Δυναμικές παρεμβάσεις Ελληνοαμερικανών στο 13ο Συνέδριο της Capital Link στην Αθήνα

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Ντιν Μητρόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Βασιλική Λαζαράκου, Τζον Κουδούνης, Όλγα Μπορνόζη, ΝΙκόλαος Μπορνόζης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δυναμική ήταν η παρουσία των ομογενών επιχειρηματιών στο 13ο Συνέδριο της «Capital Link» με τίτλο «Χρηματοδότηση, Επενδύσεις & Βιώσιμη Ανάπτυξη Financing & Investments Spearheading Sustainable Growth» που έλαβε χώρα την Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023 στο «Divani Caravel Hotel» στην Αθήνα. Στο συνέδριο παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δρ. Βασιλική Λαζαράκου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και προσωπικότητες από όλους τομείς της πολιτικής και της οικονομικής ζωής.  

Στο πλαίσιο του συνεδρίου  o κ. Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link Inc. και η κυρία Όλγα Μπορνόζη, managing director, απένειμαν το «2023 Capital Link Sustainability Leadership Award» στην κ. Βασιλική Λαζαράκου, Διδ. Νομικής, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η τελετή βράβευσης, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 συμμετεχόντων συμπεριλαμβανομένων ανώτατων Κυβερνητικών Εκπροσώπων, ομιλητών του Συνεδρίου – υψηλόβαθμων στελεχών των μεγαλύτερων εταιρειών της αγοράς.

Το παρών έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνεχάρη την κυρία Λαζαράκου για το βραβείο και υπογράμμισε τη σημασία της θητείας της ως πρώτης γυναίκας προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της.

Το βραβείο «Capital Link Sustainability Leadership Award» απονέμεται κάθε χρόνο σε μία ή και περισσότερες προσωπικότητες / εταιρείες / οργανισμούς, για την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους και για τη συμβολή τους στην ανύψωση της Ελλάδος και της επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η θεματική ενότητα «Βιωσιμότητα – Ευκαιρία Δημιουργίας Μακροπρόθεσμης Αξίας» με εισηγητές τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες Ντιν Μητρόπουλο ( C. Dean Metropoulos, Chairman & CEO Metropoulos & Co) και ο Τζον Κουδούνη (John Koudounis, President & Chief Executive Officer Calamos Investments) και με συντονιστή τον Ευάγγελο Λάκατζη, Εταίρος – Saplegal – Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, συντόνισε τη συζήτηση.

Ντιν Μητρόπουλος

Στη συζήτηση, ο κ. C. Dean Metropoulos, Chairman & CEO – Metropoulos & Co, τόνισε:

«Η θέσπιση κανονισμών και η πραγματοποίηση επενδύσεων είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του πλανήτη και τη μείωση των ανισοτήτων.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ευάγγελος Ι. Λάκατζης, Ντιν Μητρόπουλος και Τζον Κουδούνης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων λόγω της ταχείας αποδόμησης του περιβάλλοντος και των διάφορων κοινωνικών προκαταλήψεων που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αισθάνονται αποκλεισμένοι και να μένουν πίσω σε αυτόν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Η αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης, η ευαισθητοποίηση και η τεχνολογία θα προσφέρουν λύσεις, ο χρόνος όμως πιέζει.

Οι τοξικές εκπομπές άνθρακα σκορπίζουν τον όλεθρο στον πλανήτη μας: Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2.7°C τα επόμενα 25 χρόνια. Αντίστοιχα, οι έρημοι θα επεκτείνονται κατά 11%-18% κατ’ έτος, ενώ από το λιώσιμο των πάγων θα προκύψουν 150 τόνοι παρασυρόμενου πάγου, με δυσμενείς συνέπειες για τη θερμοκρασία των ωκεανών και το επίπεδο της θάλασσας – 10” άνοδος έως το 2050, 20” έως το 2060 – απειλώντας κάποιες περιοχές του κόσμου.

Ο πληθυσμός αυξάνεται ταχύτατα και παραμένει βασική πρόκληση για τον πλανήτη – 1 δισεκατομμύριο το 1880, 3 δις το 1960, 8.040 δις σήμερα. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, από 48 έτη κατά μέσο όρο το 1950 – στα 75 σήμερα. Ακόμη, καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη, τα βοοειδή συνεισφέρουν σημαντικά στις εκπομπές CO2, ενώ η βόσκηση και οι αμμοθύελλες επιταχύνουν την ερημοποίηση. Η αποψίλωση, η εξόρυξη άνθρακα και άλλων ορυκτών, αποσταθεροποιούν την ισορροπία μεταξύ του ανθρώπινου παράγοντα και της φύσης. Τέλος, οδηγούμε πολλά περισσότερα αυτοκίνητα, καθώς από 25 εκ. το 1950, σήμερα ο αριθμός των αυτοκινήτων που οδηγούμε έφτασε να κυμαίνεται περί το 1,5 δις.

