ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διίστανται οι απόψεις των ομογενών που συμμετείχαν στην πρώτη ανοικτή συζήτηση για την ψήφο των ομογενών ως προς τον τρόπο με τον οποίο η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στις βουλευτικές εκλογές, καθώς επίσης και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί στους ομογενείς το βασικό συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Η ανοικτή συζήτηση με θέμα «Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού» έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης, 3 Οκτωβρίου 2019 στο Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια και διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής, την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, τον Σύλλογο Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», τη Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών, τoν Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, την Ενωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Καρπενήσι», τον Σύλλογο Θεσσαλών «Ασκληπιός», την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας και τον Σύλλογο Καστοριέων Νέας Υόρκη

Η εκδήλωση ήταν η μόνη ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε από ομογενειακούς φορείς στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης για το μείζον θέμα της διασφάλισης του δικαιώματος της ψήφου των ομογενών. Προηγήθηκαν δύο άλλες συναντήσεις για το ίδιο θέμα με περιορισμένο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα προηγήθηκε η κοινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη με το ήμισυ των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης, η οποία έλαβε στις 20 Σεπτεμβρίου στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης και η συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με είκοσι περίπου ομογενείς, η οποία έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2019, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.  

Οι δύο πρώτες συζητήσεις εστιάστηκαν αποκλειστικά και μόνο στο κυοφορούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο, ενώ η χθεσινοβραδινή συζήτηση έφερε στο προσκήνιο τις προτάσεις και τις προτιμήσεις της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και τόσο οι ομιλητές, όσο και το ακροατήριο τάχτηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της αναγκαιότητας διασφάλισης του δικαιώματος των Αποδήμων να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα από τον τόπο διαμονής τους.

Η συζήτηση

Οι πρόεδροι των φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και τάχτηκαν υπέρ του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων και τόνισαν την αναγκαιότητα του διαλόγου μεταξύ των φορέων και κατ΄ επέκταση της ομογένειας, ούτως ώστε να αποκρυσταλλωθούν οι απόψεις και να μεταφέρονται στο εθνικό κέντρο ούτως ώστε, όπως ειπώθηκε «να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς»

Από αριστερά οι Φώτης Γερασόπουλος, Δρ. Νίκος Αλεξίου, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, Μαρία Μάρκου, Στέλιος Τακετζής και Δημήτρης Φίλιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Δρ. Νικόλαος Αλεξίου, καθηγητής στο Queens College, η δικηγόρος Μαρία Μάρκου, ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής και ο Στέλιος Τακετζής, επιχειρηματίας και ραδιοπαραγωγός, προέβησαν στις εισαγωγικές ομιλίες τις οποίες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στη ζωντανή μετάδοση στο Facebook των Αναμνήσεων  https://www.facebook.com/anamniseismediagroup/videos/2342694029328361/.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο ραδιοπαραγωγός του «Cosmos – FM» Δημήτρης Φίλιος και ο διάλογος που ακολούθησε ήταν εποικοδομητικός και παρείχε τη δυνατότητα στους ομογενείς να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα.

Ο Στέλιος Τακετζής έγειρε και το εξίσου σημαντικό για τους ομογενείς ζήτημα της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και της άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων στις αμερικανικές εκλογές. Μάλιστα τόνισε ότι από την συμμετοχή στις εκλογές κρίνεται η δύναμη της ομογένειας και η ικανότητά της να προασπίσει τα συμφέροντα και τα δίκαια τόσο της ομογένειας όσο και της γενέτειρας.

Από αριστερά οι Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης έγειρε το ζήτημα της καταγραφής των Αποδήμων ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πάντες πόσοι ομογενείς ζουν στις ΗΠΑ και πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η δικηγόρος Μαρία Μάρκου υπενθύμισε στους ομογενείς την υποχρέωσή τους να δηλώνουν τις γεννήσεις, τους γάμους, τα διαζύγια και τους θανάτους, αφ’ ενός μεν για να είναι ενημερωμένη η οικογενειακή του μερίδα, αφ’ ετέρου να μπορούν να διεκπεραιώσουν απρόσκοπτα οτιδήποτε έχει σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία και τον ΕΝΦΙΑ, με τις γονικές παροχές, την αποδοχή κληρονομιάς και άλλα παρεμφερή.  

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση της καθηγήτριας Ιστορίας του Bryan High School, Γεωργίας Λιγνού η οποία επεσήμανε ότι είναι πολιτικά ανήθικο να εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού βουλευτές της περιοχής που είναι εγγεγραμμένοι. Και ανέφερε ως παράδειγμα το νησί της, την Ικαρία, για να αποδείξει γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να ψηφίζουν μόνο βουλευτές επικρατείας.

Ο Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

«Ένας ψηφοφόρος του εξωτερικού είναι αδύνατο να γνωρίζει τις ανάγκες του χωριού του όπως τις γνωρίζει αυτός που ποδοπατάει όλο το χειμώνα στις λάσπες κα ο τυχόν βουλευτής που επέλεξε κάποιος απ’ έξω δεν γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας», επεσήμανε η ομιλήτρια.

Η συζήτηση για το εν λόγω θέμα συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρατέθηκε στην βιβλιοθήκη.

Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Η δικηγόρος Μαρία Μάρκου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Γιάννη Κουταλή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του Νίκου Διαμαντίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.