανός Σάββα γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1935 στην Σκαρίνου της Λάρνακας και ήταν το τέταρτο από τα δέκα τέκνα των αειμνήστων Σάββα και Μάρθας Σάββα. Οι γονείς του ασχολούνταν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και έκαναν το παν για να γαλουχήσουν τα παιδιά τους με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Από μικρός έμαθε τα μυστικά της ραπτικής. Σε ηλικία 19 ετών ακολούθησε το πεπρωμένο και μετέβη στο Λονδίνο, όπου άσκησε το επάγγελμά του. Μετά από τρία περίπου χρόνια επέστρεψε στη γενέτειρα για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, Παρασκευή το γένος Ευσταθίου που είναι γεννηθεί και διέμενε στην Αναφωτιά, δίπλα στο σπίτι της θείας του.
Μετά τον γάμο τους εγκαταστάθηκαν στην Αναφωτιά, όπου απέκτησαν τα πέντε τους παιδιά και συγκεκριμένα τον Κυριάκο, τον Σταύρο, την Μάρθα, τον Σάββα και τον Γιώργο και τα γαλούχησαν με την αγάπη για την Κύπρο και την υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό.
Αν και ο Στυλιανός και η Παρασκευή έκαναν όνειρα να μεγαλώσουν την οικογένεια στην γενέθλια γη τους, εν τούτοις ο πανάγαθος Θεός είχε άλλα σχέδια γι αυτούς. Η ανομβρία του 1972 προκάλεσε μεγάλη λειψυδρία, η οποία άλλαξε τα δεδομένα για την οικογένεια Σάββα.
Τον Ιούνιο του 1973 δέχτηκαν την πρόσκληση του πεθερού του και ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.
Ερχόμενη στη Νέα Υόρκη η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μασαπίκουα του Λονγκ Αϊλαντ. Ο Στυλιανός έπιασε δουλειά σε ένα εστιατόριο και εργάζονταν επτά ημέρες την εβδομάδα και κυρίως τις νύχτες ούτως ώστε την ημέρα να είναι ελεύθερος να ασχολείται με τα παιδιά του.
Η γνώση της αγγλικής γλώσσας λειτούργησε ως προτέρημα και του παρείχε την δυνατότητα να μάθει σε χρόνο ρεκόρ τα μυστικά του επαγγέλματος. Σε λιγότερα από δύο χρόνια αξιώθηκαν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι και να αποκτήσουν το δικό τους εστιατόριο.
Το σπίτι τους αποτέλεσε τον κατ’ εξοχήν χώρο φιλοξενίας για όσους έρχονταν από την ιδιαίτερή τους πατρίδα για σπουδές και για μια καλύτερη τύχη, είτε ακόμη και για περαιτέρω νοσηλεία στη Νέα Υόρκη.
Το εστιατόριο της οικογένειας Σάββα παρείχε την δυνατότητα σε εκατοντάδες μετανάστες από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης και από άλλες χώρες του κόσμου να εργαστούν και όχι μόνο για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην, αλλά και για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Τα τελευταία χρόνια ο Στέλιος και η Παρασκευή περνούσαν τον μισό χρόνο στην Κύπρο και ήταν από τους μόνους ηλικιωμένους που είχαν γιατρούς και νοσοκόμες που τους παρείχαν υπηρεσίες στο σπίτι, διότι ανταπέδιδαν στην αγάπη και την φιλοξενία που τους παρείχαν όταν οι ίδιοι σπούδαζαν στην Αμερική.
Τα παιδιά του Στέλιου Σάββα ασχολήθηκαν με τα εστιατόρια και η προσφορά τους στην ομογένεια και στον αγώνα για το Κυπριακό είναι απαράμιλλη.
Περίτρανη απόδειξη το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος γιος τους, Κυριάκος (Τσάρλης) Σάββα έχει διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Ουέστ Μπάμπιλον και πρόσφατα ηγήθηκε της επιτροπής για την ανέγερση του πολιτιστικού κέντρου.
Θρήνος στην Σκαρίνου
Η Μαρία Καζαμία Γεωργίου, μόλις πληροφορήθηκε την θλιβερή είδηση ανήρτησε στον λογαριασμό του χωριού στο Facebook ένα άκρως συγκινητικό μήνυμα και παρείχε την δυνατότητα σε εκατοντάδες Σκαρινούς να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους και να εξάρουν την προσφορά του εκλιπόντα.
Παραθέτουμε το μήνυμα της κ. Γεωργίου: Άλλη μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια Σάββα μέσα σε 7 μήνες. Μετά το χαμό της συζύγου του,(τον Αύγουστο του 2020), την ακολουθεί σήμερα και ο αγαπημένος της Στέλιος Σάββα .
Οικογενειάρχης, έντιμος, ευγενικός, φιλεύσπλαχνος, που βοηθούσε γνωστούς και αγνώστους. Η φιλοξενία για σένα, ήτανε κανόνας, κάτι σαν “υποχρέωση”.
Ένας άνθρωπος που εκτιμούσε τόσο πολύ τους συγγενείς, χωριανούς, συμπατριώτες και φίλους του…Ένας άνθρωπος που δίδασκε την αγάπη, την καλοσύνη, την ευγένεια…
Ότι και να πω για σένα θα είναι λίγο, οι λέξεις τόσο φτωχές, για να εκφράσουν στ’ αλήθεια τι ήσουνα για πολλούς. Πόσο περήφανοι νιώθαμε, για όσα ακούγονταν για σένα, στην Αμερική.
Εγώ, θα σε θυμάμαι για πάντα!
..Καλό ταξίδι παππού Στέλιο…
αιωνία σου η μνήμη