Mε μεγάλη χαρά και περηφάνια δύο αδέλφια, Ηπειρωτόπουλα απόδημων Ελλήνων, ήρθαν και φέτος απ’ την Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην κορυφαία διοργάνωση του μεγαλύτερου ορεινού τρεξίματος βουνού της χώρας μας, του 13ου Zagori Mountain Running (ZMR 2024), που έλαβε μέρος στο Ζαγόρι, στις 19-21 Ιουλίου 2024 με αφετηρία και τερματισμό το πανέμορφο χωριό Τσεπέλοβο.
Ο Χρήστος Γκουλιούμης-Μαντζούκας (14 ετών) συμμετείχε στον αγώνα 10 χιλιομέτρων και σημείωσε επίδοση 1 ώρα, 4 λεπτά, 8 δεύτερα (64ος σε 526 δρομείς).
Ο Βασίλης Γκουλιούμης-Μαντζούκας (17 ετών) συμμετείχε στον αγώνα 10 χιλιομέτρων και σημείωσε επίδοση 1 ώρα, 31 λεπτά, 35 δεύτερα.
Επίσης, οι δύο νέοι είχαν την μεγάλη χαρά να αγκαλιάσουν στον τερματισμό το θείο τους Μιχάλη Αναστασόπουλο που συμμετείχε στον αγώνα 33 χιλιομέτρων με επίδοση 4 ώρες, 59 λεπτά, 31 δεύτερα (3os στην ηλικία των 65+)!
Eίναι μεγάλη η ικανοποίησή και χαρά που είχαν και φέτος την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον θεαματικό από κάθε άποψη αγώνα, με όλες τις δυσκολίες του, μέσα στην μοναδική Ηπειρωτική φύση των Ζαγοροχωρίων! Είναι απείρως περήφανα που κατάγονται από την ‘Ηπειρο! Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ επισκέπτονται όλα τα σημαντικά ιστορικά, αρχαιολογικά πολιτιστικά σημεία και μουσεία του τόπου και γνωρίζουν εμπειρικά τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας.
Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή τους στο Ζagori Mountai Running. Eίχαν λάβει μέρος πέρυσι την ίδια εποχή με την τετραμελή οικογένειά τους στους αγώνες των 21 και 10 χιλιομέτρων. Ο Χρήστος είχε συμμετάσχει στο ΖΜR 2023 στον αγώνα 21 χιλιομέτρων ορεινού τρεξίματος με επίδοση 3 ώρες, 44 λεπτά, 51 δεύτερα. ‘Ηταν ο μικρότερος σε ηλικία δρομέας, 13 ετών, που τερμάτισε αυτό τον αγώνα.
Οι δύο νέοι είναι γιοί του Κωνσταντίνου Γκουλιούμη απ’ το Καμίνι Ζερβοχωρίου (με καταγωγή απο Φροσύνη Σουλίου) και της Ελευθερίας Μαντζούκα με καταγωγή απ’ το Γραμμένο Ιωαννίνων και Ασπροχώρι (Γρατσανά) Λάκκας Σουλίου. Δηλώνουν δε πολύ περήφανοι για την Ελληνική Ηπειρωτική καταγωγή τους που χάνεται στα βάθη του 18ου αιώνα με σημαντικότερα κέντρα αναφοράς και γενέτειρες των προγόνων τους το Σούλι, τη Λάκκα Σούλι και το Συρράκο.
Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στα Γιάννινα παρακολουθούν το εντατικό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο στο ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τους νέους υποστηρίζει η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής.
Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετάσχουν συνολικά εννέα Ηπειρωτόπουλα αυτό το καλοκαίρι, διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.