Διήμερη διάσκεψη HALC και AJC για την αξία της συμμαχίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την Μεσόγειο

0
Aναμνηστική φωτογραφία των συνέδρων μπροστά στα σκαλιά του Καπιτωλίου, κατά τη διάρκεια του προσφάτου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσινγκτον. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνουν στην Ουάσιγκτον το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) στο πλαίσιο διήμερης διάσκεψης, 16 και 17 Οκτωβρίου, με στόχο να αναδειχθεί η στρατηγική αξία του σχήματος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο.

Η διάσκεψη αποσκοπεί στη συντονισμένη προώθηση κοινοβουλευτικών δράσεων μέσω της της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA), αλλά και τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών μεταξύ της ελληνικής και εβραϊκής διασποράς στις ΗΠΑ. Η CHIA είναι μια ομάδα βουλευτών που δημιουργήθηκε το 2013 για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με το τριμερές σχήμα σε θεσμικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά και αποκαλύφθηκε από τους βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Κύπριου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Μάριου Λυσιώτη.

Όπως εξήγησαν οι βουλευτές από τη Φλόριντα, η νομοθετική πρωτοβουλία θα συνδέει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο με τις κυρώσεις που έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος για τη Συρία. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα επικεντρώνεται κυρίως στις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί εναντίον του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Τεντ Ντόιτς χαρακτήρισε τη διάσκεψη αλλά και το έργο που επιτελεί η CHIA ως πιο επίκαιρο από ποτέ. Όπως μάλιστα τόνισε, οι ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσουν την ενίσχυση των θεμελιωδών αξιών τους στην ανατολική Μεσόγειο και να συνεχίσουν να εργάζονται για να αποτρέψουν τις τουρκικές και ρωσικές επεμβάσεις στην περιοχή.

Σχολιάζοντας τη νέο νομοσχέδιο, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι αποτελεί μια ευκαιρία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Κογκρέσου επιθυμεί αυτή τη στιγμή να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς αύριο ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο, αλλά το γεγονός ότι θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι θα ριχθεί άπλετο φως στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι φετινές εκδηλώσεις του HALC και της AJC λαμβάνουν χώρα εν μέσω των πολιτικών αναταράξεων που παρατηρούνται στην αμερικανική πρωτεύουσα λόγω της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Μάλιστα η χρονική τους συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία έχουν τοποθετήσει την ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το «EastMed Act» που αφορά την περιοχή μας, βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Όπως λέμε εδώ στην Αμερική ΄όταν κάποιος σου δείχνει ποιος είναι, πίστεψέ τον την πρώτη φορά΄. Και πλέον έχουν καταλάβει (στο Κογκρέσο) ποια είναι η Τουρκία και για αυτό το νομοσχέδιο (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act) έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε… Φυσικά δεν περιμέναμε οι εξελίξεις στη Συρία να φτάσουν σε αυτό το έσχατο σημείο, αλλά τώρα, όταν μιλάμε με βουλευτές, διαπιστώνουμε ότι θεωρούν το EastMed Act σημαντικό για μια σειρά από λόγους. Μεταξύ αυτών είναι ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν αξιόπιστες εναλλακτικές για την Τουρκία και βλέπουν το τριμερές σχήμα ως μια τέτοια λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλουν το HALC και η AJC προκειμένου το τριγωνικό σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ να μετεξελιχθεί στο 3+1. Μια προσπάθεια που, όπως σημείωσε, αποσκοπεί να θεσμοθετήσει το πλαίσιο της συνεργασίας και ως εκ τούτου να μην περιορίζεται σε ευκαιριακές και αποσπασματικές ενέργειες.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις δυσκολίες που χρειάστηκαν να ξεπεραστούν προκειμένου να οικοδομηθεί η ελληνο-ισραηλινή συμμαχία, ο Ντέιβιντ Χάρις τόνισε ότι οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις στη χώρας μας απέδειξαν πως υπάρχει ευρεία διακομματική συναίνεση αλλά και συνέχεια στην ελληνική εξωτερική πολιτική για την ανατολική Μεσόγειο.

«Πότε γνωρίζαμε ότι αυτό το εγχείρημα είχε πετύχει πραγματικά; Όταν είδαμε τρεις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες προέρχονταν από τρία πολύ διαφορετικά κόμματα, να είναι εξίσου δεσμευμένες στο να χτιστεί αυτό το τριγωνικό σχήμα (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ). Δεν ήμασταν τόσο σίγουροι ότι η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το σοσιαλιστικό κόμμα θα βρεθούν στην ίδια σελίδα. Δεν ήταν κάτι το προφανές. Αλλά είδαμε ότι ενήργησαν με βάση το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας και κάτι ανάλογο έγινε στην Κύπρο. Και αυτή η σχέση μεγαλώνει και έχει πλέον ανθίσει», σημείωσε.

Το μεσημέρι της Τετάρτης έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της διάσκεψης τρεις συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικούς εμπειρογνώμονες που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων πάνελ οι αναλυτές έθεσαν επί τάπητος σχεδόν όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, εστιάζοντας κυρίως στον αρνητικό και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.

Τα συγκεκριμένα πάνελ αποσκοπούσαν να προετοιμάσουν τους νέους Ελληνοαμερικανούς επαγγελματίες που την Πέμπτη θα «οργώσουν» τους διαδρόμους του Καπιτωλίου για να έχουν στοχευμένες επαφές με βουλευτές και γερουσιαστές στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που διοργανώνει το δίκτυο του HALC για τα ελληνικά θέματα.

«Αυτό που με ικανοποιεί πιο πολύ εφέτος είναι η ιδιαίτερη υψηλή συμμετοχή νέων επαγγελματιών. Γιατί αυτό είναι το μέλλον του ελληνισμού. Αύριο θα δώσουμε έμφαση φυσικά στο EastMed Act αλλά και στις κυρώσεις», είπε ο Έντι Ζεμενίδης,

Τέλος, ο Ντέιβιντ Χάρις δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα στα νέα μέλη των δύο κοινοτήτων. «Και θέλω να πω στους νέους που βρίσκονται εδώ να μην παίρνουν αυτό το πράγμα που βλέπουν σήμερα ως κάτι το δεδομένο. Διότι αυτό συνέβη επειδή κάποιοι άνθρωποι ονειρεύτηκαν και δούλεψαν σκληρά για να έρθει αυτή η αλλαγή. Η δουλειά σας, λοιπόν, είναι να ονειρευτείτε τον επόμενο μεγάλο στόχο που θα πάει αυτή την σχέση (Ελλάδας-Ισραήλ) ένα βήμα ακόμα παραπέρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Π. Κασφίκης

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.