Οι διεθνείς ηγέτες, επιχειρήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις συζητούν, αποδέχονται και επιχειρούν να ρυθμίσουν, να καταγράψουν την κατάσταση, και να επιβάλλουν την απαιτούμενη συμμόρφωση. Τα όσα συμφωνήθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 υπεγράφησαν από 193 χώρες και 196 συμβαλλόμενα μέρη συνολικά, ενώ έχουν ακολουθήσει επιπλέον μέτρα έκτοτε. Οι επενδύσεις στο ESG βαίνουν αυξανόμενες: 1 τρις δολάρια το 2019, 3,6 τρις δολάρια το 2023. Οι υψηλές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν σημαντικά εργαλεία επιτάχυνσης των προσπαθειών μας. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι στο 14%, στόχος είναι το 75% το 2040. Η πυρηνική σύντηξη σε μερικά χρόνια θα αξιοποιήσει τον ήλιο και το υδρογόνο, δημιουργώντας ένα μέλλον καθαρής ενέργειας.

Ο Τζον Κουδούνης και ο Ντιην Μητρόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Capital Link.

Απαντώντας στην ερώτηση : «Υφίσταται κάποια σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη των επενδυτών να βελτιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να στηρίξουν ταυτόχρονα πρωτοβουλίες ESG;» ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: Μπορούμε να τα πετύχουμε και τα δύο. Εδώ ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι σημαντικός, μιας και οι απαντήσεις δεν είναι πάντοτε προφανείς. Για παράδειγμα, θα έπρεπε ήδη σήμερα να χρησιμοποιούμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Η υποβολή εκθέσεων κάθε τρίμηνο προς τις αρμόδιες αρχές αποτελεί πλέον υποχρέωση, γεγονός που υποχρεώνει τους υπεύθυνους να έχουν εποπτεία των επιχειρήσεών τους. Οι αποδόσεις των επενδύσεων μπορούν να συνυπάρξουν με τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, προσφέροντας σημαντικές επιστροφές. Οι συζητήσεις σε αίθουσες όπως αυτή είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Στην ερώτηση: «Θεωρείτε πως θα καταφέρουμε εγκαίρως να προστατέψουμε τον πλανήτη;» απάντησε: «Οι άνθρωποι είναι πολυμήχανα όντα. Οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βοηθήσουν, όμως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα στη μάχη κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος, επομένως κάποιες νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν. Ακόμη σήμερα, δυστυχώς, κάποιοι γεμίζουν τους ωκεανούς μας με απορρίμματα. Η πρόκληση βεβαίως είναι ότι δεν ξέρουμε τη μορφή που θα έχει ο κόσμος σε 25 χρόνια, ωστόσο παραμένω αισιόδοξος.».

Τζον Κουδούνης

Στη συζήτηση, ο κ. John Koudounis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Calamos Investments» τόνισε:

Η Calamos Investments χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών από το 1977. Υπήρξε καινοτόμος στη χρήση εναλλακτικών επενδυτικών μεθόδων με στόχο την καλύτερη απόδοση και τη διαχείριση του ρίσκου. Η ομάδα μας ασχολείται με τις θεματικές του ESG πολύ πριν αυτό αποκτήσει την τωρινή ονομασία και γίνει της μόδας. Έχουν μάλιστα αποδείξει ότι είναι εφικτό οι ESG επενδύσεις να έχουν σημαντικά κέρδη, ανώτερα μάλιστα του S&P, κάθε χρόνο κατ΄ επανάληψη.

Όταν γνωριστήκαμε με τον Γιάννη Αντετοκούμπο, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε κοινές αξίες. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια κοινοπραξία με στόχο να κάνουμε κάτι καλό για τον πλανήτη.

Έως το 2025 αναμένουμε να έχουν επενδυθεί 50 τρις δολάρια σε assets σχετικά με τα κριτήρια ESG. Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την Ευρώπη και κάποιες άλλες περιοχές στον τομέα αυτό, αλλά ανακάμπτουν. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εταιρείες που προσπαθούν για να πετύχουν κοινούς στόχους. Είμαστε εδώ για να τις βοηθήσουμε. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέτοχος αυτής της προσπάθειας, επενδύοντας από 25 δολάρια μέχρι και ποσά πολλών εκατομμυρίων.

Απαντώντας στην ερώτηση : «Με ποιον τρόπο έχουν εξελιχθεί τα κριτήρια ESG από τη δική σας οπτική γωνία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας;» ο κ. Μητρόπουλος τόνισε:

«Οι αλλαγές είναι τεράστιες. Θεωρώ πως η οικονομική κρίση του 2008 αποτέλεσε σημείο καμπής για πολύ κόσμο, επιφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Ακόμη, πολλοί νέοι επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ESG επενδύσεις. Διαφορετικές γενιές έχουν αντίστοιχα και διαφορετικές προτεραιότητες, όπως φαίνεται και από τη σχέση των νέων με το περιβάλλον. Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχρεώνει τον κόσμο να επενδύσει εκεί που δεν θέλει, αλλά η επιλογή πρέπει να είναι διαθέσιμη. Εμείς προσφέρουμε ρευστότητα στις εταιρείες που κάνουν τα σωστά βήματα.

Στην επόμενη ερώτηση: «Πώς αισθάνεστε σχετικά με τους διεξοδικότερους ελέγχους γύρω από τα κριτήρια ESG και πώς θεωρείτε ότι θα εξελιχθούν οι ανάλογες επενδύσεις στο μέλλον;» δήλωσε: Αναμφίβολα οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι πολύς κόσμος υπερβάλλει όταν αναφέρεται στην εμπλοκή του με το ESG για να κάνει καλύτερη εντύπωση. Εμείς διαθέτουμε μια επιτροπή που απαρτίζεται από τα κορυφαία στελέχη μας και εστιάζει στα όσα κάνουμε για τις κοινότητές μας. Η ευαισθητοποίηση είναι αυξημένη και πιστεύω πως είναι κάτι θετικό, γιατί η συμμόρφωση με τα πρότυπα αυτά είναι ο μόνος εγγυημένος τρόπος που διασφαλίζει ότι ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές.»

Ο κ. Ευάγγελος Ι. Λάκατζης, Εταίρος – Saplegal – Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, τόνισε:

«Η συζήτηση του πάνελ πραγματεύτηκε το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης καταρχήν ως πρωταρχικής παραμέτρου για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων στον επιχειρηματικό ορίζοντα, αλλά και ως το κλειδί για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και θετικού αποτυπώματος στη διεθνή και παγκόσμια οικονομία.

Αρχικά, ο C. Dean Metropoulos και ο κ. John Koudounis υπογράμμισαν την επιτακτική αναγκαιότητα για την άμεση μεταστροφή στη βιωσιμότητα, την καθολική συμμόρφωση των επιχειρήσεων στους νέους κανονισμούς και την ολιστική υιοθέτηση μίας ESG στρατηγικής με απώτερο στόχο το όφελος σε περιβαλλοντικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η συζήτηση στράφηκε στο ερώτημα κατά πόσο η υποστήριξη ενός μοντέλου ESG και η εστίαση στη μακροπρόθεσμη αξία συμβαδίζουν με τη βελτιστοποίηση του κέρδους, αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα για να βελτιώσουν οι επιχειρήσεις την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτήσεις και τη συνολική κερδοφορία. Υπάρχει όμως ακόμα χρόνος για να αναστρέψουμε την περιβαλλοντική ζημία?

Στη συνέχεια, εκφράστηκαν εκτιμήσεις για το κατά πόσο με την υιοθέτηση της αειφόρου ανάπτυξης μπορούμε να ενεργήσουμε έγκαιρα ώστε για την επίτευξη των στόχων κλιματικής μετάβασης ή πλέον η καταστροφή των οικοσυστημάτων είναι αναπόφευκτη.

Ταυτόχρονα, ο κ. C. Dean Metropoulos και ο κ. John Koudounis εξέφρασαν την άποψη τους αναφορικά με την ανάπτυξη του μοντέλου ESG και την γενικότερη πρόοδο των επιχειρήσεων στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης από τη δική τους οπτική γωνία κατά την τελευταία δεκαετία. Τέλος, σχολίασαν τον ολοένα αυξημένο έλεγχο γύρω από τις επενδύσεις ESG και έδωσαν την πρόβλεψη τους για την εξέλιξη των αειφόρων επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.»

Μετά την συζήτηση ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησαν οι κ. C. Dean Metropoulos και John Koudounis.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.